Valeriu Triboi, vice-ministrul Economiei responsabil pentru energetică, este învinuit într-un dosar ce ţine de înstrăinarea unui imobil din proprietatea Moldtelecom-ului. Se pare că Triboi are o slăbiciune pentru afacerile cu imobile, care în cele din urmă i-au şi jucat festa.

Valeriu Triboi s-a lansat în business în 2006, unde a activat timp de 7 ani, după care, începând cu anul 2013, în perioada Guvernului Leancă, este promovat în funcţii de conducere în administraţia publică centrală. Astfel, în 2013, Triboi este numit director al Agenţiei Proprietăţii Publice, iar în iulie 2014, este numit viceministru al Economiei, funcţie pe care o păstrează în Guvernele conduse de Gaburici, Streleţ şi Pavel Filip.

Valeriu Triboi pare să fie implicat în construcţia unui cartier rezidenţial din cartierul Schinoasei. Totodată, funcţionarul a fost învinuit de mai mulţi cetăţeni de preluarea unei afaceri în construcţii şi că i-a lăsat fără apartamentele plătite în avans. De asemenea, acesta deţine mai multe imobile în Capitală, iar principalii parteneri de afaceri sunt soţia Agnesa şi mama sa, Sofia Triboi, o pensionară în vârstă de 76 de ani, fostă profesoară de clasele primare, pe numele căreia au fost scrise imobile şi afaceri de milioane.

Scandalul celor trei blocuri de la Ialoveni

Cel mai mare scandal, în care figurează numele lui Valeriu Triboi, ţine de un complex rezidenţial din 3 blocuri de pe strada Timișoara nr.8 din oraşul Ialoveni. Construcţia a fost începută în anul 2005 de către „Anevas Grup” SRL. Vasile Chiţiniuc, directorul firmei, ne-a spus că proiectul a fost gândit de el personal, el a găsit terenurile, după care a avut grijă să asigure infrastructura, căile de acces, apeductul, liniile de înaltă tensiune, conectarea la conducta de gaze. Apoi a fost pus fundamentele celor 3 blocuri, iar ulterior au fost construite şi câteva nivele. Tot firma sa a obţinut documentele necesare şi autorizaţiile pentru construcție.

blocuri ialoveni

Potrivit lui Chiţiniuc, firma sa a atras investiţii de la 40 de persoane, care doreau să intre în posesia unor apartamente în zona respectivă. Printre acestea se numără şi 7 angajaţi ai Ministerului Apărării, pentru care statul a achitat locuinţele în avans, dar şi regretatul artist, Anatol Dumitraş, care s-a stins într-o cameră de cămin. 


Deoarece construcţia cerea investiţii mari, în 2009, firma lui Chiținiuc semnează un parteneriat de afaceri cu Igor Lipceanu, directorul firmelor Lina-Kapital SRL şi Merant-Plus SRL. Potrivit contractului, cele 3 firme urmau să investească şi să execute în comun lucrările de construcţie.

chiținiuc

Vasile Chiținiuc

Potrivit lui Chiţiniuc, în 2010, Igor Lipceanu îl propune în calitate de investitor şi partener pe Valeriu Triboi, care ar fi fost gata să investească în proiect 350 de mii de euro. Contractele de antrepriză însă, nu sunt semnate personal de Valeriu Triboi, ci de mama şi soţia acestuia.  Astfel, Sofia Triboi a semnat contractul de 195,6 mii de euro, iar Agnesa Triboi, de 179,9 mii de euro.

Chiţiniuc mai susține că, ulterior au fost implicate în schemă instanţele de judecată. Firmele lui Lipceanu îl acţionează în judecată pentru o pretinsă datorie, iar judecata îi dă câştig de cauză. Ulterior, Sofia şi Agnesa Triboi depun plângere în judecată împotriva  Merant-plus şi la fel, obţin câştig de cauză, cele două femei devenind unicele proprietare ale şantierului. 
  

agnesa triboi

Agnesa Triboi. Sursa: facebook.com

Astfel, Chiţiniuc rămâne fără afaceri şi banii investiţi. La fel şi cele 40 de familii, care au investit în potenţialele apartamente, după ce sunt schimbate numerele cadastrale.

La 4 septembrie 2014, la câteva luni după ce Valeriu Triboi ajunge şef la privatizare, mama şi soţia acestuia semnează un contract de activitate comună cu Consiliul Raional Ialoveni. Potrivit documentului, Sofia Triboi a venit cu un aport, care constă din terenul de 0,752 ha şi şantierele celor 3 blocuri, estimate la 1 670 954 de euro, cheltuielile pentru perfectarea documentaţiei de proiect (în sumă de 55 mii de euro, şi o injecţie financiară de 700 de mii de euro. La rândul său, Consiliul raionului Ialoveni, urma să aloce 2 927 949 de euro, dintre care 2 649 357 euro reprezintă un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar 278 592 euro i-a împrumut tot de la Sofia Triboi.

Vasile Chiţiniuc a spus că în 2012, când se lupta pentru a rămâne în afacere, cineva ar fi comandat asasinarea sa: „Nu ştiu dacă este o coincidenţă, dar n-am avut cu nimeni altcineva conflicte. Am avut noroc că pe post de killer a fost un ofiţer de poliţie sub acoperire. M-au grimat şi m-au fotografiat pentru poze ca să-l convingă pe cel care a dus tratative cu „killerul”. În cele din urmă, acesta a fost arestat. De atunci au trecut ani buni, iar dosarul tot rămâne în prima instanţă, fiind schimbaţi mai mulţi judecători. Dar aşa şi nu s-a aflat cine este adevăratul comanditar”, ne-a spus fostul businessman.

După ce şi-a pierdut afacerea, în care investise toate economiile, Vasile Chiţiniuc s-a angajat în calitate de taximetrist. Periodic, însoţit de o parte din cei 40 de investitori rămaşi cu buza umflată, protestează în faţa diferitor instituţii ale statului, însă deocamdată nu au fost auziţi.

Anterior, Igor Lipceanu a declarat pentru Ziarul de Gardă: „Chiţinuc a spus că trebuie 4 milioane de lei ca să terminăm obiectul. Eu am ajuns la vreo 14 milioane. O sumedenie de bani pe care i-am dat lui în mână s-au dus în aer. L-am rugat să arate ce, unde, cum, dar el nu mi-a dat nicio explicaţie. I-am spus să divizeze din obiect un bloc mic pe care eu să-l construiesc ca să-mi scot banii. Nu a vrut, aşa că l-am dat în judecată şi judecata a decis ca eu să-mi restitui suma pe care am investit-o prin transmiterea bunurilor”. La rândul său, Valeriu Triboi a declarat că Chiţiniuc este un tip dubios, reprezintă anumite interese şi nu a avut nici odată relații de afaceri cu el. 

Afacerea „Europa City” din Valea Schinoasei

Faptul că acţionarea în judecată a firmelor lui Lipceanu de către Sofia şi Agnesa Triboi a fost o farsă, o demonstrează implicarea lui Valeriu Triboi în afacerea „Europa City” de pe strada Valea Schinoasei din municipiul Chişinău. Este vorba de un cartier rezidenţial din vile de lux cu 2 şi mai multe nivele, dezvoltat de către întreprinderea Merant Plus a lui Igor Lipceanu.

Viitorul cartier, care ocupă o suprafaţă de 6.62 hectare, a fost împărţit în 86 de parcele pentru construcţii. Potrivit datelor cadastrale, la 27 iulie 2012, Valeriu şi Agnesa Triboi au cumpărat de la Merant Plus o construcţie de 870 de metri pătraţi. 

/upload/iblock/b88/b8841ef94c6f5a7f01770664fa1fbca0.pdf

Casa de milioane de pe strada Valea Apelor

Valeriu Triboi locuieşte cu familia într-o casă de milioane de pe strada Valea Apelor din orăşelul Codru, municipiul Chişinău.  

casa triboi1

casa triboi2

Pe un teren cu suprafaţa de 0,18 ha se înalţă două imobile, unul cu suprafaţa de 215,7 metri pătraţi, iar altul de 121.3 metri pătraţi. Pe teritoriul gospodăriei este amenajat şi un teren sportiv. Toate bunurile sunt înregistrate pe numele Sofiei Triboi.


/upload/iblock/a68/a680143261bdc349fdcc90065cb5a9de.pdf

În timp ce gospodăria lui Triboi era filmată cu drona, din ogradă a ieşit un tânăr, care pe un ton agresiv a cerut drona, deoarece aceasta ar fi fost proprietatea lui. El a mai spus că şi parcarea din faţa gospodăriei lui Valeriu Triboi a fost construită de familia sa pentru oaspeţii care vin la ei. 

Tânărul nu a ezitat să-l jignească pe Vasile Chiţiniuc, care era prezent la faţa locului: „Ştiu cine eşti tu. Nu-ţi mai ajung bani. Ai ajuns să lucrezi la taxi!”. Apoi a sunat la compania de taximetrie şi a solicitat concedierea lui Chiţiniuc.

Imobilele declarate ale familiei vice-ministrului Economiei

Valeriu şi Agnesa Triboi deţin oficial un apartament de 43 de metri pătraţi pe strada Zelinski 34/4 din Chişinău, pe care l-au procurat în 2004.

/upload/iblock/fce/fce2d74b161abec2b61201dee051fe91.pdf

Tot în sectorul Botanica din Chişinău, deţine un apartament cu suprafaţa de 65 de metri pătraţi şi Triboi Sofia.

/upload/iblock/b53/b53a97346351ddb56a59a9c2b87c68d4.pdf

De fapt, Sofia Triboi își are viza de reședință în Nisporeni, într-o casă de 91 de metri pătraţi, din centrul oraşului. 

/upload/iblock/f88/f88f882d77e3fa28691fc2087fb1132c.pdf

Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pentru anul 2015, Valeriu Triboi deţine în proprietate 32 de terenuri, majoritatea cu destinaţie agricolă. 

În Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi figurează construcţia de pe Valea Schinoasei, o casă de pe Valea Apelor, apartamentul de de pe strada Zelinschi şi încă două imobile mai mici. 

Afacerile lui Valeriu Triboi

Potrivit Declaraţiei cu privire la interese, Valeriu Triboi deţine patru firme. SRL Cvadro&Co a fost înfiinţată în 1997 şi îi are în calitate de fondatori pe Valeriu, Sofia şi Agnesa Triboi, iar ultima figurează în calitate de administrator. .

SRL Melandro&CO a fost înfiinţată în 2007 de către Valeriu Triboi, iar în calitate de administratoare figurează Agnesa Triboi.

Întreprinderea Cvadro Therm SRL, Valeriu Triboi a înfiinţat-o în aprilie 2013, împreună cu Olga Gorbuleac, care este şi administratoare. Despre Gorbuleac se spune că ar fi o rudă de-a familiei Triboi. 

Valeriu Triboi ar mai deţine şi o firmă în Bulgaria, oraşul Varna, Lina Capital SRL. 

companie triboi

companie triboi2

Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pentru 2015, firmele nu-i prea aduc venituri funcţionarului. Agnesa Triboi, în calitate de administratoare, a avut un salariu  de doar 76 800 pe an. În schimb, Valeriu Triboi a câștigat peste 574 436 de lei într-un an în calitate de reprezentant al statului în societăți comerciale, cum ar fi Consiliul de Observatori al SA MoldovaGaz sau Moldelectrica. Şi asta în condiţiile când întreprinderile statului sunt pline de datorii, iar populaţia este pusă în faţa faptului de a achita tarife majorate.

Investigații, Valeriu Triboi, afaceri imobiliare
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

mmm

24:67 05.04.2017

Cum sa nu aiba bani nebuni,daca el/Triboi a fost cel cere mereu ne-a negociat preturile la resursele energetice a RM...inclusiv pentru ca platim mai mult pentru un Kwt energie electrica unei firme din ofshor....
*dar faptul ca primarul Garbu a murit suspect,Vasile Chiţiniuca fost comandat spre asasinare de un kiler platit ...deja miroase a criminali deosebit de periculosi...

Ответить