Bogdan S. (nume schimbat), un tânăr de 24 de ani din Chişinău, care suferă de schizofrenie paranoidă, a stat două luni în arest preventiv în Penitenciarul nr.13, unde a fost torturat şi se presupune că şi violat de către alţi deţinuţi. Tânărul a ajuns în arest, după ce l-a lovit cu o umbrelă în cap pe un poliţist. Acest caz este aproape identic cu cel al lui Andrei Braguţa, doar că Bogdan S. a supravieţuit, deşi, după cum afirmă unele surse, acesta nu mai vrea să trăiască după chinurile prin care a trecut în Penitenciarul 13.

Ca şi în cazul lui Braguţa, Bogdan S. a fost reţinut de către Poliţa sectorului Ciocana din Chişinău, care i-a intentat dosar penal în baza articolului 349, Cod Penal, „Ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie  de  răspundere sau a unei persoane, care îşi îndeplineşte datoria obştească”.

Procurorii de la Ciocana au solicitat mandat de arestare, iar judecătorul Iurie Obadă a acceptat de fiecare dată demersul procurorului.

Şi de această dată se încearcă muşamalizarea cazului, chiar dacă avocatul a depus demersuri peste tot, în încercarea disperată de a-l salva pe acest tânăr, care la momentul comiterii acţiunii era fără discernământ.

Cum a ajuns Bogdan în custodia statului

Totul a început de la o ceartă banală dintre doi vecini din cauza accesului la Internet. La 1 aprilie 2017, pe la ora 11 dimineaţă, vecinul lui Bogdan a schimbat parola la Wi-Fi. Bogdan l-a rugat să-i spună parola, iar acesta a refuzat pe motiv că are traficul supraîncărcat. Între cei doi a izbucnit o ceartă, care i-a deranjat pe alţi vecini, care, la rândul lor, au chemat poliţia.

La faţa locului, în afara echipajului de poliţie, a venit şi inspectorul de sector, Sergiu Curajos, care a discutat cu cei doi cetățeni şi i-a avertizat să păstreze liniştea publică. Bogdan a promis să nu facă gălăgie şi a intrat în apartament, iar poliţistul s-a îndreptat spre lift. Atunci Bogdan l-a ajuns din urmă şi l-a lovit de trei ori în cap cu o umbrelă.  

umbrea.jpg

Poliţistul și-a chemat în ajutor colegii,Bogdan însă s-a baricadat în apartament şi i-a permis să intre doar mamei sale, care l-a calmat. Atunci, poliţiştii l-au reţinut pe Bogdan şi l-au escortat la Inspectoratul de Poliţie Ciocana.

Mai târziu, tânărul avea să explice că locuinţa i-ar fi fost atacată de demoni, iar el, care este invincibil, nu a făcut decât să se apere.

Două dosare penale în decurs de două zile

Poliţistul Sergiu Curajos a solicitat ajutor medical, iar medicii de la policlinica Ministerului de Interne i-au prescris tratament şi i-au acordat un concediu de boală pe un termen de 10 zile, pe motiv că omul legii suportase o comoţie cerebrală. Mai târziu, la 5 mai, experţii de la Centrul de medicină legală au ajuns la concluzia că polițistul Curajos nu a avut comoţie cerebrală şi nici traumă închisă a craniului.

În ziua în care a fost reţinut Bogdan S., poliţia de la Ciocana a intentat dosar penal pe numele său, în baza articolului 349 alineatul 1 prim, care prevede o amendă în mărime de la 850 la 1350 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare până la 3 ani pentru „aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţă sau sănătate faţă de persoana cu funcţie de răspundere”. Procurorul-şef de la Ciocana, Ruslan Popov, a aprobat în aceeaşi zi ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Bogdan S. a fost  transferat în Izolatorul de detenţie provizorie de pe strada Tighina 6. Aici, starea tânărului s-a agravat. Deţinutul s-a dezbrăcat de haine, a aruncat pe jos toate obiectele din celulă, a dat drumul la apă şi a inundat celula, apoi a urcat pe peretele care separă veceul de restul celulei şi a început să îndrepte camera video în diferite direcţii.

capturi video.jpg

În dimineaţa de 2 aprilie curent, unul dintre gardieni a intrat în celulă să vadă ce se întâmplă. Atunci Bogdan l-a lovit peste faţă. Astfel, tânărul s-a ales cu un nou dosar penal în baza articolului 349,  alin.1 prim.

Procurorul a solicitat, iar magistratul Obadă a eliberat mandate de arestare

Cazul lui Bogdan a fost preluat de către procurorul de la Ciocana, Liliana Partole. Bogdan a refuzat să facă declaraţii la interogatoriu, dând dovadă de un comportament inadecvat, nefiind în stare să scrie câteva cuvinte în procesul verbal de audiere.

Mama lui Bogdan ne-a declarat că a rugat-o pe Liliana Partole să dea dovadă de înţelegere şi toleranţă, că fiul ei are nevoie de îngrijiri medicale, însă răspunsul a fost categoric: „El este un criminal şi trebuie să răspundă”. Femeia ne-a mai spus că a fost în audienţă şi la procurorul-şef, Ruslan Popov, pe care l-a rugat ca dosarul să fie transmis „unui procuror mai uman”, dar a fost refuzată.

Partole a solicitat în instanţă mandat de arestare pe numele lui Bogdan, iar judecătorul Iurie Obadă a dat curs demersului, de fiecare dată când procurorul a solicitat.

Textele celor trei mandate de arestare semnate de Obadă sunt parcă trase la indigo, fiind schimbată doar data. Magistratul recunoaşte în textul încheierii privind mandatul de arestare că învinuitului „i se impută comiterea unei infracţiuni mai puţin grave, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoare până la 3 ani”. Acesta și-a argumentat decizia prin faptul că la Bogdan există „semne vădite de dereglări psihice” şi că „poate să manifeste semne de violenţă faţă de cei din jur”.

Mai mult ca atât, Curtea de Apel Chişinău a menţinut deciziile lui Obadă. Instanţa ierarhic superioară, care a invocat mai multe decizii CEDO privind siguranţa şi libertatea persoanei, și-a argumentat decizia prin faptul că „organului de urmărire penală la momentul dat nu-i sunt cunoscute toate circumstanţele comiterii infracţiunii, deşi au fost acumulate probe în susţinerea învinuirii” şi că, în acest caz „privarea de libertate este una legală, necesară şi proporţională pericolului social al faptelor ce i se incriminează”.

Torturat şi „făcut” narcoman în Penitenciarul nr. 13

Bogdan a ajuns în Penitenciarul nr.13 la 3 aprilie, după eliberarea mandatului de arestare. În dimineaţa de 5 aprilie, băiatul a fost vizitat de avocatul Igor Cecan, care a constatat că clientul său „avea semne evidente de dereglări psihice”. „Răspundea straniu la întrebările pe care i le adresam, părea obosit, avea privirea dispersată, culoare feţei gălbuie, în jurul ochilor avea vânătăi, aveai senzaţia că este gata să adoarmă din picioare. Probabil că era sub efectul medicamentelor calmante. Era cu pielea goală în scurtă, iar pantalonii sportivi aveau într-o parte o ruptură de vre-o 40 de centimetri”, a povestit apărătorul

A doua zi, la 6 aprilie, avocatul a depus pe numele şefului Penitenciarului nr.13, Igor Pântea, o cerere, în care a solicitat permiterea examinării lui Bogdan de către un medic psihiatru din afara închisorii, şi verificarea faptului dacă clientul său a fost examinat la venirea în penitenciar de către un psihiatru.

Igor Pântea a răspuns peste 20 de zile, comunicându-i apărătorului că pentru accesul medicului psihiatru privat în penitenciar este nevoie de indicat în cerere data şi ora exactă,preconizate pentru consultaţie. La răspuns a fost anexat şi un extras medical, semnat de către şefa Serviciului Medical de la Penitenciarul nr.13, Adriana Burac (demisă din funcţie în urma cazului de deces al lui Andrei Braguţa). Potrivit documentului, medicii închisorii i-au stabilit lui Bogdan S. diagnoza de polinarcomanie (wint, opium, chimie) şi sindrom de sevraj decompensat cu modificări de personalitate, legat de consumul de droguri. 

Mama lui Bogdan susţine însă că fiul ei nu consuma droguri. „El nu bea şi nici nu fuma, cu atât mai mult să consume droguri. Era un principiu de viaţă pentru el. Întotdeauna a fost retras, timid, nu-i plăceau companiile zgomotoase”, ne-a spus femeia.

Expertiză judiciară cu întârziere

Deşi din momentul reţinerii, comportamentul lui Bogdan a datde bănuit că acesta nu se afla în deplină facultate mintală, nici ofiţerul de urmărire penală, nici procurorul, nu s-au grăbit să solicite expertiza judiciară privind discernământul învinuitului.

De fapt, la 3 aprilie 2017, ofiţerul de urmărire penală, Alexandru Cazacu, a emis o ordonanţă prin care a dispus expertiza psihiatrică ambulatorie în privinţa lui Bogdan S., ordonanţă care se pare, a fost făcută doar de ochii lumii.

În schimb, în dosar apare un certificat medical, eliberat la solicitarea lui Cazacu, în care se arată că Bogdan nu se află la evidenţa medicului narcolog pentru consum de alcool sau de droguri. Un alt document atestă că acesta nu se afla nici la evidenţă psihiatrică. 

La 28 aprilie, Bogdan a fost dus la psihiatrie, însă medicii au refuzat să facă expertiza, motivând că este necesară internarea tânărului. La 5 mai, Cazacu a emis o nouă ordonanţă privind expertiza psihiatrică, de această dată în condiţii de staţionar.

La 12 mai, un alt procuror de la Ciocana, Natalia Ciobanu, a înaintat un demers în instanţă, prin care a solicitat internarea lui Bogdan la Spitalul de psihiatrie pentru efectuarea expertizei.

Demersul a fost acceptat şi la 23 mai, învinuitul a fost internat.

Potrivit Raportului de expertiză din 26 iunie, Bogdan S. suferă de schizofrenie paranoidă, care în timpul comiterii infracţiunii s-a acutizat, iar astfel, pacientul nu a putut să-şi dea seama de acţiunile sale sau de consecinţele lor.

La 28 iunie, procurorul Partole a depus un demers în instanţă, în care a solicitat internarea forţată a lui Bogdan în spitalul de Psihiatrie.

După externarea de la psihiatrie, Bogdan este dus din nou în Penitenciarul nr.13, unde este ţinut până pe data de 10 iulie. Investigaţiile noastre arată că Bogdan a fost plasat într-o celulă cu criminali înrăiţi, care şi-au bătut joc de el. Pe mâinile tânărului au rămas urme de arsuri, după ce ceilalţi deţinuţi şi-au stins ţigările. Fiind internat din nou la Spitalul de psihiatrie, medicii de acolo au constatat că tânărul are leziuni grave ale intestinului gros. Băiatul le-a comunicat medicilor că a fost violat în detenţie.

мальчик копия.png

Lăsat de izbelişte la poarta Spitalului de psihiatrie

În iulie, Judecătoria Ciocana începe examinarea cauzei în fond în regim de urgenţă, la solicitarea avocaţilor. Dezbaterile s-au terminat pe data de 10 august, iar la 14 august s-a dispus internarea forţată a învinuitului la psihiatrie. 

După încheierea şedinţei de judecată din 10 august, poliţiștii din escortă l-au dus pe Bogdan din nou la Spitalul de psihiatrie, însă medicul de gardă a refuzat să-l primească în lipsa unei decizii judecătoreşti. Poliţistul l-a lăsat pe Bogdan de izbelişte la poarta spitalului şi a plecat.

Tânărul a cerșit de la o persoană necunoscută trei lei, a urcat în microbuz şi a plecat acasă. De frică că ar putea fi din nou arestat, Bogdan i-a expediat avocatului său mesaje video, în care a anunțat că este acasă şi nu se eschivează de la răspundere.

După pronunţarea sentinţei din 14 august, Bogdan a fost lăsat să plece din sala de judecată, iar după mai multe zile de aşteptare, mama lui a decis să-şi aducă fiul la spital, lucru pe care l-a regretat apoi. „Fiul meu a fost internat în aceeaşi secţie cu criminali deosebit de periculoşi, ucigaşi şi violatori. Nu cred în eficienţa tratamentului, fiind expus zilnic pericolului. Eu vreau ca fiul meu să primească ajutor medical, dar nu în astfel de condiţii, care îi afectează şi mai mult sănătatea”, ne-a declarat femeia. 

Mama lui Bogdan vrea dreptate pentru fiu

Avocaţii şi mama lui Bogdan S. au depus mai multe plângeri, în care au invocat tratamentele inumane şi degradante, iar responsabilii încearcă să se spele pe mâini. „În primul rând, mă interesează soarta fiului meu. În al doilea rând, trăiesc şi eu în această societate şi nu vreau să se mai repete astfel de cazuri”, ne-a declarat mama lui Bogdan.

Cazul a fost preluat de avocaţii Promo-Lex. Dumitru Sliusarenco ne-a comunicat că a depus mai multe demersuri pentru a-i atrage la răspundere pe cei vinovaţi în cazul lui Bogdan S.

Apărătorul Igor Cecan consideră că, dacă instituţiile statului dădeau curs plângerilor depuse în dosarul lui Bogdan S., poate nu s-ar ajuns la decesul lui Andrei Braguţa: „Din păcate, la noi trebuie să se întâmple ceva deosebit de grav pentru ca autorităţile să ia atitudine”.

 „Nu ştiam că B.S este bolnav de o boală psihică, nu am avut niciun document, el nu se afla la evidenţă psihiatrică. Mama lui mi-a spus că şi tata a suferit de o boală psihică, dar acesta nu este un argument. Am procedat conform legii. După ce am primit Raportul de expertiză, am solicitat schimbarea măsurii de constrângere şi internarea învinuitului. Procurorul pe dosar nu poartă răspundere pentru ce se întâmplă în penitenciar. Prima dată aud că Bogdan a fost violat în detenţie”, s-a disculpat procurorul Partole.

Am încercat să aflăm şi poziţia lui Igor Pântea. Acesta a răspuns prin intermediul ofiţerului de presă de la Departamentul Instituţii Penitenciare, Oleg Pantea. „Nu a fost niciun viol. Dacă era, nu era sens să-l muşamalizăm. Este vorba de relaţii neregulamentare între deţinuţi, pe care noi le pedepsim. Mama lui Bogdan a fost în audienţă şi nu i-a plăcut diagnoza pe care i-au pus-o medicii din penitenciar fiului ei”, ne-a transmis Pantea răspunsul lui Igor Pântea.

O plângere a fost depusă şi la Ministerul Justiţiei, care a transmis-o spre examinare către conducerea DIP. 

Ion Caracuian, şeful secţiei pentru combaterea torturii din cadrul Procuraturii Generale, ne-a comunicat că a primit o plângere în acest sens la 19 septembrie, pe care a transmis-o spre examinareoficiului Centru al Procuraturii Chişinău: „Penitenciarul 13 se află în sectorul respectiv. Să vedem care vor fi rezultatele cercetărilor”. 

Caracuian ne-a declarat că după decesul lui Braguţa, pe lângă Ministerul Justiţiei, a fost formată o comisie specială, care urmează să vină cu propuneri şi recomandări cum să procedeze organele de drept în cazul când persoanele cu dereglări psihice încalcă legea. „Din această comisie fac parte procurori, magistraţi, medici, avocaţi, reprezentanţi ai Ministerului de Interne. Probabil că se va ajunge la modificări ale legislaţiei, vor fi elaborate regulamente. Este o problemă de sistem, pe care noi o recunoaştem şi vrem s-o eliminăm”, ne-a declarat omul legii.

Investigații, arest, tortură, schizofrenie
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

ion

24:67 18.07.2018

criminali deosebit de periculoşi, ucigaşi şi violatori, sunt şi criminali blînzi, drăgălaşi oare?

Ответить

carmina

24:67 20.05.2018

Cei sanatosi sunt arestati pu orice fleac cei nebuni umbla cu topoare si ataca oamenii si stau in plina libertate!!!! Cei care credeti ca politia si procuratura de la ciocana nu au procedat corect, luati-va copiii si ducetiva sa traiti linga un nebun de acesta. Si dupa ce o sa traiti zi de zi 24/24 cu frica pu familie, atunci o sa spuneti ca politia a fost inca ft toleranta. Nu va imaginati ce pericol prezinta schizofrenicii. O spun din propria experienta. Te pot ataca in orice moment fara motiv, doar de aceea ca i s-a nazarit ceva sau a visat demoni sau pur si simplu Nu a avut dispozitie. Criminalii la puscarie, nebunii la casa de nebuni. Salvati oameni sanatosi care lucreaza si aduc beneficii statului si spropo platesc pu tratarea nebunilor!!!

Ответить

Andrei

24:67 20.05.2018

Igor Cecan -avocatul, se gindeste doar la onorariul sau care Il încasează si nu-i pasă de pericolul pe care acel nebun Il poarta pu oamenii din jur, pu copiii si femei ce nu-si pot pune puterea cu un nebun ce te ataca pe la spate de aceea ca visează demoni. Iar mama lui Bogdan sa fie responsabilă pu ceea ce face si sa recunoască ca fiul sau este grav bolnav si extrem de periculos. Ca dacă el va omori pe cineva va sta sa se odihnească, în cel mai rau caz, la spital. Cu ingrijiri si tot comfortul Iar pe care o va distruge nu se va intoarce. Politia si procurorul au procedat corect!!! Mai rau la Buiucani situatia Unde un nebun de acesta terorizeaza citeva etaje intr-un bloc de locuinta umblind cu toporul pe coridor, taiind usile vecinilor si strigind ca ii va omori pe toti. Politia si procuratura buiucani nu au intreprins nimic esential pu a proteja oamenii SANATOSI care stau cu frica pu copiii sai. Daca se vede ca e nebun atunci sa stea ca nebunii si sa Nu imbolnaveasca societatea.

Ответить

Mihai

24:67 11.06.2018

Bai, are traume ale intestinului gros... Pot intelege violenta celor care i-au stins tigarile de piele, da cum pizda mamii voastre poti sa violezi un barbat? Pentru asta macar cineva din criminalii ceia din penitenciar va purta responsabilitate?