Noi nume de cetățeni moldoveni au fost dezvăluite în investigația globală Panama Papers. De această dată este vorba de  doi oameni de afaceri, care dețin și administrează companii media și servicii Internet în RM.

Amintim că, în documentele din cadrul investigației globale Panama Papers au mai figurat numele cetățenilor moldoveni,  Ion Sturza (ex-premier) și familia Stati (oameni de afaceri).

Off-Sun Shore-Communications

Potrivit RiseMD, de 12 ani, acționarul majoritar (63,70%) al celui mai mare difuzor de televiziune și important furnizor de internet în Moldova - Sun Communications, este o companie offshore - Lekert Management Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Sun Communications este în prezent cel mai mare furnizor de televiziune prin cablu (36% din piață), având un capital de 107 milioane de lei. În 2015, doar veniturile de la serviciile TV prin cablu au constituit cca 100 de milioane de lei. De asemenea, compania este al treilea prestator de servicii de Internet (4,5% din piață), obținând în 2015, venituri de circa 48 de milioane de lei.

Диаграмма.png

Compania Sun Communications a fost fondată în anii ’93 (Sun TV), ca parte a grupului Metromedia International Group Inc din SUA, unul dintre cei mai mari investitori în televiziune, radio şi telefonie mobilă din Europa de Est şi spaţiul post-sovietic în anii ‘90.

Peste câțiva ani (2002-2005), confruntându-se cu probleme financiare, Metromedia International Group a vândut cea mai mare parte din activele din Europa de Est şi fosta URSS, inclusiv cota de 65% la Sun TV. Proprietar al pachetului de acțiuni vândut de Metromedia a devenit compania Lekert Management Ltd, care a achitat suma 2,1 milioane de dolari, bani cash. La pachet a fost vândută și firma Sun Construcţie SRL. Totodată, potrivit RiseMD, Lekert Management Ltd era afiliată firmei Neocom SRL, care deținea restul de 35% din acţiunile de la Sun TV.

Lekert Management Ltd a fost fondată în 2003 (când Metromedia și-a vândut acțiunile), fiind înregistrată de, deja faimoasa firmă - Mossack Fonseca din Panama. La momentul fondării, proprietar la Lekert Management era compania Hypercomm AG din Elveţia, lichidată în 2013. 

schema.png

Sursa foto: rise.md

Actualul director al companiei Sun Communications – John Maxemchuk, în corespondența cu Mossack Fonseca, se prezenta ca beneficiar final al Lekert, prin intermediul Hypercomm AG. 
În iunie 2012, potrivit RiseMd, proprietar oficial al celor 50.000 de acţiuni (1 dolar fiecare) ale Lekert, a devenit Alexandru Sârbu, partener de afaceri la Sun Communications cu Maxemchuk (foto principală).

Finanțarea studiilor fiicei cu bani din offshore

Documentele Panama Papers au scos la iveală și faptul că, din contul Sun Communications au fost efectuate plăți pentru diferite servicii personale.

SS - blogs.cas.suffolk.edu.jpgÎn august 2011, Sârbu a achitat studiile fiicei în cadrul Universității Suffolk din Boston, SUA, transferând, 17 mii de dolari din contul Lekert, pe contul universității.

Tranzacția a fost efectuată de pe conturile offshore-ului, deschise la banca austriacă Hypo Landesbank Vorarlberg, a cărei director executiv și-a dat demisia pe 7 aprilie curent, ca urmare a dezvăluirilor din cadrul investigației Panama Papers.

Potrivit RiseMd, Sârbu nu a dorit să comenteze apariţia sa în documentele din Panama, dar nu a negat plata studiilor fiicei.

N4 și Agro TV    

RiseMD a arătat că, pe lângă Sun Communication, Alexandru Sârbu mai figurează ca fondator a încă 7 companii din RM:

Companii Sârbu.png

Prin intermediul companiei Selectcanal-TV, Sârbu este co-proprietar al postului TV – Naţional 4 (80%), care ocupă locurile 4-5 după audienţă în țară, iar feciorul său – Eugeniu Sârbu, care este partener la N4 (10%), mai deţine şi televiziunea Agro TV (partener AgroTV Network,România), prin firma Jevise SRL (50%).

Postul N4 a fost în lista televiziunilor avertizate public pentru modul de reflectare a campaniei electorale din 2015. Tot în 2015, postul a fost acuzat de piraterie pentru difuzarea filmelor și serialelor cu încălcarea drepturilor de autor.

Celălalt personaj al anchetei - John Maxemchuk şi-a înregistrat în 2003 o firmă pe Insulele Virgine Britanice – Spark Management Consulting Services, prin intermediul Mossack Fonseca, pe care a transferat-o, în 2012, în proprietatea soției.

Articolul original ”Proprietari de televiziuni cu legături în offshore de televiziuni cu legături în offshore”, publicat de rise.md face parte din investigația Panama Papers.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii