Continuăm seria de articole legate de familia Stati cu informații despre afacerile acesteia în Kazahstan. 

Proiectul Kazahstan  

În 1999, compania offshore Tristan Oil Ltd, fondată de Anatolie Stati, a preluat pachetele de acțiuni a 2 companii petroliere din Kazahstan – Tolknynneftegaz și Kazpolmunay.

kazah.jpgLa sfârșitul anului 2008, în urma verificărilor făcute de organele de control, Tolknynneftegaz și Kazpolmunay au fost învinuite de încălcarea legislației fiscale. Astfel, Stati a intrat în conflict cu autoritățile din Kazahstan, fiind nevoit să împrumute bani.

Investigația Panama Papers a scos la iveală detaliile unui credit de milioane de dolari.

În data de 11 iunie 2009, compania offshore Laren Holdings Ltd a luat un credit de 60 de milioane USD cu garanția lui Anatolie Stati și a 8 companii controlate de el. Împrumutul a fost oferit de un grup de creditori, cu participarea fondului de investiții Renaissance Securities Limited (Cipru). Creditul a fost luat la numai o zi de la înregistrarea companiei Laren Holdings (10 iunie 2009/BVI).

Potrivit RiseMd, Laren Holdings intenționa să folosească cei 60 de milioane de dolari în două scopuri: 27 milioane de dolari pentru a credita compania offshore Montvale Invest Ltd, administrată de Anatolie Stati. La rândul ei, Montvale urma să transfere banii altei firme afiliate lui Stati – Tristan Oil – pentru a achita impozitul pe profit datorat autorităților din Kazahstan.

Încă 30 de milioane de dolari urmau să fie achitate companiei Stichting Security Trustee (Olanda) pentru a procura titluri de valoare de la Tristan Oil, la un preț de patru ori mai mic. Investitorii Tristan Oil au contestat în instanță decizia companiei de a emite noi titluri de valoare și de a le vinde ieftin.

Stati rău-platnic

Cele 60 de milioane de dolari, Laren Holdings trebuia să le întoarcă nu mai târziu de 11 decembrie 2009, însă doar cca 10 milioane dolari au fost restituiți în termen. Anatolie Stati a explicat creditorilor că plățile întârzie din cauza litigiilor cu guvernul kazah și că își va onora angajamentele imediat ce problemele vor fi rezolvate.

În iulie 2011, creditorii au aflat că firma Komet Group SA, deținută tot de Anatolie Stati a avut o tranzacție de cca 400 mln de dolari, ca urmare a vânzării a 60% din câmpul petrolier Barda Rash (Kurdistan), britanicilor de la Afren. La 25 august 2011, reprezentantul Renaissance Securities l-a contactat pe Anatolie Stati pentru a discuta tranzacția Afren și posibilitatea achitării datoriei. Acest lucru l-ar fi dezarmat pe Stati, care nu a dorit să discute despre tranzacție și nu răspundea creditorilor. La 20 septembrie 2011, creditorii au transmis o notificare oficială, solicitând ca Stati să semneze o declarație de confirmare a achitării datoriei din contul banilor obținuți din tranzacția Afren, inclusiv dobânzile, în total peste 93 milioane de dolari. Stati însă nu a reacționat la solicitarea creditorilor care, au decis să apeleze la instanța de judecată.

La 26 septembrie 2011, în urma examinării plângerii depusă de companiile Renaissance Securities Limited, Atlas Global Asset Holdings și Stichting Security Trustee împotriva Ascom Oil Company Ltd, Anatolie Stati și Laren Holdings Ltd, Curtea Supremă a Caraibelor de Est a emis o interdicție de înstrăinare pe activele Ascom Oil Company Ltd (proprietar – A. Stati) și ale lui Anatolie Stati, în sumă de 90 milioane de dolari, aflate pe Insulele Virgine Britanice.

La 3 octombrie 2011, avocatul lui Stati și Ascom Oil i-a informat pe creditori că tranzacția Afren a fost închisă, însă nu a fost dusă la bun sfârșit. De asemenea, acesta a declarat că Stati și Ascom Oil nu intenționează să retragă active în sumă de 90 milioane de dolari de pe Insulele Virgine.

La 12 octombrie 2011, Mossack Fonseca a eliberat un certificat pe Ascom Oil Company care confirmă că firma „este curată”.

Articolul original ”Secretele lui Stati și mita din Africa”, publicat de rise.md face parte din investigația Panama Papers.  Toate documentele confirmative ale materialului pot fi accesate pe rise.md.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii