Primarul orașului Durlești, Eleonora Șaran își dă casa în arendă pentru diverse evenimente, în schimbul unor taxe deloc de neglijat. Astfel în casa primarului se organizează mese de pomenire, petreceri, zile de nașteri. Pentru aceste evenimente invitații achită 350 de lei per persoană.

Și nu ar fi nimic ieșit din comun, dacă această afacere ar fi legală, însă   funcționara nu pomenește nimic despre acest lucru în declarația sa de avere.  

Saran.pngCazul a fost publicat de către jurnaliștii de la anticorupție.md. Potrivit lor, programarea se face din timp, la un număr de telefon mobil, afișat pe poarta casei, care se află pe strada Calea Unirii din orașul Durlești. Potrivit  actelor de la Cadastru, locuința aparține Eleonorei Șaran și soțului ei, Eugeniu.

Mai mult ca atât, primarul recunoaște că se ocupă personal de afacere: „Eu am răspuns la telefon pentru că numărul meu este afișat acolo, acolo scrie că dăm în chirie, ocazional. Pentru mine contează foarte mult ca imobilului acesta să nu i se ducă o reclamă proastă”.

Vecinii au confirmat pentru cei de la antocorupție.md că în locuință au loc tot felul de ceremonii, dar mai ales parastase, pentru că imobilul se află lângă cimitir.

Firma a fost lichidată, dar afacerea funcționează

În anul 2012, șoțul Eleonorei Șaran și-a deschis o firmă, înregistrată la domiciului familiei, despre care am vorbit mai sus. Potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea avea dreptul să închirieze imobile. Dar afacerea s-a închis încă în luna septembrie 2015, la doar câteva luni după ce Șaran a devenit primar. Edilul susține că a renunțat la firmă pentru că nu mai avea timp să se ocupe de ea.

Cu toate acestea locuița se dă în continuare în arendă pentru organizarea diferitelor evenimente.

Potrivit legii această afacere este ilegală

Potrivit Centrul Național de Sănătate Publică, ceremoniile pot fi organizate doar în încăperi nelocuite, iar pentru funcționarea lor se emit autorizații sanitare și veterinare, precum și avize antiincendiare, iar actele de la Cadastru demonstrează că imobilul din strada Calea Unirii este casă de locuit, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi dată în arendă pentru evenimente.

Averea primarului din Durlești

Potrivit declarației de avere, încă în anul 2012, pe când era viceprimar în orașul Durlești, Eleonora Șaran s-a pricopsit cu doua locuințe de lux. Atunci, casele, care se află pe strada Decebal și cea de pe strada Calea Unirii au fost date în chirie. Imobilele au o suprafață de 214 m.p. și, respectiv, 341 m.p., sunt evaluate de către Întreprinderea de Stat „Cadastru” la aproape 600 000 lei și 784 000 lei.

Saran casa.pngSursa foto: anticorupție.md

În același an, Șaran arată în declarație un salariu de peste 42 de mii de lei, cinci terenuri în Durlești, cu o suprafață totală de peste jumătate de hectar, pe care le-a dobândit între anii 1999 și 2009, trei dintre care pot fi folosite la construcții.

Edilul se mai laudă și cu un Mercedes pe care l-a cumpărat anul trecut, în timp ce era funcționară.

Primarul neagă acuzații aduse de anticorupție.md

Eleonora Șaran neagă acuzațiile și explică cum are loc toată procedura: „Eu nu am afacere, eu am imobil pe care îl dau în chirie ocazional, acum nu prea am timp să mă ocup de el”.

Mai mult ca atât, primarul susține că veniturile pe care le obține de pe urma dării în arendă a casei sale ar fi legale, întrucât ar plăti statului o parte din sumă. Șaran a declarat că ar achita 10 la sută din venit.

Deși recunoaște că are venituri din închirierea casei, acestea nu sunt reflectate în declarația sa de avere.

Eleonora Șaran mai susține că și-a construit casele din banii câștigați peste hotare, unde a muncit mai mulți ani la rând. „Eu am mai multe case - am casa părinților mei, casa soțului meu, casa mea și averea pe care am dobândit-o legal, muncind. Eu am muncit foarte mult la viața mea. Am lucrat 12 ani în Irlanda, și 14 ani soțul meu a fost acolo. Și tot ce am se justifică”.

Comisia Națională de Integritate îi va verifica averile edilului

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat pe acest caz.

CNI.png

Potrivit şeful Serviciului informare și relaţii cu publicul de la CNI​, Eugeniu Vițu la următoarea ședință a instituției membrii comisiei vor dezbate acest subiect.

„Informația a fost preluată și transmisă pentru a fi analizată și cel mai probabil în ședința de săptămâna viitoare se va pune în discuție inițierea unui control al veniturilor și proprietății”, a declarat Vițu.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii