Lilia Lupaşco, magistrată la Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei, pare a fi lider printre colegii de breaslă în privinţa diminuării preţurilor bunurilor indicate în Declaraţiile pe venit şi interese. Astfel, magistrata indică un preț de trei ori mai mic al casei în care locuieşte cu familia, iar Mercedesul luxos ar costa doar zece mii de lei. Mai mult, Lilia Lupaşco susţine că soţul ei, Sergiu Dodon, lucrează în calitate de jurist, dar „uită” să indice că acesta este proprietarul şi administratorul unei firme, care are în arendă opt hectare de pădure. 

Lupașco.jpg

Casa de la marginea pădurii a magistratei Lupaşco

Lilia Lupaşco locuieşte cu familia sa într-o casă de vis, la poalele pădurii de la Durleşti. Locuința cu două nivele, care are o suprafaţă de 140 de metri patraţi, este construită în stil scandinav cu elemente de arhitectură autohtonă. Construcţia se află pe un teren de 6 ari, care este îngrădit cu un gard înalt. 

Lupașco 1.jpg

În curte este amenajat un teren de joacă şi un loc de odihnă, cu grătar. La aproximativ 20 de metri de la gard începe pădurea Durleştiului.

Imobilul dispune şi de un garaj, în care cuplul îşi păstrează cele două maşini de lux, un Mercedes-Bens E-220, produs în anul 2008, şi un Chevrolet Captiva, produs în 2013.

Lupașco 2.jpg

Interiorul case este amenajat cu gust, mobila și draperiile par a fi destul de scumpe.

Lupașco 3.jpg

Lupașco 4.jpg

Lupașco 5.jpg

Lupașco 6.jpg

Lupașco 7.jpg

Imobilul dispune şi de două blocuri sanitare.

Lupașco 8.jpg

Casa este înregistrată pe numele lui Sergiu Dodon. Potrivit datelor înregistrărilor cadastrale, casa are 75 de metri patraţi, a fost  dată în exploatare în 2011 şi a fost procurată de către cuplul Dodon-Lupaşco în 2012. 

cadastru lupasco.png

În Declaraţia pe venit pentru anul 2015, semnată de către magistrata Lupaşco, preţul imobilului este de puţin peste 452 de mii de lei. 

Totodată, cuplul a scos imobilul de vânzare prin intermediul unei agenţii imobiliare, cu o sută de mii de euro, adică cu 2 milioane 200 de mii de lei. În anunţ este indicat că imobilul are 140 de metri patraţi. 

Lupașco.1.jpg

Surse informate susţin că familia Dodon-Lupaşco ar intenţiona să se mute într-o casă mai spaţioasă.

Magistrata şi-a aprovizionat copiii cu locuinţe

Lilia Lupaşco deţine în proprietate jumătate dintr-un apartament cu suprafaţa de 111 metri patraţi, pe care l-a procurat în 2008 împreună cu fostul soţ, Ivan Lupaşco. La 27 aprilie 2015, judecătoarei Lupaşco i s-a oferit posibilitatea de a procura două apartamente cu câte o odaie, cu suprafaţa de cel puţin 44 metri patraţi fiecare, la preţ preferenrenţial, în complexul locativ Green Sity din parcul Valea Trandafirilor din Chişinău. 

Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei a obţinut în anul 2014 un teren 60 ari de la Primăria Chişinău pentru construcţia unui bloc pentru angajaţii instanţei. Liliei Lupaşco, care a făcut parte din grupul de lucru, i s-a acceptat cererea, pentru că are doi copii minori la întreţinere, iar în timpul apropiat urma să apară pe lume cel de-al treilea copil al magistratei. Cu toate că Anastasia, fiica cea mai mare a magistratei, atinsese în acel an majoratul.

Precizăm că judecătorii au putut să-şi procure imobilele în Green Sity la preţul de 300 de euro pentru un metru patrat, în condiţiile când preţul real în zonă este de cel puţin 600 de euro pentru un metru patrat.

Magistrata mai indică în declaraţia de venituri că deţine drepturi patrimoniale pentru un garaj cu suprafața de 18 m2 (valoarea de 91250 lei) şi un apartament cu suprafața de 66,50 m2 (valoarea de 509523 lei), amplasat în mun.Chișinău, sec.Centru, str-la  Ciocârliei, înregistrate pe numele lui Sergiu Dodon.

Mercedes  luxos cu zece mii de lei

Lilia Lupaşco conduce un Mercedes-Benz E220, de culoare neagră, fabricat în 2008. Automobilul  figurează în declarația de avere ca fiind cumpărat în anul 2012 cu doar 10.000 de lei. Pe piaţa auto, un astfel de automobil poate fi găsit acum la preț de 10.000 de euro, iar în 2012 ar fi costat şi mai mult. 

Firmă cu opt hectare de pădure

Soţul magistratei, Sergiu Dodon, 34 de ani, este unicul fondator şi administrator al societăţii cu răspundere limitată, Vizita-grup.  

Statutul firmei prevede următoarele genurile de activitate: Comerţul cu amănuntul al băuturilor alcoolice şi altor băuturi, comerţul cu amănuntul al produselor din tutun, hoteluri, restaurante, baruri, închirierea bunurilor imobiliare proprii, activităţi recreative şi activităţi de întreţinere corporală.

Întreprinderea a fost fondată în 2010, iar în 2012 a fost preluată de către Sergiu Dodon. Odată cu firma, a fost preluat şi dreptul de arendă asupra celor opt hectare de pădure de lângă Mănăstirea Condriţa, peste drum de reşedinţa de stat a preşedintelui Republicii Moldova.
/upload/iblock/0e1/0e1ae284f6db2ccbad392d2cd90e21e3.pdf

Performanţele profesionale ale magistratei Lupaşco

Lilia Lupaşco, 41 de ani, intră în posesia mandatului de judecător la 13 mai 2008, iar la 23 mai 2013, preşedintele Nicolae Timofti îi prelungeşte mandatul până la atingerea plafonului de vârstă.

Lilia Lupaşco a luat media de 8,6 la examenul de capacitate, fiind pe pozitia a 23-ea printre cei 26 de candidaţi la cele cinci funcţii vacante de judecător în municipiul Chişinău. În pofida faptului că, 19 candidaţi au acumulat medii mai mari de 9, Lilia Lupaşco reuşeşte să ajungă judecătoare în Chişinău. 

фф-1.jpg

Activitatea magistratei este remarcată prin numărul mic al deciziilor menţinute de către instanţa superioară. Astfel, în 2013 au fost contestate 87 hotărâri/sentințe/încheieri semnate de Lilia Lupaşco, fiind menţinute 28 din ele, ceea ce constituie 32,18%. În 2014, au fost contestate 112 hotărâri/sentinţe/încheieri, fiind menţinute 59 de hotărâri/încheieri, ceea ce constituie 52,67%. Anul trecut au fost contestate 119 hotărâri/sentinţe/încheieri, fiind menţinute 79 de hotărâri/încheieri, ceea ce constituie 66,38%.

Numele magistratei Lupaşco a figurat în mai multe scandaluri ce ţin de corectitudinea actului de justiţie. La Adunarea Generală a judecătorilor din 2014, preşedintele Nicolae Timofti o critică pe Lilia Lupaşco că şi-a permis să dea hotărâri, prin care s-a blocat activitatea Băncii Naționale. „Doamna Lilia Lupașco de la Judecătoria Râșcani a capitalei a suspendat recent un act normativ al Băncii Naționale, cu titlu de măsură de asigurare!”, o acuza în 2014 Timofti.

Tot judecătoarea Lupaşco este cea care îl achită pe un poliţist care l-a agresat pe activistul Oleg Brega.

Acuzaţii în adresa Liliei Lupaşco a adus şi Olga Onofrei, o persoană care este implicată într-un proces de judecată încă din anul 2004. Potrivit acestea, Lilia Lupașco a menținut pe rol un dosar în care pe cererea de chemare în judecată figurează semnături false, expertizate de Asociația Națională a Experților Judiciari, dar și a permis nimicirea proceselor verbale și înlocuirea cu altele. 

Magistrata Lilia Lupașco a repus pe rol subiectul disputat, fapt ce reprezintă o încălcare potrivit normelor judecătorești. Totodată, Onofrei spune că în perioada procesului de judecată, au dispărut mai multe procese verbale, unele cu semnăturile părților în original pentru prezentare în ședințele de judecată ulterioare. „Conținutul proceselor verbale ale ședințelor au fost substituite cu altele, ce aveau alt conținut, iar la ele a fost alipită ultima pagină din alte procese verbale. Am și copiile documentelor, eliberate mie anterior de către instanță, care dovedesc aceste lucruri”, susţine Olga Onofrei.

Lilia Lupaşco cere să fie condamnat la ani grei de puşcătie un bărbat pentru pretinsă acţiune de huliganisn, într-un dosar în care magistrata se declară parte vătămată. „Vina” omului a constat în faptul că a insistat în prezenţa Liliei Lupaşco, ca un coleg de al ei să-i elibereze dispozitivul unei decizii judecătoreşti, solicitare absolut legală.

Lupașco11.jpg

Investigații, Lilia Lupaşco
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii