Judecătorii și executorii judecătorești reținuți și puși sub învinuire acum o săptămână, pentru complicitate la spălare de bani, ar putea  fi urmăriți penal și pentru o altă infracțiune- pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave.

În acest sens, Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestora pentru alte capete de acuzare.

Astfel, din probele administrate de procuratură rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile judecătorilor întrunesc şi elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 al Codului penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. 

Sesizările cu solicitarea de eliberare a acordului la pornirea urmăririi penale pentru acest tip de infracțiune au fost depuse la CSM de Procurorul General interimar încă pe 20 septembrie curent, concomitent cu cele privind acordul la efectuarea acţiunilor de urmărire penală pe faptul complicităţii la spălarea banilor, însă a fost aprobat abia astăzi..

Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa acestora urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului. Pentru al doilea capăt de acuzare, învinuiţii riscă până la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani. 

Amintim că, optsprezece persoane, printre care 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată acum o săptămână la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării. Acţiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul spălării de bani, şi s-a derulat cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea a 16 actuali şi foşti judecători și a 4 executori judecătorești.

La demersul procurorilor, cele 18  persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, fiindu-le puse sub învinuire pentru complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani. În privinţa celui de-al 16-lea judecător şi unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de căutare internaţională.

Urmărirea penală pe acest caz este exercitată de Procuratura Anticorupţie.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii