Magistratul Grigore Șișcanu, din Nisporeni, a devenit în 2016 mai bogat. Judecătorul a devenit posesorul unei moșteniri compusă dintr-o casă de peste 300 de metri pătrați și terenul aferent, o bucătărie de vară de 63 de metri pătrați și o șură de 63 de metri pătrați, precum și mai multe loturi de teren agricol, cu suprafața totală de aproape 1,5 ha. Investigațiile noastre arată însă, că magistratul și-a construit singur gospodăria, care se află în satul de baștină Măcărești, din raionul Ungheni. Totodată, în proprietatea magistratului a ajuns și un oficiu de peste 80 de metri pătrați în centrul raional Nisporeni. Mai mult, în timp ce era președinte al Judecătoriei Nisporeni, Șișcanu ar fi acaparat două terenuri chiar lângă instituție, pe care le-a înregistrat pe numele fiului său, Alexandru.

Grigore Șișcanu, în vârstă de 63 de ani, este decan de vârstă și veteran al sistemului judecătoresc. Cariera în magistratură Șișcanu a început-o în anul 1980, în perioada sovietică, la Cantemir. În 1991, este transferat la Judecătoria Nisporeni, unde activează până în prezent. Cel puțin opt ani, Grigore Șișcanu a deținut oficial funcția de președinte al Judecătoriei Nisporeni.

cvsiscanu-1.jpg

Grigore Șișcanu. Sursa: magistrat.md

La începutul lunii decembrie 2016, magistratul, care primește lunar o pensie de 10 440 de lei, a depus cerere de demisie. Peste o săptămână, Șișcanu se răzgândește și depune o altă cerere, prin care renunță la demisie, care la fel, este acceptată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Tot în Nisporeni și-au făcut carieră și copiii lui Grigore Șișcanu. Fiul Alexandru este notar, iar soția acestuia, Veronica, este avocată. Și fiica magistratului, Irina Pacernin, este avocată.

„Casa lui Gore” de pe malul Prutului

Casa pe care Grigore Șișcanu pretinde că a primit-o moștenire de la părinți, se află în satul Măcărești, la o distanță care poate fi parcursă în cel mult 30 de minute cu mașina, de la Nisporeni. Oamenii din sat cunosc că este „casa lui Gore Șișcanu”, care este „procuror sau judecători, ceva pe acolo” și spun că a construit-o el, iar casa părintească se află puțin mai într-o parte.

casa siscanu.jpg
Casa construită de Șișanu și casa părintească

La fel, de către magistrat au fost construite bucătăria de vară și șura.

Terenul aferent, cu suprafața de 0,2545 ari este înconjurat de un gard și duce spre râul Prut, care se află la o distanță de cel mult 500 de metri.   

gard.jpg

Pe terenul respectiv magistratul a amenajat o prisacă cu circa 50 de stupi.
În Declarația de venit pentru anul 2015, judecătorul Șișcanu declara în proprietate o casă în construcție de 224 de metri pătrați, pe care ar fi dobândit-o în 1993. 

În Declarația pentru 2016, acest imobil nu se regăsește. În declarație nu este indicat că anul trecut ar fi vândut vreun imobil.

Terenurile de lângă Judecătoria Nisporeni

În perioada anilor 2006-2008, tânărul notar, Alexandru Șișcanu, devine proprietar a două terenuri pentru construcții, cu suprafața de 0.1198 ha și 0.0753 ha, de pe strada Ioan Vodă cel Viteaz, din centrul orașului Nisporeni, care se mărginesc cu sediul Judecătoriei din Nisporeni, la șefia căreia în perioada respectivă se afla Grigore Șișcanu. 

teren.jpg

Sediul Judecătoriei și o parte din terenul notarului Șișcanu

Fiul magistratului avea pe atunci 29 de ani, iar în posesia licenței de notar a intrat în septembrie 2006, cu câteva luni după începerea procedurii de acaparare a terenurilor, care se aflau în proprietate publică. 

Concomitent cu terenurile, în posesia lui Alexandru Șișcanu au intrat și două construcții mai vechi, de 154 și 85.6  metri pătrați, dintre care una a fost demolată. Anterior, construcțiile s-au aflat în gestiunea Direcției Educației a Consiliului din Nisporeni. 

Sursele CrimeMoldova au comunicat că imobilele au ajuns în posesia statului în urma exproprierii de către sovietici a unei familii de deportați. După declararea independenței Republicii Moldova, foștii proprietari ar fi încercat să-și recupereze bunurile, însă nu au putut trece barierele birocratice impuse de legislație.

Terenurile lui Șișcanu se mărginesc cu clădirea Centrului de asistență socială a copiilor ajunși în situații de risc „Renaștere” de pe lângă Primăria Nisporeni. 

Renașterea.jpg

Fiica avocat cu barou lângă un centru comercial

Fiica lui Grigore Șișcanu, Irina Pacernin, este avocată cu acte în regulă începând cu 17 iunie 2009. Întâmplător sau nu, dar și cumnata sa, Veronica Șișcanu, a intra în posesia licenței de avocat tot la 17 iunie 2009.

Irina Pacernin, împreună cu soțul Constantin, figurează în calitate de fondatori ai firmei Xeres SRL, fondată în noiembrie 2004.

În 2013, întreprinderea intră în posesia unui imobil cu suprafața de 105,2 metri pătrați de pe strada Suveranității, construit pe terenul adiacent Cooperativei de consum Nisporeni, în proprietatea căreia se află și încăperile magazinului universal. În 2014, imobilul este lăsat gaj la Moldova-Agroindbank pentru 345 de mii de lei. Până la 12 iulie 2012, terenul pe care este construit așa numitul depozit, s-a aflat sub sechestru. 

Pe acoperișul imobilului respectiv a fost amenajată o terasă, care la moment, nu funcționează. Potrivit panoului publicitar, într-o porțiune a clădirii s-ar afla un magazin de piese auto, iar în cealaltă parte se află baroul de avocatură al Irinei Pacernin, pe ușa de la intrare fiind indicat numărul de telefon al avocatei. 

avocat.jpg

Chiar alături, într-o încăpere arendată pe teritoriul magazinului, se află birourile notarului Alexandru Șișcanu și cel al avocatei Veronica Șișcanu.

Alexandru Șișcanu în fața birolui.png
Alexandru Șișcanu în fața biroului

Apartamentele, terenurile și automobilele magistratului Șișcanu

Grigore Șișcanu deține din 2006, în extravilanul orășelului Durlești, suburbie a capitalei, două terenuri a câte 0,0485 ari fiecare, pe care le-ar fi procurat, după cum indică în Declarația cu privire la venituri, cu 5 mii de lei fiecare.

Magistratul mai declară un apartament de 150 de metri pătrați în Nisporeni și un garaj de 26 de metri pătrați, pe care le deține din 2009.

2222222.jpg

Blocul în care locuiește Grigore Șișcanu

Anterior, judecătorul Șișcanu a deținut un apartament de serviciu de 70 de metri pătrați pe strada Marii Adunări Naționale, pe care l-a privatizat, apoi l-a vândut. În apropiere, Șișcanu a avut și câteva garaje, dintre care unul înregistrat pe numele ginerelui său, Constantin Pacernin, pe care le-a vândut în octombrie 2011, atunci când a vândut și apartamentul.

garaje.jpg

În afară de terenurile agricole primite anul trecut prin moștenire, Grigore Șișcanu ar mai avea în proprietate o podgorie și un iaz pe teritoriul raionului Nisporeni, care însă nu sunt înregistrate pe numele său.

Grigore Șișcanu declară în proprietate un automobil de model VAZ, vechi de 24 de ani și un automobil Honda CR-V, produs în 2014, pe care l-a procurat cu 350 de mii de lei în același an. Totodată, magistratul de mai mulți ani „uită” să declare cele două automobile de model Nissan Patrol şi Mercedes C 200, pe care le deţine prin mandat.

