Centrul comercial Elat, aflat pe parcursul istoriei sale în atenţia opiniei publice pentru mai multe scandaluri de corupţie şi crimă, este controlat din umbră de câteva persoane, lideri ai lumei interlope, care evită să-şi afişeze tangenţele cu această afacere.

Adevăraţii beneficiari ai Centrului comercial Elat nu figurează oficial în documentele Camerei Înregistrării de Stat sau în acte contabile, aceștia stau în umbră şi trag sforile. Documentele oficiale, actele juridice pentru ei, după cum am arătat în prima parte a investigaţiei, nu au practic nicio valoare, principalul argument fiind autoritatea persoanei, care controlează afacerile din culise. Cu cât este mai mare autoritatea persoanei, cu atât mai mult îi cântăreşte cuvântul. Iar pentru documentele oficiale se găsesc persoane interpuse.

elat 27.jpg

Cazul Elatului aminteşte de legile haitei – conduce cine e mai puternic, iar cel care devine vulnerabil este nimicit. Ancheta noastră arată că adevăraţii beneficiari ai Elatului sunt Mihail Aizin, alias Kitaeţ, controversatul politician, Renato Usatîi, şi temutul Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Potrivit unor surse, ultimii doi, care sunt prieteni şi buni vecini la Moscova, ar controla Elatul împreună.

Usatîi şi Karamalak

Cum a fost deposedat Leonid Volneanschi de afacere

Atacul raider asupra holdingului Elat a început în anul 2009, după plecarea de la putere a Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Leonid Volneanschi, autorul brandului Elat, avusese în persoana lui Vladimir Voronin o protecţie sigură în schimbul transferurilor grase făcute partidului de pe conturile firmei Elat.

Leonid Volneanschi.jpg

Leonid Volneanschi. Sursa: logos-press

Rămas la mijlocul anului 2009 fără protecţie, Volneanschi devine vulnerabil, iar mai marii lumii interlope îşi îndreaptă ochii către averea acestuia, uneltind diferite scheme. Un punct slab al businessmanului erau şi milioanele de euro şi dolari împrumutate pentru dezvoltarea afacerii.

La acel moment, Volneanschi deţinea 51 la sută din acţiunile Elatului.

Pentru a-şi proteja cel puţin o parte din afacere, Volneanschi îşi caută protectori în lumea interlopă, iar alegerea se opreşte asupra fostului poliţist Ion Stratulat. Acesta deja avea un nume în lumea criminală, fiind cunoscut ca un kiler de temut. Cei doi ajung la o înţelegere: Volneanschi îi cedează lui Stratulat 25 la sută din acţiuni, în schimbul protecţiei, iar fostul poliţist se obligase să investească în finalizarea celui de-al patrulea etaj al Centrului Elat.

În perioada respectivă încep problemele şi la banca lui Gorbunţov, iar Volneanschi îl propune acestuia drept ajutor pe Ion Stratulat. Într-un interviu pentru portalul CrimeMoldova, Gorbunţov îl caracterizează pe Stratulat drept un bun profesionist. Însă, în septembrie 2011, Ion Şoltoianu îl împuşcă pe Stratulat, iar Volneanschi, cât şi Gorbunţov, rămân fără protecţie.

În acelaşi timp, Leonid Volneanschi se îmbolnăveşte de o maladie oncologică şi este nevoit să plece tot mai des la o clinică din Israel. Pentru a-şi salva proprietăţile, Volneanschi vinde mai multe active ale Elatului omului de afaceri Andrei Gargalîc, despre care se spune că este în relaţii amicale cu Grigore Caramalac.

Iar în 2012 este dată marea lovitură asupra Elatului. Pe de o parte este deposedat de cele 49 la sută de acţiuni Roman Gudcov, iar pe de altă parte este lăsat lefter Volneanschi, care din toată afacerea cu Elatul rămâne doar cu datorii de milioane de euro, pe care îi împrumutase pentru dezvoltarea afacerii.

Larisa Nefiodkina, care în acel timp îşi însoţea fiica bolnavă la aceeaşi clinică din Israel, în care se trata şi Volneanschi, îşi aminteşte: „Eram alături când Leonea a fost telefonat din Chişinău şi i s-a spus ce se întâmplă la Elat. S-a schimbat brusc la faţă şi a spus că acesta e sfârşitul”.

Venirea lui Usatîi

Renato Usatîi revine în Republica Moldova la sfârşitul anului 2009, după instalarea la putere a AIE-1, când victimele violenţelor din aprilie îşi mai tratau rănile şi cereau răzbunare, iar guvernanţii le promiteau că în câţiva ani vor trăi în paradis.

Usatîi se întoarce din Rusia nu doar ca să-şi viziteze rudele şi locurile natale, dar în funcţie de consilier al premierului Vlad Filat. „Mi-a zis, vino în Moldova și vei avea un salariu normal, în jur de 150 de mii de euro lunar, oficial 7 mii, dar vei avea dreptul exclusiv de export al divinurilor „Belîi Aist” și control asupra Ministerului Agriculturii și anume importul de citrice”, a declarat trei ani mai târziu Usatîi în cadrul unei conferinţe de presă, după ce se înrăutăţise relaţia cu premierul. Filat a negat, însă, în repetate rânduri, că l-ar fi avut printre consilieri pe Usatîi.

Usatîi consilier .jpg
Usatîi consilier 1.jpg
Sursa: timpul.md

Întâmplător sau nu, dar în 2012 au loc cele două atacuri raider: la Elat şi la banca lui Gherman Gorbunţov, fiind implicaţi aceiaşi judecători şi aceiaşi executori judecătoreşti, un rol cheie avându-l cunoscutul executor George Boţan, care la moment este cercetat în stare de arest în renumitul dosar al spălătoriei ruseşti.

Remarcăm că în pofida multiplelor adresări la Procuratură, oamenii legii, aflaţi sub control politic, nu au reacţionat.

Prietenia dintre Renato Usatîi şi generalul Nicolae Alexei

Este ştiut că după moartea lui Stratulat, acţiunile acestuia de la Elat sunt împărţite între părinţii, soţia şi copiii fostului poliţist. Deşi devin acţionari vulnerabili la prima vedere, aceştia reuşesc să păstreze acţiunile de la Elat. Iar un rol important l-ar fi avut generalul Nicolae Alexei, tatăl văduvei lui Stratulat.

Este curios însă faptul că, în toamna anului 2014, fostul PPCD-ist şi ex-viceministru de Interne, Nicolae Alexei face front comun cu Renato Usatîi.

R. Usatîi și generalul Alexei.jpg

Sursa: ru1.md

Şi mai curioase par declaraţiile generalului Alexei prin care îl disculpă pe Usatîi că acest nu are nici o legătură cu lumea interlopă.

Mai mult ca atât, fostul şef al Departamentului pentru combaterea crimei organizate nu putea să nu cunoască că Renato Usatîi este un apropiat de-a lui Grigore Caramalac, alias Bulgarul, pe care el însăşi l-a reţinut la finele secolului trecut. Mai ales, după ce toată presa a trâmbiţat despre aceasta, iar Usatîi a recunoscut însăşi relaţia pe care o are cu Bulgarul.

O urmă de-a lui Renato Usatîi în Elat este şi Stanislav Rogulschi, un colonel SIS în rezervă, care până nu demult a condus serviciul de securitate a lui Usatîi. Întâmplător sau nu, dar Rogulschi este numit director al SA Elat imediat după atacul raider asupra centrului comercial, din 2012. În poza ce urmează, Rogulschi, care este originar din Bălţi, apare alături în timpul reţinerii lui Usatîi, în octombrie 2015.

captură video.jpg Captură video

În una din ultimele ieşiri on-line, Usatîi recunoaşte că îl cunoaşte pe Rogulschi şi că acesta i-a condus până nu demult serviciul de pază.

Bloggerul Veaceslav Balacci susţine, cu referinţă la Leonid Volneanschi, că anume Usatîi este cel ce blochează ultimele 13% din acţiuni, rămase în proprietatea lui Volneanschi, cu care acesta intenţiona să recupereze datoria Larisei Nefiodkina, văduva lui Valeri Rotari, alias „Zelionîi”, dar şi a altor creditori.

Urmele lui Grişa Bulgaru

Chiar dacă nu a mai fost în Republica Moldova din 1998 (cel puţin oficial), este ştiut că Grigore Caramalac continuă prin intermediul oamenilor săi de încredere să desfăşoare afaceri în Republica Moldova, dar şi unele activităţi de caritate. Omul, care este învinuit în două dosare penale pentru tentativă de omor, banditism şi şantaj, apare în rol de salvator pentru mai mulţi sportivi moldoveni. Caramalac este fondatorul şi finanţatorul Fondul internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport (IFAVIS). IFAVIS este reprezentat în Moldova de Valeriu Zabolotnîi, fost luptător, vicepreşedinte IFAVIS. Ajutorul oferit de Caramalac i-a făcut pe mai mulţi demnitari să uite de trecutul criminal al acestuia. Astfel, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova i-a oferit o diplomă Fondului lui Caramalac, iar reprezentanţii Guvernului nu s-au sinchisit  să aducă mulţumiri pentru IFAVIS din partea Guvernului.

Pozele de mai jos demonstrează legăturile dintre foştii şi actualii demnitari cu Fondul lui Caramalac.

ccc.jpg
cc.jpg

Grigore Caramalac şi Nicolae Juravschi, Sursa: sports.md

Unul dintre oamenii apropiaţi ai lui Caramalac la Chişinău ar fi şi cunoscutul om de afaceri Andrei Gargalîc, proprietarul de facto al hotelului de cinci stele „Royal Park”, din parcul Valea Trandafiriilor.

Gargalîc.jpg
Andrei Gargalîc, Sursa: ok.ru

Este curios faptul că, deşi în mai multe interviuri Andrei Gargalîc recunoaşte că este proprietarul unităţii de cazare, proprietar oficial este  ÎCS „CLUB ROYAL PARK COMPANY” SRL, care este fondată de către două firme off-shore din Cipru, KYRIANT TRADING LIMITED şi LITHOVIA TRADING LTD. În calitate de administrator al ÎCS „CLUB ROYAL PARK COMPANY” SRL figurează Lada Gargalîc, soţia lui Andrei Gargalîc.

L Gargalîc.jpg
Lada Gargalîc, Sursa: allfun.md

Leonid Volneanschi susţine că în 2011, aflând că este grav bolnav, vinde active în valoare de 2 mln de euro pe care le deţinea în holdingul Elat lui Andrei Gargalîc, contra sumei de 1,5 mln de euro. Gargalîc, după ce pune mâna pe activele lui Volneanschi, nu se achită. Larisa Nefiodkina confirmă că a fost de patru ori cu Volneanschi la Gargalîc. Primul l-a rugat pe Gargalîc să-i restituie datoria pe care o are faţă de dânsa din banii pe care îi datorează. Gargalîc însă a refuzat.

Mai multe surse au arătat că de fapt acţiunile luate de Gargalîc de la Volneanschi ar fi controlate de Caramalac. Mai mult, Caramalac ar fi vândut recent un imobil, un complex sportiv, care ar fi aparţinut holdingului Elat. Tranzacţia, care a fost efectuată pe persoane interpuse, ar fi fost asistată juridic de către controversatul avocat, Valerian Mînzat, despre care se ştie că este prieten apropiat cu Andrei Gargalîc.&

Gargalîc & Mînzat.jpg

Lada Gargalîk, Cristina Furdui, soţia lui Valerian Mînzat, Andrei Gargalîc şi Valerian Mînzat. Sursa: ok.ru

Gargalîc & Mînzat 2.jpg
Valerian Mînzat şi Andrei Gargalîc, Susra: ok.ru

Familia Mînzat a fost printre invitaţii de onoare la nunta fiicei lui Gargalîc.

Gargalîc & Mînzat 3.jpg
Cristina Furdui la nunta fiicei lui Andrei Gargalîc, Sursa: protv.md

Printre invitaţii la nuntă a fost şi Mitropolitul Vladimir, care la fel se află în relaţii apropiate cu Mînzat.

Valerian Mînzat şi Mitropolitul Vladimir.jpg
Valerian Mînzat şi Mitropolitul Vladimir, Sursa: ok.ru

Despre Andrei Gargalîc, originar din Comrat, se ştie că este judocan de performanţă. Întâmplător sau nu, dar Ion Vînaga, care din 2012 este proprietarul de jure a 49 la sută din acţiunile Elatului, în februarie 2015, preia de la Veaceslav Manolachi, preşedenţia Federaţiei de judo din Moldova, după ce ultimul, judocan de performanţă, a deţinut funcţia respectivă timp de 15 ani, iar Vînaga a practicat acest sport la nivel de amatori.

Ion Vînaga şi-a prezentat demisia la doar o lună de la numirea sa în funcţie, iar în funcţia respectivă este ales Andrei Golban, judocan de performanță, medaliat cu argint la Campionatul European de la Oviedo din 1998.

Andrei Golban.jpg

Andrei Golban, Sursa: Sports.md

La 8 decembrie 2016, Andrei Golban este reţinut împreună cu alţi doi bărbaţi, un judocan de performanţă şi un fost poliţist, fiind suspectaţi de comiterea infracţiunii de şantaj şi estorcare a 13 milioane de ruble ruseşti, echivalentul a 200.000 dolari. Procurorii au declarat a doua zi de la reţinere că cei trei sunt membri ai organizaţiei criminale condusă de Grigore Caramalac.

IFAVIS este un sponsor activ al Federaţiei moldoveneşti de Judo, iar la începutul mandatului lui Golban, fondul lui Caramalac a sponsorizat Federaţia de Judo cu 300 de mii de lei. Şi Renato Usatîi a sponsorizat anterior Federaţia de Judo, atunci când nu putea pleca în Franţa la Campionatul Europei din cauza lipsei de bani.

Este curios şi faptul că la 2 noiembrie 2012, premierul de atunci, Vlad Filat, devine preşedinte de onoare al Federaţiei de Judo, luându-i locul  prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. 

Mafia evreiească şi Ion Vînaga

În prima parte a investigaţiei am scris despre preluarea de către moldoveanul Ion Vînaga a 49 la sută din acţiunile Elatului. Vînaga a intrat în posesia activelor estimate la 18 milioane de euro, plătind un preţ de doar 500 de dolari. Din spusele lui Gudcov, Vînaga ar fi făcut abuz de încredere, a înstrăinat proprietăţile omului de afaceri rus fără a avea acordul acestuia. Gudcov ar fi semnat o procură pe numele lui Vînaga la recomandarea Mitropolitului Vladimir, iar ultimul chiar ar fi blagoslovit documentul, stropindu-l cu agheasmă.

Afaceristul rus, Roman Gudcov, fostul proprietar al Companiei „Global-Investment”, declara în august 2012, că a fost expropriat ilegal de averea deţinută în Republica Moldova, în urma unui atac de tip raider, iar în spatele lui Vînaga este de fapt Mihail Aizin.

I Vănaga.jpg

Ion Vînaga, Sursa: Facebook.com

Ion Vînaga are 31 de ani și este originar dintr-o familie modestă din satul Cărpineni, raionul Hânceşti. Atunci când a preluat acţiunile Elat de la Gudcov, avea doar 27 de ani. Vînaga se numără şi printre creditorii lui Volneanschi, împrumutându-l pe acesta cu un milion de euro. Volneanschi i-a restituit datoria lui Vînaga cu tot cu dobândă.

preşedenţia RM,2012.jpg
Prim-plan: Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei, ex-premierul, Vlad Filat, Mitropolitul Vladimir, ex-preşedintele Nicolae Timofti, ultimul din dreapta, Ion Vînaga. Sursa: preşedenţia RM,2012

De fapt, mai multe surse au arătat că în spatele lui Vînaga se află Mihail Aizin, proprietarul reţelei de supermarketuri Fidesco. Aizin, alias Kitaeţ, este cunoscut ca un lider al aşa numitei mafii evreieşti. În afară de cele 49 la sută din acţiuni scrise după Vînaga, Aizin controlează şi câteva pachete mai mici, iar omul său de încredere, Simion Şpigheli, alias Sima, este cel care stă acum în biroul administratorului Centrului comercial Elat, deşi în documente figurează o altă persoană.

Surse informate, care au solicitat anonimatul, ne-au comunicat că în ultimul timp au apărut neînţelegeri dintre cele două grupări care controlează neoficial Elatul, mafia evreiască, în persoana lui Aizin, pe de o parte, şi mafia moldo-bulgară, în persoana lui Caramalak şi Usatîi pe de altă parte. Este dificil de făcut prognoze cum s-ar putea finaliza la modul concret aceste neînţelegeri. Un lucru este cert, că dacă vor genera într-un conflict mai amplu, va învinge cel mai puternic. Dar nu este exclus să apară un alt beneficiar din umbră, care să profite de incertitudinea creată. Iar acest lucru este posibil în condiţiile unei justiţii corupte, când legile statului nu au nicio valoare pentru o anumită categorie de persoane.

grafic .jpg

Investigații, Elat
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Vova

24:67 28.12.2016

Și iaca acum cum se va eschiva el ? Tot așa o va ține una ș bună precum că nu-i vinovat ? Îi demonstrează verde în ochi că-i vinovat și el mai are nasul să spună că-i dosar politic ca și Ana Ursachi!

Ответить

Daniel

24:67 28.12.2016

Usatîi e criminal, și Plahotniuc a înțeles asta, de asta și s-a apucat de capul lui. Aș vrea să ne păzească și de el ,cum s-a reușit cu Filat, Platon și restu.

Ответить

User1

24:67 28.12.2016

Еще видео по ГлобалИнвестменту

https://www.youtube.com/watch?v=1mVPXHSFJEk
https://www.youtube.com/watch?v=0iSzzBDpeMs

Ответить