Procurorul Anticorupție, Viorel Morari a venit cu mai multe detalii privind reținerea  persoanelor din conducerea BNM.

În cadrul unui briefing de presă, Morari a declarat că au fost reținuți doi angajați actuali ai BNM și un fost vice-guvernator, fără a preciza numele lor.

Potrivit procurorului, temei pentru reținerea acestor persoane au servit materialele unei cauze penale inițiată pe data de 2 august curent, pe faptul neglijenței în serviciu, ce a cauzat urmări grave. De asemenea, drept temei au servit și declarațiile unor martori care au început a apărea potrivit procurorului, după intensificarea investigațiilor în legătură cu faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Persoanele reținute sunt bănuite că, fiind în subdiviziunea BNM și având în responsabilitate prevenirea și combaterea spălării banilor, contrar prevederilor legale, care stabilesc obligativitatea BNM de a supraveghea și întreprinde măsuri de contracarare a spălării banilor și raportarea situațiilor suspecte, nu au întreprins acțiuni necesare în privința Moldindconbank, care a permis efectuarea unor tranzacții suspecte de peste 20 mlrd de dolari SUA. ”Este vorba de spălare de bani care au trecut prin tranzit în conturi corespondente, deschise în Moldinconbank de către bănci din federația Rusă și care au fost posibil a fi încasate, datorită îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către angajații Băncii Naționale”, a precizat Morari în cadrul briefing-ului. Perioada tranzacțiilor este 2010-2014.

În legătură cu faptul că acești funcționari nu au întreprins măsurile prevăzute de Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor au fost posibile finalizarea acestor tranzacții, care ar fi putut fi oprite.

Morari nu a precizat numele persoanelor, dar a declarat că 2 dintre acestea sunt și în prezent angajați ai BNM, iar în perioada 2010-2014 au avut funcții de șefi ai unor subdiviziuni responsabile de prevenirea și combaterea spălării banilor. A treia persoană reținută a avut statut de vice-guvernator al BNM. În prezent, persoanele reținute se află în izolatorul CNA. Acestea riscă închisoare de până la 6 ani de zile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pănă la 10 ani.

Și Banca Națională a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției. BNM declară că se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă.

Amintim că, potrivit deschide.md, persoanele reținute sunt ex-guvernatorul BNM, Ema Tăbârță, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare Vladimir Țurcan, care anterior a ocupat funcția de șef al Departamentului supraveghere bancară.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii