Șeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari și șeful Direcţiei generale urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, au făcut astăzi bilanțul operațiunii de reținere a celor 15 judecători și 3 executori judecătorești, pentru acte de corupție. 

Zumbreanu, a declarat că în total au fost desfășurate 51 de percheziții, în care au fost implicați 60 angajați ai CNA. Acesta a mai declarat că cei 15 judecători și 3 executori au fost reținuți pentru 72 de ore, având statut de bănuiți. La expirarea acestui termen, procurori vor putea solicita demers privind arestul preventiv.

Șeful PA, Viorel Morari, a afirmat că, în total s-au inițiat 20 cauze penale (16 judecători și 4 executori) pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, iar dacă vinovăția persoanelor reținute va fi confirmată, ei riscă de la 5 la 10 ani de închisoare. Morari, a precizat că pentru infracțiunile de spălarea de bani, urmărirea penală putea fi inițiată și fără acordul CSM.

De asemenea, șeful PA a confirmat că operațiunea este legată de schema de spălare a 20 mlrd dolari, numită Laundromatul. Întrebat de jurnaliști despre tergiversarea procesului de tragere la răspundere a persoanelor implicate, Morari a spus că a fost nevoie de timp pentru acumularea materialelor probatorii, declarațiilor, etc.

Morari a mai spus că, anterior, pentru implicarea în aceeași schemă au fost reținuți funcționari din cadrul BNM (un vice-guvernator și 2 șefi de direcție) și Moldinconbank (un vice-președinte, un șef de filială și contabili).

Totodată, nici în cadrul conferinței de azi, Morari nu a confirmat numele judecătorilor reținuți, menționând că nu a luat lista cu el. În același timp, Zumbreanu a declarat că numele acestora va fi afișat mâine/poimâne pe ușa judecătoriei.

Întrebați dacă judecătorii reținuți au legătură cu carnețelul lui Platon, Zumbreanu și Morari au declarat că datele notate într-un carnețel, nu au nici o valoare dacă nu sunt însoțite de mijloace probatorii. De asemenea, Morari a spus că nu infirmă implicarea lui Veaceslav Platon în această schemă.

Întrebați despre cine ar fi organizatorul acestei scheme, reprezentanții PA și CNA au declarat că este prematur de a numi cine este. Nici numele reprezentanților companiilor-off-shor care au beneficiat de sumele legalizate de executori nu au fost menționate.

De asemenea, nu au fost menționate nici beneficiile pe care le-ar fi avut judecătorii și executorii judecătorești implicați în schemă.

Potrivit declarațiilor lui Morari, în total, în perioada 2010-2014, în baza ordonanțelor judecătorești au fost transferați peste 11 mlrd dolari, iar încă 8,5 mlrd în baza documentelor contrafăcute de către executorii judecătorești.

Executorii judecătorești au prejudiciat bugetul de stat cu circa 962 mln de lei din cauza onorariilor neîncasate.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii