Atacul raider asupra Băncii Comerciale „Universalbank”, în urma căruia Gherman Gorbunțov a rămas fără pachetul majoritar de acțiuni, a avut loc în doar câteva etape. În schemă au fost implicate companii off-shore, companii rusești, Renato Usatîi, care a manipulat cu instanțele judecătorești și executorii judecătorești din R.Moldova.

Într-o plângere depusă de Gherman Gorbunțov, el susținea că o companie din Federația Rusă și alta cu sediu în Panama au acționat ilegal și au prezentat documente fictive, în baza cărora i s-au solicitat rambursarea unei datorii de peste 5.2 mln de dolari SUA.

Potrivit plângerii, în 2008, din numele lui Gorbunțov au fost încheiate 3 contracte de împrumut cu 3 companii din Federația Rusă în sumă totală de 131.000.000 ruble ruseşti.

În 2010, cele 3 companii au cedat dreptul de încasare a datoriilor de la Gorbunțov companiei ООО «КУМ». Însă, în mai puțin de 6 luni, ООО «КУМ» a cedat la rândul său creanța unei alte companii cu sediu în Panama. Potrivit bancherului, contractele ar fi fost falsificate.

La 3 martie 2011, compania din Panama s-a adresat în judecată cu cerere privind eliberarea ordonanţei judecătoreşti de încasarea de la Gherman Gorbunţov a datoriei.

Peste o zi, cererea respectivă a fost admisă de Judecătoria Centru, fiind emisă ordonanţa cu privire la încasarea de la Gherman Gorbunțov, a celor 5 mln de dolari.

Însă, conform surselor noastre, Ordonanța ar fi fost emisă în baza probelor false.

Aplicarea sechestrului pe acțiuni și cumpărarea lor de către Usatîi

Peste 5 luni (04.08.11), în cadrul procedurii de executare intentate în baza Ordonanţei din 04.03.11, executorul judecătoresc a prezentat la „Universalbank” încheierile sale privind aplicarea sechestrului pe acţiunile deținute de Gherman Gorbunţov la „Universalbank”.

La 11 august 2011, executorul a dispus transmiterea de pe contul personal al lui Gorbunţov, în deţinere nominală a unei companii de brokeraj a celor 68401 acţiuni emise de „Universalbank” S.A., cu valoare de 1660 lei fiecare. Iar, pe 12 august 2011, executorul a delegat compania de brokeraj, să vândă acţiunile lui Gorbunțov la „Universalbank”, cu preţul de 355 lei fiecare (comparativ cu 1660 lei).

De asemenea, în aceeași zi, compania reprezentată de Renato Usatîi a delegat aceeași compania de brokeraj, să cumpere cele 68311 acţiuni a lui Gorbunțov la „Universalbank”.

Tot pe 12 august, executorul încheie cu compania reprezentată de Renato Usatîi un contract de vânzare cumpărare, publicat anterior de CrimeMoldova, ultimul devenind proprietarul acţiunilor lui Gorbunțov.

Peste 3 zile, aceste tranzacții au fost declarate ca dubioase, întrucât a avut loc un transfer a unei cote de peste 50% din capitalul social al „Universalbank”, în zone off-shore, fără permisiunea BNM.

Pe 20 august a aceluiași an, pe acest caz a fost inițiată o cauză penală.

După cum s-a menționat în mai multe plângeri depuse, Renato Usatîi în mod public a propus suma de 500 000 dolari SUA celuia care îl va aduce pe Gorbunțov în sac.

Potrivit mențiunilor lui Gorbunțov, urmărirea lui și amenințările făcute de Usatîi sunt o dovadă directă a faptului că Usatîi dorește să-l împiedice pe Gorbunțov în soluționarea dosarelor „Universalbank”. Din aceste motive, Gorbunțov a fost nevoit să părăsească teritoriul R.Moldova, fiind îngrijorat de viața sa, însă toate îngrijorările s-au adeverit în luna martie 2012, când a fost realizată tentativa de omor a lui Gorbunțov.

Din declarațiile lui Gorbunțov și a probelor acumulate de acesta, Usatîi a stat la baza schemei de deposedare a pachetului de 81.73% acţiuni. Tot Usatîi prin intermediul și manipularea instanței de judecată și a altor organe din țară a intrat în proprietatea acestui pachet de acțiuni, îmbogățindu-se fără justă cauză, creând prejudicii colosale lui Gorbunțov și lăsând în urma sa o bancă falimentată.

Schema prin care Usatîi l-a deposedat pe Gorbunțov de bancă.jpg

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Ciolacu Liviu

24:67 15.12.2016

Aici se vede doar schema la dosare şi şi bla, bla, bla, da dovezile documentate Unde sunt ?! Anchetā şi justiťie ooof Moldova!

Ответить