Automobilul de model Nissan a fost surprins în parcarea din spatele instanței din Nisporeni.

automobil.jpg

Dosarele dubioase ale magistratului Șișcanu

Practic, nu există locuitor din Nisporeni, care să nu-l cunoască pe Grigore Șișcanu. Însă, părerile în privința magistratului sunt împărțite.

Victor Ulinici susține că a fost lipsit ilegal de imobil în urma unei hotărâri ilegale luate de Șișcanu cu mai mulți ani în urmă, iar decizia i-a fost adusă la cunoștință peste 8 ani, în 2014.  

21545.jpg

545454.jpg

„În 2005 am procurat un imobil lângă gara auto, pentru un atelier de reparații electronice. Însă, în 2014, am aflat că există o hotărâre de judecată luată în 2006 prin care aș ceda benevol a cincea parte din acest imobil unei persoane pe care nu o cunosc. Din 2014, lupt să mi se facă dreptate. În instanța civilă am pierdut, mi s-a invocat expirarea termenului de prescripție. Am depus o plângere la Procuratură, dar, la fel, mi-a fost respinsă. Cred că este vorba de corupție și protecționism. Altă explicație nu pot găsi”, ne-a declarat bărbatul. 

Și Lidia Ciocan a fost pe punctul de a rămâne fără moștenirea lăsată de mama adoptivă, după ce Grigore Șișcanu a emis o hotărâre prin care i-a dat câștig de cauză unui fin de botez, care pretindea la aceeași moștenire. După mai mulți ani de judecată și mai multe mii de lei achitate avocaților, femeia și-a găsit dreptatea la Curtea Supremă de Justiție.

În unele cazuri a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, însă judecătorul de la Nisporeni fie că nu a fost pedepsit, fie că s-a ales cu o pedeapsă simbolică.

În 2011, în privința lui Grigore Șișcanu a fost intentată o procedură disciplinară privind refuzul nejustificat de a îndeplini o atribuție de serviciu, care s-a manifestat prin remiterea cu întârziere spre executare a unor cauze contravenționale. Prin Hotărârea nr. 33/8 din 24 iunie 2011, procedura disciplinară a fost clasată.

Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 811/38 din 18 decembrie 2012, în urma unei petiții depuse de Maria Jignea, Grigore Șișcanu a fost atenționat asupra respectării prevederilor legale la examinarea cazurilor cu implicarea minorilor.

În 2013, Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a pornit o procedură disciplinară în baza unei plângeri depuse împotriva lui Șișcanu, care, ulterior a fost clasată.

La data de 09 aprilie 2015, în adresa Consiliului Superior al Magistraturii a parvenit sesizarea Olgăi Ibrian, privind acțiunile judecătorilor Grigore Șiscanu și Mihail Ulinici, pentru acțiunile examinării cererii de recuzare. Autorul sesizării a invocat, că judecătorul Grigore Șiscanu a tergiversat intenționat transmiterea cererii de recuzare, ultima fiind examinată de judecătorul Mihail Ulinici la data de 07 aprilie 2015. Prin Hotărârea nr. 36/17 din 14 decembrie 2015, Colegiul disciplinar a aplicat în privința lui Grigore Șiscanu o sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

Pe parcursul carierei lui Grigore Șișcanu în sistemul judecătoresc, breasla i-a apreciat activitatea, oferindu-i titluri și diplome.

În 2007 i-a fost acordat titlul onorific de veteran al sistemului judiciar, iar în 2011, titlul de decan al autorităţii judecătoreşti. A fost decorat cu diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii, iar Asociaţia Judecătorilor din Moldova l-a desemnat pe Grigore Șișcanu drept cel mai bun preşedinte de instanţă judecătorească din Moldova.

Investigații, Grigore Șișcanu
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Олег

24:67 19.04.2018

Пресупунем, сынтем ку тоций де акорд ку скопул (-ле) артиколулуй (-лелор) двоастре. Ын аша казурь, бэй келилор де *** де журналишть, луаць ын ведере ТОАТЕ аспектеле каре пот адевери казуриле. Де екземплу: екзактитате веритабилэ а информацией деспре персоана (-не) скрисэ, фамилия корект скрисэ (ну таман аичя мэ рефер, везь де екземплу https://point.md/ru/novosti/obschestvo/moldavanin-naemnik-kotoryi-voiuet-v-donbasse-ugrozhaet-vlastiam-moldovy/2 ), окупация професия дестинация омулуй (фэрэ сэ ынтиндець терменул востру педерастик ка мерченар шамд, одатэ че н-аць грэит ку ому ши ну штиць скопул луй) , ынтерпретэриле фалсе, кум ау практикэ де обичей курваланий де журналишть. Сау кум луаць интервиу де ла оамень сэрачь. Ши ну сэрачь абсолвиць де стат, чи пробабил сэрачь де леневия ши бецииле лор)) Аша кэ, белиць окий май бине, май луаць интервиурь ши де ла оамень медиу авуць. Кэ каселе каре ле ау ачешть жудекэторь, авокатэ, ну сынт дин каля афарэ илустре ши помпоасе. Ка сэ ынцележець вой, ка атаре ыс ниште касе де нивел мижлочиу а ниште оамень господарь. Плекаць ла норду Молдовей ши-ць ведя, че касе ау оамений мунчий де ла царэ. Ыс кэдя жос)) де инвидие порчяскэ.

Ши ятэ, токмай атунчя вець демонстра професионализм ши кредибилитате. Сукчесе. Персонал вой, сынтець апроапе де цел.)

В-аць аскунс токмай ка ниште шоаречь прин Кина? ДЕ ЧЕ ВЭ ТЕМЕЦЬ, ДАКЭ СЫНТЕЦЬ АША ДЕ КИПЕШЬ? Хм, апелаць ши черець протекция де ла чине требуе, ши апой ыць путя скрие ши адреса воастрэ реалэ дин МД. В-о гарантез ачаста. Кэ-н контрабандистул де цигэрь Жиздан и "проктера и гембла" Думитраш крединцэ ну-й))

Ну вэ супэраць, нимик персонал. Кред-кэ м-аць куноскут, Шерлок Хомс-шилор.) Честь имею...

Ответить

Diakov

24:67 15.08.2017

acest nomenculaturist va transmite prin mostenire postul de judecator urmasilor sai...deaceia nu mai scapam noi de lepre si nu mai progresam

Ответить

MATASARU

24:67 15.08.2017

*paradox... A furat toata viata si acum le vom achita pensie grasa pt ca ne-a furat ,,,

jora

24:67 25.08.2017

fii pe pace contingentul lui nu sint in stare.......notar drogat........avocata destrabalata

MATASARU

24:67 14.08.2017

culmea unui capitalist sovietic...
-proprietatea unui basarabean a ajuns in posesia familiei judecatorului Siscanu,
-zeci de prorietati inregistrate pe persoane interpuse in NIsporeni,Durlesti ,Macaresti,Siscani...
-intro zi le-a facut ficeor licenta de avocat ,fieciorul notar,
-el decide in Nisporeni sa-ti lase casa sau sa fii deposedat prin hotarari ilegale,
-daca ai probleme in Nisporeni , ba*Grisha ti le rezolva fiindca el e TZARUL de Nisporeni sau un fel de Plahatniuc, *cum se vorbeste,chiar in biroul de servic , el nu-ti rosteste taxa dar ti-o scrie pe foaie apoi o rupe si-o arunca in lada de gunoi ...
-cu toate ca a fost eliminat din sistem anul trecut,a revenit straniu din cei 19 judecatori fugariti ...
-...
***totusi,de ce si cel care munceste legal,nu-si poate permite ca ba*Grisa?

Ответить

Femida

24:67 16.08.2017

"Ce-i din apa pe apa pleaca" tot ce a acumulat din activitatea de TZAR