O nouă investigație Rise Moldova  prezintă schema prin care 75 de acționari ai Moldova-Agroindbank au fost deposedați ilegal de active, de un grup de 4 persoane, condus de Stela Pahomi – unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist Veaceslav Platon. Potrivit investigației, schema de operare a fost una simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acţionarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acestora și a prelua acțiuni prin falsificarea de documente.

La 5 iulie curent, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a 75 de acţionari ai Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din Republica Moldova. În cauză sunt investigate și fapte de spălare de bani.

Din lista acuzaților fac parte: Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB și fratele acesteia, Alexandru Grumeza, Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA, dar şi Octavian Popînin – fost angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din capitală.

La finele lunii martie a acestui an, Stela Pahomi a fost arestată, iar procurorii o acuză de organizare şi instigare la dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari, dar şi pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, aceasta riscă până la 15 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, Stela Pahomi a preluat controlul asupra registratorului independent Registru-Corect SA, încă în 2010, tranzacția fiind ascunsă de ochii autorităților, achiziționând, în 3 etape, tot pachetul de acțiuni al registratorului, de la Angela Ciornâi, iar la câteva zile de la încheierea tranzacțiilor, Stela Pahomi a solicitat registratorului suspendarea înregistrării transmiterii acţiunilor.

Până în octombrie 2013, Angela Ciornâi a continuat să figureze ca proprietar a Registru-Corect SA.

Totodată, potrivit investigației, Pahomi le-a interzis angajaţilor acestei societăţi să comunice organelor abilitate ale statului şi acţionarilor societăţilor care îşi ţin registrele acţionarilor la Registru-Corect, inclusiv MAIB, că ea a devenit proprietarul registratorului.

Având controlul asupra registratorului care administra baza de date a acţionarilor MAIB, Pahomi a aflat că mai multe întreprinderi acționare nu mai funcţionau de facto (foste colhozuri, dar şi întreprinderi de stat, care dețineau în total 7.096 de acțiuni la MAIB). Pahomi a descoperit şi 2 surori care au primit drept moştenire de la sora lor decedată 10.093 de acţiuni.

În perioada 22 februarie -7 martie 2013, pachetele de acţiuni ale celor 73 de întreprinderi și ale celor 2 surori au fost preluate, prin folosirea unor procuri și alte documente falsificate, şi vândute la 2 companii din Marea Britanie: E-Rich Ltd (7 mii de acțiuni cu 8 mln de lei) şi AMG Invest Ltd (peste 10 mii de acțiuni cu 11 mln lei). Cele 2 companii străine au fost fondate cu doar o săptămână înainte de inițierea tranzacțiilor ilegale cu acțiunile MAIB, una având capital social de doar o liră sterlină.

Procurorii au stabilit că Pahomi și complicii ei au reuşit să-i deposedeze pe cei 75 de acţionari de 17.189 de acţiuni (circa 1,65% din capitalul MAIB) a căror valoare de piaţă a fost estimată la cca 20 de mln de lei.

După o săptămână de la încheierea tranzacțiilor, acţiunile au fost vândute la bursă, în pachete mici. Proprietari și acționari ai MAIB au devenit alte 2 companii străine: Dilnoro Group SIA (Letonia) şi Ostryn Business Ltd (Marea Britanie), reprezentate de cetățeni ucraineni (persoane interpuse).

După ce și-au vândut acțiunile preluate de la MAIB, cele 2 companii britanice au fost lichidate.

Despre cum au fost șterse urmele acestor tranzacții citiți în investigația integrală.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii