O cetățeancă a Republicii Moldova, condamnată în 1945  de spionaj în favoarea României, a obținut ieri sentința de achitare, la 71 de ani de la condamnare. Potrivit bizlaw.md, femeia este din r. Slobozia și a fost arestată la doar 25 de ani de către Tribunalul garnizoanei din Odessa, pentru că s-a înrolat în calitate de traducător în jandarmeria română, ajutându-i să comunice cu soldații sovietici arestați.

Tatiana Kolibabciuc, ar fi primit câte 100 de mărci pe zi pentru serviciile de traducere acordate Jandarmeriei române în comunicarea cu soldații sovietici. Ulterior, ea ar fi fost recrutată ca și agent secret, pentru a depista activiștii sovietici, iar mai târziu ar fi colaborat cu serviciile secrete române.  În consecință, ea a fost condamnată la 10 ani de închisoare.

Sentința de achitare a femeii a fost pronunțată abia ieri. După 71 de ani de la condamnare, la 25 mai curent, Procurorul general adjunct, Igor Serbinov, a declarat recurs în anulare, solicitând casarea sentinţei Tribunalului militar al garnizoanei Odessa, încetarea procesului penal şi reabilitarea femeii. Ieri, Curtea Supremă de Justiție a examinat cauza și i-a admis recursul în anulare, motivând că femeii i-au fost încălcate drepturile fundamentale la o justiție echitabilă. Atunci, decizia fusese luată în lipsa ei, iar ea nu a avut dreptul la apărare. 

Potrivit bizlaw.md, instanța a demonstrat că acțiunile Tatianei Kolibabciuc nu erau îndreptate împotriva „potențialului militar, independenței statale sau inviolabilității teritoriale a URSS”, așa cum prevedea dispoziția de condamnare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii