Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT” a lansat, în contextul aniversării a 2 ani a paginii web www.avere.md, raportul ” Declaraţiа de avere - test de integritate ”. Potrivit acestuia, cele mai frecvente nereguli la capitolul completării declarațiilor de avere sunt admise de către judecători și deputați, care nu întotdeauna declară valoarea bunurilor imobile și/sau mobile deținute în proprietate sau o declară cu abateri (diminuări, neconcordanțe etc).

Concluzia a fost făcută în baza monitorizării pe parcursului anului 2014 a 245 de demnitari (dintre care 186 în exercițiul funcției). Autorii raportului au identificat 82 de cazuri, în care demnitarii publici au omis să indice în declarațiile de avere valoarea terenurilor, apartamentelor, caselor sau automobilelor deținute.

De asemenea, reprezentanții Adept au menționat că, nereguli importante au fost constatate în privința nedeclarării de către demnitari a conturilor bancare - 55 de cazuri; diminuării  valorii bunurilor declarate - 25 de cazuri; neconcordanțe între declarația de avere și declarația de interese (în ceea ce ține de declararea cotelor părți în societățile pe acțiuni) - 23 de cazuri.

1.jpg

 
Captură rlive.md

2.jpg

Captură rlive.md

În raportul Adept a fost vizată și activitatea CNI, în special în ceea ce ține de gestionarea și publicarea declarațiilor cu privire la venituri, proprietăți și interese.

Printre principalele nereguli, expertul ADEPT, Elena Prohnițchi, a enumerat: plasarea cu întârziere a declarațiilor pe pagina web a CNI, prelucrarea necalitativă a declarațiilor (blurarea datelor cu caracter public – de ex. denumirea sau adresa companiei, informații importante pentru jurnaliștii de investigație în stabilirea conflictelor de interese), nepublicarea declarațiilor membrilor CNI, etc. Totodată, experții au criticat și ultimele decizii ale CNI (judecătoarea Pitic).

3.jpg

Captură rlive.md

Experții ADEPT presupun că declarațiile de avere pentru 2015 nu vor apărea degrabă pe sitel-ul CNI, întrucât instituția nu a contractat încă o companie care să se ocupe de plasarea declarațiilor. În ultimii doi ani, acestea au fost plasate de ÎS Fiscservinform. Declarațiile pentru anul 2015 ar putea fi făcute publice abia la sfârșitul anului curent.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii