Fraudele din sistemul bancar moldovenesc ar putea fi investigate în Statele Unite ale Americii. Potrivit agora.md, pe 22 iulie curent, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Generală (PG) ar fi primit în acest sens, o scrisoare oficială din numele companiei americane de avocatură „Frontier Solutions”. 

Compania care a trimis scrisoarea este și cea care l-a invitat în SUA pe fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA - Mihail Gofman, pentru a oferi consultanță în lupta împotriva corupției internaționale. 

În documentul publicat de agora.md, CNA și PG sunt îndemnate să se asigure că Gofman nu este hărţuit sau supus intimidărilor. Totodată, compania informează autoritățile de la Chişinău că, figuranţii din anchetă ar putea întreprinde anumite măsuri pentru a-l împiedica pe Gofman să colaboreze cu instituţiile SUA. Potrivit scrisorii, firma îl reprezintă pe Mihail Gofman, în ceea ce ţine de colaborarea acestuia cu oficialii din structurile de drept şi Departamentul de Justiţie al SUA. 

Totuși, până în prezent, nici una dintre cele 2 instituții publice nu au publicat comunicate oficiale, prin care să confirme aceste informații, iar reprezentanţii Procuraturii Generale spun că încă nu au primit scrisoarea de la compania "Frontier Solutions". Eduard Harunjen a declarat pentru anticoruptie.md că nu cunoaşte despre demararea unei anchete în SUA, dar presupune că investigaţiile ar fi fost pornite după ce procurorii de la Chişinău au expediat anul trecut o comisie rogatorie:
„N-am fost informaţi deocamdată despre pornirea unei anchete. Noi, de fapt, avem o cooperare cu serviciile din SUA privind fraudele bancare. Am trimis comisie rogatorie, am făcut mai multe şedinţe de lucru comune. Intuiesc că ancheta ar fi putut fi pornită în baza comisiei rogatorii ce a fost expediată încă anul trecut. Autorităţile din mai multe state, atunci când primesc o comisie rogatorie şi sunt rugaţi să facă nişte acţiuni, iniţiază o anchetă proprie pentru că doar aşa pot să purceadă la ridicări de documente, audieri etc”.

Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale Sergiu Sagaidac, care la fel ca Gofman a făcut mai multe dezvăluiri despre fraudele bancare, a scris pe pagina sa de Facebook că scrisoarea urma să fie făcută publică azi, 25 iulie. 

Amintim că Mihail Gofman a făcut mai multe declarații publice privind jaful bancar, menționând că beneficiarii principali sunt Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat și Ilan Shor, iar coordonatorul jafului ar fi Serghei Iaralov, un om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc. 

În cadrul conferinței de presă susținute astăzi de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acesta a menționat cu referire la Mihail Gofman că, informațiile apărute în presă săptămâna trecută, privind revenirea lui din SUA, nu s-au confirmat. Morari a mai menționat că acesta urmează să fie avertizat de răspunderea penală în cazul în care va refuza să facă declarații, sau în cazul unui denunț calomnios. Șeful Procuraturii Anticorupție a declarat că declarațiile lui Gofman sunt importante, dar procuratura nu se poate conduce de ele, atâta timp cât nu sunt confirmate de Gofman prin semnătură.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii