Sergiu Cebotari, ex-șef al direcției finanțe și audit intern al ÎS Poșta Moldovei, afirmă într-un interviu acordat portalului NM, că deține documente care confirmă complicitatea conducerii Poștei Moldovei şi reprezentanților PD la contrabanda cu substanţe anabolizante.

Sergiu Cebotari a fost reținut pe 29 iulie curent, în drum spre Parlament, unde se îndrepta pentru a prezenta Comisiei de anchetă a activității Poșta Moldovei, documente ce confirmau implicarea conducerii întreprinderii de stat și reprezentanților Partidului Democrat în contrabanda cu substanțe anabolizante – directorul adjunct al Poșta Moldovei, Serghei Batiușca, directorul Poșta Moldovei, Serghei Nastas, deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc, vice-președintele PD, Vladimir Plahotniuc. „Preconizam să merg în centru, la Parlament. Am fost reținut la ieșirea din propria curte: au oprit pur și simplu mașina, m-au urcat în ea și m-au transportat la Nisporeni”, spune acesta.

Cebotari a fost reținut pentru 72 de ore, la poliție acesta nu a fost audiat, iar deja luni, a fost dus la judecată. Acolo Sergiu Cebotari a aflat că pe numele lui 16 persoane au depus plângeri, pentru că acesta nu le-ar fi plătit 280 mii lei pentru activitatea lor în perioada 2011-2014. Fostul angajat al Poșta Moldovei recunoaște că la sfârșitul anului 2011 a deschis firma agricolă Sercon Lux Grup, care prelucra peste 700 de ha de teren în localitățile Grozești, Barboieni, Soltanești, Valea-Trestieni, fiind una dintre cele mai mari gospodării în raionul Nisporeni. Cebotari susține că, depoziții împotriva lui au depus angajații, care înșiși încălcau legea, iar pe unii nici nu-i cunoaște. „Iată, de exemplu, Ion Nacu. Această persoană, în 2011, a lucrat la mine 3-4 luni în calitate de paznic, a furat de pe teritoriul supravegheat mașina mea „Niva” și a produs un accident cu ea. El mi-a produs un prejudiciu de 40 mii lei. El trebuia să fie judecat, dar l-am iertat și am spus ca el să fie lăsat în pace, pentru că este o persoană în etate. Și după asta, el scrie cerere că a lucrat la mine 4 ani. El și-a primit salariul pentru aceste 4 luni, dar mi-a rămas dator pentru mașina stricată. Acolo mai este un paznic, care afirmă că a lucrat la mine. Dar eu nu am nici cartea lui de muncă. Cum a putut lucra la mine? Iar pe restul, pur și simplu nu-i cunosc.”

Afaceristului i-au rămas câteva datorii (20-30 mii lei), pe care promite să le întoarcă după ce firma va trece procedura de insolvabilitate și banii vor veni pe contul companiei. Cebotari spune că compania a ajuns la faliment  din cauza unor furturi în proporții deosebit de mari, care au provocat prejudicii de circa 6 mln lei. Potrivit lui, în toamna anului 203, i-au fost furate circa 100 tone de floarea soarelui ți 60 de tone de porumb și, de asemenea, tutun adunat de pe 11 ha. În 2014 i s-a furat floarea soarelui de pe 45 ha și porumb de pe 56 ha. Alte 2 furturi au avut loc în primăvara anului 2015, din depozitul unde se păstrau semințe și ierbicide. În acest caz există un suspect, dar cauza inițiată pe numele lui, se află de peste 1 an, când la poliție, când la procuratură, iar la judecată încă nu a ajuns. În prezent, activistul „Platformei Civice „DA”” trăiește pe baza îndemnizației pentru copil și ajutorului primit de la părinți.

Cebotari leagă arestul său de dezvăluiri făcute în mass-media despre schemele de contrabandă prin intermediul Poștei Moldovei. Potrivit lui, angajații Poștei Moldovei care erau  obligați să verifice conținutul coletului, a scriau pe coletele cu anabolizante că sunt produse cosmetice, carnete, creioane. Conducerea Poștei Moldovei- Nastas, Batiușca și șeful secției poștale 2000, supravegheau procesul. Coletele sigilate veneau de la oameni care le transmiteau apoi în SUA și țările europene. În fiecare zi sau peste o zi a fost transmise 600-700, chiar și 1.000 de colete. Cebotari a descoperit schema în noiembrie 2012. Batiușca și directorul general al Poștei Moldovei, Ștefan Munteanu, nu au vrut să semneze actul propus și au indicat să fie scris că totul este în regulă.

Sergiu Cebotari a decis să inițieze propria investigație și a început să colaboreze cu jurnaliștii iar declarațiile publice le-a făcut doar după ce au apărut oameni care să-i asigure securitatea atât lui cât și familiei sale.

Cei interesați de o anchetă corectă ar fi ambasada Germaniei și Statelor Unite ale Americii. După ce declarații Cebotari în presă, SIS a descoperit aproximativ 400 de parcele cu anabolizante în Aeroportul Internațional, la bordul unui avion cu destinația Frankfurt. Coletele avea ștampila „Poșta Moldovei” și a fost lipită eticheta „Cărți”.

Întrebat de ce nu a făcut publice documentele despre care vorbește de atâta timp sau de ce  nu i le transmite șefului comisiei parlamentare, liberal-democratului Grigore Cobzacu, Sergiu Cebotari a spus că el a prezentat mai multe documente, dovezi care au demonstrat că au fost falsificate ștampilele și coletele nu treceau prin casă. Dar membrii comisiei, democratul Marcel Răducan și fostul comunist, Anatolii Zagorodîi, au declarat că acest lucru nu este o dovadă și au nevoie de acte originale. „Când i-am spus lui Cobzac la telefon că am originalele, m-au închis. Ei le caută. Au efectuat percheziții la mine acasă: caută documente, hard disk-uri. Originalele sunt îngropate, dar în care grădină, să spun la toamna, ca să nu sape în toate grădinile.”

Sergiu Cebotari intenționează să publice documentele atunci când nu vor afecta activitatea comisiei parlamentare, al cărui mandat a fost prelungit până la 15 septembrie. Totodată, el investighează cazul contrabandei cu tutun și alcool.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii