O grupare infracțională cu denumirea codificată „Gruparea Trandafir” a fost deconspirată de către poliția de frontieră din Iaşi. Grupul infracțional, din care făceau parte și cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, era specializat în contrabanda de țigări.

Rețeaua de contrabandiști era condusă de cetățeni moldoveni, care colaborau cu cei din România. 

Schema de contrabandă era constituită pe diferite nivele (5), fiecare având un grup determinat de persoane.

Potrivit comunicatului de presă al DIICOT, liderul grupului infracţional organizat era un cetățean al Moldovei. Acesta furniza ţigările de pe teritoriul Republicii Moldova, organiza comiterea fiecărui act de contrabandă şi menținea relația cu beneficiarii ţigărilor de pe teritoriul României. De asemenea, concetățeanul negocia cantităţile de țigări ce urmau a le fi livrate şi sumele de bani pe care urma să le primească de la beneficiari.

Persoana de încredere a liderului, și ea cetățean al Moldovei se deplasa frecvent în România pentru a-i sprijini pe ceilalţi membri ai reţelei să transporte „în siguranţă” cantităţile de ţigări către beneficiari. Acesta ţinea sub observaţie itinerariile de deplasare a autoturismelor încărcate cu ţigări şi le însoțea, mergând înainte, pentru a putea observa şi semnaliza din timp eventuale patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol operaţiunile.

Pe următorul nivel al schemei se aflau persoanele destinatare şi beneficiare a cantităţilor de ţigări, care le distribuiau ulterior pe piaţa neagră din municipiul Iaşi, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.

În schemă erau implicați și cetăţeni români care domiciliază în zona de frontieră a României cu Republica Moldova și care răspundeau de primirea coletelor cu ţigări şi predarea lor către alte persoane care le transportau către beneficiari.

De asemenea, conducerea grupării a racolat persoane care se ocupau de transportarea din zona de frontieră a ţigărilor sau de supravegherea itinerariilor de deplasare, contra unor sume de bani.

Ultimul nivel a schemei era constituit din persoane racolate de către membrii grupului, inculpaţii Ivanov Valeriu si Iosup George Ionut - lucrători la vama Sculeni care, în schimbul unor sume de bani sau bunuri, facilitau trecerea prin această vamă, a unora dintre membrii grupării infracţionale.

Potrivit DIICOT, organizatorii preferau să interacționeze cu cetățeni români domiciliați în apropierea râului Prut, deoarece, acest fapt le permitea supravegherea activităţilor de contrabandă, monitorizarea prezenţei în zonă a Poliţiei de Frontieră pentru a evita surprinderea şi depistarea actelor de contrabandă, precum şi depozitarea temporară a ţigărilor de contrabandă la domiciliul cetățenilor de la frontieră. Pentru aceste scopuri, erau racolați în special tineri fără ocupaţie.

Procurorii au precizat că membrii „grupării Trandafir” erau foarte precauţi în derularea activităţilor de contrabandă, iar relaţionarea cu „sursele de aprovizionare” cu cantităţi de ţigări, cât şi coordonarea acţiunilor membrilor grupului erau exercitate doar prin întâlniri directe, ori utilizând un limbaj codificat ori evaziv, atunci când relaţionau prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă.

În total, ieri au fost desfăşurate 20 percheziţii domiciliare la membrii grupării și în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi. În urma acestora, au fost descoperite şi ridicate diferite sume de bani; 56.880 ţigarete, în valoare totală de 25. 900 lei;  39  cartele SIM; 1 binoclu; 1 costum scafandru; 3 bijuterii tip lanț, din metal galben;1 tabletă;1 laptop;1 memory-stick; 185 recipiente alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin), în volum de 131,2 litri, de provenienţă duty-free şi cu timbru acciză Moldova, în valoare totală de 7.144 lei; diferite înscrisuri utile cauzei și 8 autovehicule, în valoare totală de 162.811 lei.

Totodată, oamenii legii au stabilit că, doar în perioada mai - octombrie 2016, membrii grupării au traficat o cantitate de peste 928.920 țigarete, în valoare de 423.133 lei. Din această cantitate, au fost capturate 653.260 țigarete, în valoare de peste 297.567 lei”.

În urma perchezițiilor și măsurilor desfășurate, faţă de 7 membri ai grupului infracțional a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar  faţă de alţi 2 membri a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile. Totodată, pe 22 noiembrie curent, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un număr de 34 de inculpaţi.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii