Procurorul Igor Popa pare a fi cel mai controversat dintre cei şase candidaţi la şefia Procuraturii Generale. Subiectul mai multor investigaţi jurnalistice, anchete de serviciu, învinuit în mai multe declaraţii publice, procurorul Popa a scăpat de pedeapsă de fiecare dată, fiind „pedepsit” cu avansarea în funcție. Chiar şi unii, foşti sau actuali, colegi de breaslă, spun despre Popa că mai multe din acţiunile sale constituie elemente ale infracţiunilor, ce cad sub incidenţa Codului Penal.

Igor Popa
Игорь Попа. Источник: IPN

Igor Popa, în vârstă de 40 de ani, şi-a început activitatea când avea 25 de ani, în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Rîşcani. A avansat galopant în carieră, mai ales în perioada guvernării comuniste, când la şefia Procuraturii Generale se afla Valeriu Gurbulea. Cariera de succes în perioada respectivă pare a fi legată de cariera temutului procuror, Nicolae Chitoroagă, actualmente şeful Procuraturii pentru combaterea crimei organizate şi cazuri speciale. Chitoroagă, care a deţinut mai multe funcţii importante în cadrul Procuraturii Generale, inclusiv şi cea de preşedinte al Comisiei de disciplină şi etică a procurorilor, este naşul de cununie a lui Igor Popa şi un bun cumătru de-a lui Valeriu Gurbulea. 

Nicolae Chitoroagă.jpg

Nicolae Chitoroagă. Sursa: procuratura.md

Făcând abstracţie de naşul influent, investigaţiile denotă că ascendenţa lui Popa în plan profesional s-ar datora şi abilităţilor e sale de a sluji credincios oricărei guvernări, călcând pe lege şi interesele cetăţeanului. 

Dosare la comandă în perioada guvernării comuniste

Guvernarea comunistă de sub preşednţia lui Vladimir Voronin a fost marcată de mai multe dosare la comandă pe numele oponenţilor politici, iar procurorul Igor Popa a fost unul din executorii fideli ai acestor dosare. Printre cele mai răsunătoare dosare instrumentate de către Igor Popa în calitate de procuror al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei,  al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, al politicianului Nicolae Andronic, Vladimir Şarban, fost secretar al Consiliului municipal Chişinău. După 2009, anul când comuniştii pleacă de la guvernare, toţi aceştea sunt achitaţi. Unii din ei, cum ar fi de exemplu Valeriu Pasat, au stat mai mult timp în detenţie.

Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării şi ex-director al SIS, a stat în detenţie doi ani şi trei luni. Igor Popa i-a intentat pe numele lui Pasat 4 dosare penale, fiind învinuit de vânzarea avioanelor de tip MiG-29, în 1997. Judecătoria sectorului Centru al municipiului Chişinău l-a condamnat pe Valeriu Pasat la zece ani de închisoare. Curtea de Apel Chişinău l-a achitat pe fostul ministru al Apărării de acuzaţia privind vânzarea avioanelor, însă judecătorii au lăsat în vigoare sentinţa pentru vânzarea sistemelor „Uragan”. Abea în iulie, 2009, Curtea de Apel a examinat a treia oară  dosarele intentate pe numele lui Pasat, achitându-l pe toate capetele de acuzare. Avocaţii lui Pasat s-au adresat la CEDO, iar în 2010 Guvernul Filat a recunoscut, că fostului director al SIS i-au fost încălcate drepturile şi i-a achitat 12 mii de euro pentru prejudiciile aduse. Cu toate acestea, pe numele lui Igor Popa nu a fost pornită nici o acţiune în regres. 

Un alt dosar fabricat de Popa la comanda puterii a fost cel al ex-vicepremierului Nicolae Andronic. Acesta a fost învinuit că ar fi scos din rezerva de stat a 200 de tone de grâu, pe care le-a  transmis unui agent economic din Bălţi. Igor Popa a cerut 12 ani de închisoare pentru Andronic. După ce a fost achitat definitiv, fostul vicepremier a solicitat Procuraturii Generale tragerea la răspundere penală a procurorului Popa pentru fabricarea dosarelor, însă instituţia a refuzat. 

Nu a fost atras Igor Popa la răspundere nici pentru fabricarea altor dosare.

“Soldatul” din aprilie 2009

Igor Popa este procurorul care a instrument dosarul penal şi a condus ancheta în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Printr-o ordonanţă semnată de Vasile Pascari, fost adjunct a lui Valeriu Gurbulea, la 8 aprilie 2009 a fost format un grup de urmărire penală constituit din 72 de procurori şi 114 ofiţeri de urmărire penală. Şef al grupului a fost numit Igor Popa.

doc.1.jpg

Ulterior, presa din întreaga lume a vorbit despre ilegalităţile comise de către grupul de anchetă condus de procurorul Popa: tortura în comisariate, judecarea tinerilor în afara instanţei, trei morţi, dosare fabricate pe numele mai multor lideri de partid, formatori de opinie şi activişti civici. Guvernarea comunistă, cu ajutorul grupului lui Popa, instaurase teroarea în Chişinău. Studenţii erau scoşi de la ore, vânaţi prin cămine, oamenii erau acostaţi în stradă. Potrivit raportului Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009, Igor Popa a fost cel care a chemat judecătorii să judece în comisariate şi să elibereze mandate de arest în 69 de cazuri. 

doc.2.jpg

Unul din cele mai rezonante dosare fabricate sub supravegherea procurorului Igor Popa a fost renumitul „dosar al jumărilor”, intentat pe numele activistului Anatol Mătăsaru. Atunci când Curtea de Apel l-a eliberat pe Mătăsaru după aproape trei luni de arest, la comanda lui Igor Popa a fost fabricat un dosar pentru jaf. Activistul era învinuit, că anterior l-ar fi jefuit pe un tânăr de un borcan cu jumări şi un ceas Frank Muller. Bărbatul a fost achitat, iar instanţa a decis că statul trebuie să-i achite 40 de mi de lei. 

Mai mult, Igor Popa a dosit probele video privind asasinarea lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie. “Dacă avea aceste imagini, înseamnă că le-a ascuns şi a tergiversat anchetarea cazului. Aici e vorba de încălcarea legii şi cred că ar trebui de tras la răspundere penală pentru asta”, menţiona liberalul Mihai Ghimpu încă în 2010, pe când era preşedinte interimar al ţării.

După căderea regimului comunist, o parte din judecători şi poliţişti au fost pedepsiţi cel puţin simbolic pentru atrocităţile din aprilie 2009. Nu a fost pedepsit însă procurorul Igor Popa. La fel, Igor Popa nu a fost impus să restituie cheltuielile statului pentru tinerii despăgubiţi de CEDO. 

Sub presiunea opiniei publice, procurorul Igor Popa a recunoscut în 2010 că a comis mai multe ilegalităţi, însă nu şi-a recunoscut şi vina, menţionând că a fost impus de către guvernarea de atunci. “Pentru ce să răspund? Am fost doar un soldat!”, răspundea Popa când era întrebat despre 7 aprilie. 

Procurorul Igor Popa recidivează

Ilegalităţile comise de către Igor Popa şi lipsa de acţiune a conducerii Procuraturii Generale au condus la o reacţie dură din partea societăţii. Sub presiune publică, în martie 2010, Igor Popa renunţă „din motive personale” la funcţia de şef al secţiei exercitare a urmăririi penale pe cazuri excepţionale, rămânând în calitate de simplu procuror. 

doc. 3.png

Mai multe voci susţin că ar fi făcut-o la sfatul naşului, Nicolae Chitoroagă, ca în februarie 2012 să revină în forţă în funcţia de procuror al sectorului Rîşcani al Capitalei. 

doc. 4.png

Pe parcursul celor aproape patru ani de activitate la şefia Procuraturii Rîşcani, Igor Popa declanşează o adevărată vânătoare de activişti incomozi puterii. Ajutat de mâna sa dreaptă, tânărul procuror Nicu Şendrea, intentează dosare penale pentru huliganism mai multor activişti incomozi puterii.  Anatol Mătăsaru care a organizat un protest în faţa Procuraturii Genrale în 2013, a actorului Sergiu Voloc, condamnat pentru că a tras câţiva pumni într-o uşă de la Curtea Supremă de Justiţie, sau cel al avocatului Vitalie Ţaulean, pentru că a cerut pe un ton mai dur explicaţii de la un procuror,  fostului deputat comunist Grigore Petrenco, pentru un protest în faţa sediului Procuraturii Generale. 

Se spune, că Igor Popa ar fi fabricat şi dosare penale unor oameni de afaceri din sectorul Rîşcani, de la care a estorcat mai apoi sume importante de bani pentru a-i lăsa în pace. Informaţia nu a putut fi probată, iar pretinsa victimă a refuzat să declare oficial, invocând motive de securitate.

Însă nu a trecut fără urme implicarea în afaceri murdare a soţiei procurorului Igor Popa, avocata Ala Popa. Vasile Gudima, un fost om de afaceri din Truşeni, ne-a povestit cum fosta soţie, ajutată de Ala Popa, vor să-l deposedeze de casa pe care a construit-o.

casa 1..jpg

Casa construită de Vasile Gudima

“După divorţ am împărţit egal terenul pentru construcţii şi fiecare din noi şi-a construit casa sa. Fosta soţie însă pretinde şi la o parte din casă. Ala Popa a recurs la falsificări în mai multe acte pentru a mă deposeda de casă. Tot ea a contribuit la fabricarea unui dosar penal, că eu aş fi vrut să-mi împuşc feciorul. Nu demult am fost achitat. Ala Popa a falsificat până şi semnătura mea. Până la urmă am convins prin probe poliţia să pornească  urmărirea penală pe numele Alei Popa, însă procurorul Eduard Maşnic a muşamalizat totul. Este evident, că o protejează soţul ei, procurorul Igor Popa”, ne-a declarat Gudima prezentând mai multe documente probante. 

Precizăm că Eduar Maşnic, care este prieten cu Popa, este şi şeful Procuraturii din sectorul Buiucani. Eduard Maşnic ar fi fost ajutat de către Igor Popa să protejeze afacerea ilegală a naşului său de cununie, un fost poliţist, şi anume cazinoul „Fortus”, care de mai mulţi ani activează fără licenţă în imediata apropiere a Curţii Supreme de Jistiţie. 

fortus.png

Vasile Gudima ne-a mai spus că deţine informaţii precum că Igor Popa deja s-ar fi achitat pentru casă şi a rămas să tragă ultimele sfori ca să-i fie luată definitiv. 

Cum a ajuns Igor Popa procuror al Capitalei

Igor Popa a fost numit procuror interimar al municipiului Chişinău în decembrie 2015, după pensionarea lui Ion Diacov. Ultimul declara încă atunci, că Popa va fi întărit în funcţia respectivă, iar concursul public va fi unul de formă. Întâmplător sau nu, dar previziunile lui Diacov se adeveresc şi în martie 2016 Igor Popa obţine cele mai mari note la concursul pentru selectarea procurorului Capitalei. 

anexă.jpg

Este interesant că din colegiul de calificare face parte însuşi Igor Popa. 

Precizăm că Igor Popa l-a luat cu el în Procuratura municipal şi pe subalternul său fidel, Nicu Şendrea.

La 26 septembrie procurorul de Chişinău a fost ales în funcţia de preşedinte al Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor, organ care are rolul de a organiza concursuri pentru funcţiile vacante din Procuratură. 

Viaţa de lux a lui Igor Popa

Mai multe anchete jurnalistice au arătat că lui Igor Popa îi place luxul şi obiectele scumpe. Procurorul Capitalei se poate lăuda cu o colecţie de arme albe, pe care o păstrează chiar în biroul de serviciu.

În anul 2013, Igor Popa îşi cumpără un apartament cu suprafaţa de 123 de metri pătraţi, despre care susţine că ar costa 758 de mii de lei, în timp ce preţul de piaţă este de cca un million 400 de mii de lei. 

anexă2.jpg

În 2015, procurorul îşi procură şi un garaj în Chişinău, despre care susţine că ar costa puţin peste 30 de mii de lei.

/upload/iblock/19c/19c72b9c72b2e2b4a4ce3bfb735ab60f.pdf

În anul 2014 Igor Popa îşi procură şi un automobil nou nouţ, Hyundai Santa Fe, care l-ar fi costat 405 mii lei. Şi în acest caz procurorul diminuează esenţial preţul, care este nu mai mic de 25 de mii de euro, potrivit hyundai-motor.md.

În 2015 Igor Popa îi procură şi soţiei sale un automobile produs în acelaşi an, Hyundai Genesis, al cărui preţ este de 37 de mii de euro. Igor Popa declară că nu cunoaşte preţul maşinii soţiei sale.

Popa mai declară că în 2014 a vândut un automobil cu 153 de mii de lei, iar în 2015, un alt automobil, cu 158 de mii de lei. În 2013 familia Popa vinde un apartament în sectorul Botanica cu 305 mii lei. Potrivit declaraţiilor pe venit, semnate de către procurorul Popa, în perioada anilor 2012 -2015 acesta a avut doar venituri din salariu, în jur de 440 de mii de lei. Ala Popa nu prea a contribuit la bugetul familiei (puţin peste 23 de mii de lei în 2015), deoarece s-a aflat în concediul de îngrijire a copilului.

Un filmuleţ de familie arată că locuinţa familiei Popa este una amenajată luxos.


Investigații, Igor Popa
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii