La scurt timp după protestele din 24 aprilie, Andrei Năstase s-ar fi deplasat la Frankfurt unde s-ar întâlnit cu controversatul om de afaceri Victor Țopa. Deși Năstase neaga acest lucru, today.md a publicat un set de fotografii care demonstrează faptul. 

Potrivit investigaţiei, Platforma DA este finanțată direct de Victor și Viorel Țopa din bani proveniți inclusiv din traficul de armament, iar Andrei Năstase nu ar fi decât un simplu executant care primește bani pentru activitatea sa de politician. 

today.md

Astfel banii pentru Platformă ar fi transferaţi  prin intermediul unor companii offshore,  iar apoi Năstase i-ar ascunde pe conturile rudelor sale. Astfel, în perioada 2009-2013 pe conturile Anei Nastase, mama politicianului a fost transferată suma de 101 mii euro. În aceeași perioadă, soacra lui Năstase a primit de suma de 96 de mii de EURO.

În investigaţie, pentru prima dată apar și fotografii cu mașina de lux a lui Năstase, un Mercedes Benz Clasa S în valoare de 95 000 euro sau 2 milioane de lei.

masina nastase.pngtoday.md

Afacerile Filat-Țopa-Năstase

Today.md scrie că Filat-Țopa-Năstase au gestionat milioane sau chiar zeci de milioane de dolari și euro de proveniență mai mult decât dubioasă, acești bani sunt folosiţi pentru a finanţa protestele, mai spun jurnaliştii.

Potrivit moldova24, Vlad Filat s-a întâlnit cu Victor Țopa la la Frankfurt , în data de 1 aprilie 2015.

foto--vlad-filat--vazut-la-frankfurt-cu-victor-Topa-9843.jpgmoldova24.info

După o serie de manipulații financiare, în aprilie 2010, la numai jumătate de an de la numirea lui Vlad Filat în funcție de prim-ministru, “Diamond Trading” firmă controlată de Victor și Viorel Țopa, extrage din Victoriabank- peste un milion dolari și îi transferă în Riga pe propriile conturi. De pe conturile din Riga banii ajung pe contul unei alte firme căpușe din ofshore- Bramco Busines Corporation, gestionată de Eugeniu Șlopac, șef la ASITO.

”Vă veţi întreba probabil ce treabă are Victor Țopa cu persoanele din managementul ASITO, companie despre care se știe că este controlată de raiderul NR1 – Veaceslav Platon. Răspunsul e la suprafață – business comun, iar cifrele exacte de 88 de mii de USD care le-au fost împărțite șefilor de la ASITO de pe conturile unei firme off shore demonstrează un singur lucru – Țopa le-a achitat partea fiecăruia", menționează autorii investigației.

În aceeași perioadă, Aero Flight Limited, transferă pe contul Diamond Trading, firmă de la care au ajuns banii la oamenii din ASITO, suma de 15 825 de dolari. Diamond, la rândul său, transferă acești bani lui Adrian Gâțu, directorul Jurnal Trust Media, care ar fi prietenul de-o viață a familiei Țopa.

Potrivit moldova24.info: „ În afară de șantajul de la Victoria Bank, mulgerea Aviației Civile, primul Atac rider asupra BEM, Tentativa de preluare a AIR MOLDOVA, lucruri despre care s-a mai scris și s-au prezentat probele, la activul Clanului Țopa și Filat mai poate fi trecut fără ezitare și ASITO-ul”.

Astfel, 825 de mii de dolari, convertiți în euro ajung pe conturile Euroleasing SRL din Moldova, firmă a lui Victor Țopa, iar 200 de mii de euro sunt transferați la Rheinstein Media Management Germany, care, la rândul său, îi transferă la data de 1 martie 2010 pe conturile Jurnal de Chisinau Plus SRL. Încă 180 de mii de USD ajung numai peste trei zile din nou pe conturile Jurnalului. Din aceiași bani sunt suplinite cardurile membrilor familiei lui Victor Țopa, iar o parte ajung la Diamond Trading SRL.

„Astfel legăturile dintre toate firmele enumerate mai sus devin acum evidente, precum devine evident și cine este beneficiarl direct al acestora – Victor Țopa, tot el și proprietar al Jurnal Trust Media”, se mai scrie în investigaţie.

Schemele mai puţin cunoscute, care i-au îmbogăţit pe Ţopi

Autorii investigației vorbesc despre legăturile lui Victor Țopa cu Victor But – unul dintre cei mai mari traficanţi de arme. Cei doi au făcut afaceri împreună, iar despre asta se spune în mai multe rapoarte internaționale, în care avioanele moldovenești de tip Iliușin 76 au fost implicate în transportarea armamentului.

Boieng-ul implicat în acest scandal a fost vândut în Republica Moldova din Germania. Iar cel care a fost implicat direct în tranzacție este Victor Țopa. În Moldova avionul e înregistrat în momentul în care la Guvernare se afla Vlad Filat.

“Pe când era la libertate, Vlad Filat zbura nestingherit la Frankfurt, unde punea la cale revoluții împreună cu Victor Țopa. Acum că principalul său aliat din Moldova stă în pușcărie, Țopa e nevoit să ia decizii de unul singur și să-i dea instrucțiunile lui Andrei, chiar în fața sediului din MesseTurm – cuibul în care se ascunde, turnul de control al revoluției crizantemelor, o revoluție în care Victor, Viorel, Andrei și Vlad sunt gata să verse sângele oamenilor doar pentru a reveni la putere, putere pe care au avut-o aproape pe tot parcursul existenței Republicii Moldova – Alături de Lucinschi, sau de PLDM”, concluzionează autorii investigației.

Editorialistul Petru Bogatu:”Platforoma DA a înşelat aşteptările oamenilor”

bogatu-explica-razboiului-informational-promovat-de-kremlin-1399374229.jpgCritici la adresa lui Năstase şi a Platformei pe care o conduce vin şi din partea altor oameni publici. Editorialistul, Petru Bogatu a declarant recent la un post de televiziune, că Platforma Demnitate și Adevăr a înșelat așteptările oamenilor.

„Când a apărut Platforma am crezut că este un element promițător. Acești oameni au pervertit această idee și cel mai grav – au înșelat așteptăprile oamenilor. Înșelarea așteptărilor este o trădare ordinară”.

Jurnalistul s-a mai referit şi la comportamentul lui Andrei Năstase de la ultimile conferințe de presă, când a atacat mai mulţi jurnalişti.

„Sunt ieșiri incalificabile ale lui Năstase. Nu este prima dată când atacă ziariștii. Este grav, pentru că pretinde că întruchipează schimbarea. Este nevoie de schimbare, dar cu cine o facem schimbarea și ce schimbăm? Mă apucă groaza când un astfel de personaj care se comportă ca un mitocan ordinar să pretindă să câștige fotoliul de președinte”, a declarat Petru Bogatu. „Asta este grava problemă cu care ne confruntăm: lipsa de soluții în democrația moldovenească. Toți optăm pentru pluralism și partide noi care să schimbe lucrurile în bine dar cine reprezintă aceste formațiuuni? Și până la urmă se constată că nu avem nimic de ales și nu este întâmplător că aceste personaje au pervetit proiectul „demnitate și adevăr”, a mai precizat Bogatu.

Declarațile acestuia au fost făcute în contextul informațiilor din ultima investigație referitor la banii murdari pe care Țopa și Năstase i-au introdus în politică prin intermediul Platformei DA, dar și relațiile oligarhului fugar cu traficantul de armament Victor But.

Apelul jurnaliştilor către Ambasada SUA în Republica Moldova

După publicarea investigaţiei, jurnaliştii au venit cu un apel în atenţia Ambasadelor din Republica Moldova. Adresarea a fost scrisă către Ambasada SUA în Republica Moldova, Ambasada României, Ambasada Germaniei, reprezentanții UE în Republica Moldova, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală şi Serviciul de Informații și Securitate. Aceştea cer ca și organelor de forță să se implice în investigarea informațiilor prezentante mai sus.

“Interesele meschine ale grupării oligarhice conduse de persoane condamnate în Republica Moldova și a unor actori politici implicați în scandaluri de corupție, sunt mai mult decât clare - revenirea la putere și fuga de justiție, chiar cu prețul compromiterii totale a parcursului European al țării, un parcurs pentru care cetățenii Republicii Moldova și-au dat votul la ultimile alegeri parlamentare. Rugăm Reprezentanții UE să verifice activitatea economică a acestei grupări, care finanțează pe căi obscure destabilizarea Republicii Moldova prin proteste violente. Rugăm Ambasada SUA să verifice legăturile cu Victor Bout ale oligarhului Victor Țopa și implicarea lui Victor Țopa în schemele cu trafic de armament”,este scris în textul apelului.

Lupta Năstase –Plahotniuc se dă prin mijloacele mass-media apropiate celor doi

Potrivit agora.md, articolele care apar în ultima săptămână în presa moldovenească arată deschis lupta dintre cei doi politicieni. Instituţiile media care fac parte din General Media Group au mediatizat cel mai mult această investigaţie.

Pe site-ul publika.md, ştirea despre această investigaţie a apărut la scurt timp după publicarea pe portalul Today. Chiar dacă au făcut o ştire amplă, jurnaliştii nu au cerut reacţia lui Năstase la investigaţia publicată. Pe site-ul celor de la prime.md apare o ştire despre această investigaţie după 3 ore de la publicarea pe today.md.

În schimb, ştirea despre această investigaţie nu s-a regăsit în buletinele şi nici pe site-ul de ştiri JurnalTV. În schimb la acest post apare doar reacţia lui Andreă Năstase şi membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, în care aceştea blamează informaţiile apărute în presă şi îi critică dur pe jurnaliştii asociaţi cu Plahotniuc.

Această investigaţia este realizată la comanda lui Vlad Plahotniuc şi publicată de către presa, pe care acesta o plăteşte. Scopul informaţiilor care au apărut în presa oligarhului este discreditarea protestelor, eliminarea liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, din cursa prezidenţială şi arestarea sa. Declaraţia a fost făcută pentru Jurnal TV de către membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, care a lansat un apel în adresa ambasadei UE, SUA şi întregii comunităţi internaţionale.

„În ultimul timp, mai ales după autointitularea oligarhului Plahotniuc drept coordonator executiv peste toate instituţiile statului, holdingul său mediatic, de esenţă teroristă şi propagandistică a lansat în spaţiul public al audiovizualului mai multe mîrşăvii vizându-l pe Andrei Năstase. Adevăratul scop al acestor campanii murdare de difuzare în internet şi în spaţiul audiovizualului a unor filme trucate, fabricate la comanda oligarhului de sorginte criminală este, pe de o parte, discreditarea mişcării protestatare, unica forţă capabilă să scoată statul din captivitate şi să destructureze caracatiţa urmăritului de interpol, precum şi pregătirea opiniei publice pentru soluţia criminală a regimului de arestare a liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, cu eliminarea acestuia din cursa prezidenţială”, a declarat purtătorul de cuvânt al CMAN, Chiril Moţpan.

Crime Moldova publică şi dreptul la replica: Andrei Năstase neagă toate acuzaţiile

4416089.jpgsputnik.md

În cadrul unei emisiuni de la TV7, Andrei Năstase a declarat că Victor și Viorel Țopa nu ar avea nimic comun cu Platforma Demnitate și Adevăr.

Mai mult ca atât, Năstase a adus critici dure la adresa jurnaliştilor, care au publicat investigaţia, fără ca să-i ofere dreptul la replica. Potrivit politicianului, informațiile publicate sunt aberații.

O minte bolnavă distruge o ţară. Aceeaşi minte bolnavă a distrus şi distruge încă sorţi omeneşti. Prin minciună, linşaj, persecuţie. În ultima perioadă s-a apropiat prea mult de mine şi de familia mea pribeagă.

În mesaj, Năstase mai spune că tot ce a agonisit, a făcut-o cinstit şi pe căi democratice: „Sunt un om liber. Sunt un om responsabil şi stăpân pe deciziile mele. Sunt puternic. Tot ce am agonisit în viaţă e legal, cinstit şi demn de un copil, tată şi soţ responsabil faţă de familia sa. Demn de un Cetăţean cu demnitate”, a mărturisit liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr pe contul său de Facebook.

Anterior, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unui interviu că este urmărit zilnic de maşini cu numere transnistrene şi de maşini ale MAI, că i se interceptează telefonul, că i se sparge poşta electronică şi chiar îi este supravegheată casa, iar decizia de a-şi muta familia din Republica Moldova a fost luată în urma mai multor ameninţări.

 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii