Vlad Plahotniuc a ajuns pe paginile revistei  Forbes, însă într-o imagine discreditată. În acest sens, Forbes a publicat un material  despre situația din Republica Moldova la capitolul furtului miliardului. 

Potrivit autorului, materialul a fost realizat în baza unui interviu cu fostul angajat CNA, Mihail Gofman, pe care îl declară curajos, pentru că s-a făcut dușman cu ”cel mai puternic miliardar” din țară, Vladimir Plahotniuc.

Publicația scrie că Moldova este un stat hibrid, amenințat de crimă organizată și birocrație controlată de Plahotniuc și Partidul Democrat. 

De asemenea, în material se menționează că în prezent, toate eforturile lui Plahotniuc ar fi îndreptate spre a extrăda și a băga la pușcărie martorii relevanți, menționând că doi dintre ei au fost deja arestați (Filat și Shor). De asemenea, arestarea lui Veaceslav Platon este calificată de jurnalistul Forbes drept o încercare de a-l reduce la tăcere, pe cel care încerca să facă legătura cu FBI în dosarul furtului miliardului.

Cu privire la furtul din sistemul bancar, Forbes scrie că miliardul a fost furat de un trio dintre cei mai puternici oligarhi ai țării și că jumătatea din bani au fost spălați prin intermediul a 3 bănci rusești. Gofman a mai declarat pentru Forbes, ceea ce declarase anterior și presei din Moldova, că scopul final al schemelor defraudare erau rezervele băncii naționale. Sursa menționează că Vlad Plahotniuc a fost cel care a orchestrat devalizarea celor trei bănci.

De asemenea, publicaţia americană scrie că „jaful secolului” din RM a ajuns în atenţia instituţiilor de drept din SUA, iar în lunile următoare ar putea fi emise mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc şi al complicelui său, Serghei Iaralov. Totuși, în material se menționează că guvernul SUA nu confirmă și nici nu neagă investigațiile în curs de desfășurare legate de schemele de fraudă bancară din Moldova, despre care anterior scria presa de la noi.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii