Țara noastră rămâne o sursă pentru traficul de ființe umane. Potrivit Procuraturii Generale, în decursul primelor 6 luni ale anului 2016 în Republica Moldova au fost înregistrate 136 infracţiuni ce se referă la categoria respectivă faţă de 164 de infracţiuni în primul semestru din 2015.

new-piktochart_block_2.png

Tot în perioadă precizată, au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 31 cauze penale. 

6 cauze penale cu privire la infracţiunea de trafic de fiinţe umane, alte 3 legate de traficul de copii, 20 de cazuri de proxenetism și două cazuri de organizare a migraţiei ilegale.

Totodată instanţele de judecată au pronunţat în total 45 de sentinţe din categoria traficului de persoane, în privinţa a 67 inculpaţi, inclusiv: 

• 19 sentinţe privind traficul de fiinţe umane în privinţa a 31 inculpaţi; 
• 3 sentinţe privind traficul de copii în privinţa a 3 persoane; 
• 1 sentinţă privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară în privinţa unui inculpat; 
• 18 sentinţe privind proxenetismul în privinţa a 26 inculpaţi; 
• 4 sentinţe vizînd organizarea migraţiei ilegale în privinţa a 6 persoane.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, din cele 67 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, în 55 cazuri persoanele au fost condamnate, 7 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 5 persoane procesul penal a fost încetat. Din numărul total de 55 persoane fizice în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe de condamnare, pedeapsa închisorii a fost aplicată faţă de 27 inculpaţi (preponderent pentru comiterea traficului de fiinţe umane), faţă de 21 persoane – închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei (preponderent pentru proxenetism), iar 7 inculpaţi au fost condamnaţi la amendă penală.

Nefiind de acord cu sentinţele de achitare, recalificare şi aplicare a pedepselor blînde, adoptate de judecători pe cazurile de trafic de fiinţe umane şi copii, procurorii au contestat 7 sentinţe în privinţa a 15 persoane, solicitînd casarea hotărîrilor ilegale şi netemeinice.

Analiza activităţii de urmărire penală şi a judecării cazurilor de trafic de fiinţe umane relevă o poziţie activă a procurorilor în vederea efectuării investigaţiilor financiare paralele, sechestrării bunurilor utilizate la săvîrşirea infracţiunilor sau rezultate din infracţiuni în vederea confiscării ulterioare în beneficiul statului. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, în 3 cazuri procurorii au dispus punerea sub sechestru a averii în vederea confiscării speciale a bunurilor utilizate la comiterea infracţiunilor.

Traficul de fiinţe umane constituie o încălcare a drepturilor omului şi o atingere împotriva demnităţii şi integritării fiinţei umane.

Convenția privind traficul de finite umane, a fost adoptată în 2005 și a intrat în vigoare în 2008. Moldova este printre statele care a început să facă eforturi în combaterea acestui fenomen.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii