După reținerea intermediarilor lui Renato Usatîi, care au încercat să-i transmită killerului Vitalie Proca 100 de mii de euro, primarul de Bălți a declarat că, tentativa de omor a bancherului Gherman Gorbunțov a fost comandată de Plahotniuc și, mai mult ca atât, transmiterea banilor și toate acțiunile lui din ultimele săptămâni au fost coordonate cu organele de drept din România. Ne-am adresat organelor de drept din România pentru a obține confirmarea declarațiilor lui Usatîi. La poliția de acolo ni s-a spus că, nu există nici un fel de dosare penale și nici nu puteau fi.

Rămâne un mister de ce până acum, nimeni nu a verificat declarația lui Usatîi cu privire la dosarele penale din România, legate de killerul Vitalie Proca. Usatâi afirmă că, în sfârșit, killerul a decis să spună cine a comandat de fapt omorul lui Gherman Gorbunțov, cerând în schimb o sumă de bani și transferarea familiei lui din Moldova în România. A fost suficient ca jurnaliștii să trimită o solicitare organelor de drept din România, pentru a afla dacă există cu adevărat o anchetă în acest caz. Noi am trimis o astfel de solicitare și ni s-a răspuns că nu există niciun fel de dosar penal, în care Renato Usatîi ar figura într-o anumită calitate și mai ales, dosare în care să figureze numele lui Vlad Plahotniuc.

Mai mult ca atât, sursa noastră din cadrul organelor de drept din România a declarat că, killerul Proca nu a colaborat niciodată cu ancheta și nici acum nu a depus nici un fel de mărturii. În 2013, Proca a fost predat autorităților de drept din România de către cele din Rusia, printr-o înțelegere tacită, ca acesta să nu fie predat autorităților londoneze. Dosarul tentativei de omor asupra lui Gorbunțov se mai investighează în Marea Britanie și, în cazul în care Proca ar fi vorbit, mărturiile lui ar fi intrat, în primul rând, în atenția anchetatorilor din Marea Britanie, nu a celor din România.

Pe lângă informațiile oferite de sursa noastră și răspunsul poliției, redacția CrimeMoldova a aruncat o privire în legislația României. Potrivit lui Usatîi, Proca a cerut o sumă de bani și transferarea familiei lui în România. Autoritățile ar fi putut merge în întâmpinarea lui Proca cu aceste solicitări, însă, doar în cazul în care, Proca ar fi devenit martor în cadrul programului național de protecție a martorilor.

Legea cu privire la protecția martorilor 682/2002 stabilește un cadru clar de cooperare a poliției cu martorii. Așa că, Proca trebuie inițial să facă mărturii și să prezinte dovezi veridice și doar după asta poate fi inclus în program. Potrivit surselor noastre din organele de drept din România, Proca nu face parte din acest program.

În ceea ce privește banii pe care poliția, împreună Usatîi ar fi vrut să-i transmită lui Proca sau familiei sale, în conformitate cu legislația românească, poliția nu are astfel de împuterniciri așa cum nu pot aduce în România familiile celor vizați. Transportarea familiilor e o problemă diplomatică și nu ține de poliție.

Forțele de ordine de peste Prut pot oferi doar protecție, conform articolului 12 din Legea privind protecţia martorilor. Totodată, în acest articol se stipulează că, martorii beneficiază de un anumit suport financiar până în momentul angajării, cu condiția că, va fi inclus în programul național de protecție a martorilor. Din câte cunoaștem, Proca nu a figurat niciodată în programul respectiv. Bani transmiși pentru niște mărturii oarecare, pe care killerul nu le-a făcut se pedepsește prin lege, fiind o infracțiune. Chiar dacă în România ar putea fi inițiat un dosar penal, acesta era „împotriva autorităților române” și în potriva lui Usatîi pentru transferul de bani deținutului sau familiei lui.

În acest fel, autoritățile din România, neagă orice colaborare cu Renato Usatîi. Nu există o colaborare și nici dosar penal în România. 

Cât timp prin intermediul tuturor canalelor disponibile, Usatîi răspândește minciuni despre dosarul deschis în România, bălțenii își caută primarul. Amintim că el a fost anunțat în căutare generală pentru fraudă și omor la comandă. Fotografia primarului a apărut în centrul orașului Bălți pe panoul „Pe ei îi caută poliția”.

Усатый

Усатый_1

Усатый_3

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii