Următoarele alegeri prezidențiale din Transnistria vor avea loc pe 11 decembrie 2016. Experții prognozează că la aceste alegeri ar urma să câștige, candidatul grupului Sheriff. Această victorie ar presupune consolidarea absolută a puterii politice, în mâinile celui mai mare grup financiar din stânga Nistrului, care ar putea duce la creșterea contrabandei și schemelor de spălare de bani. 

Puterea legislativă din Transnistria a fost câștigată, în noiembrie 2015, de către Partidul Obnovlenie. Atunci lupta s-a dat între partidul Obnovlenie, susţinut de cea mai mare companie din regiune – Sheriff şi candidaţii actualului preşedintelui, Evgheni Şevciuk. Alegătorii transnistreni, dezamăgiţi de politica lui Evgheni Şevciuk, de tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor cu 30%, au susţinut atunci partidul Obnovlenie, care a obținut 33 de mandate în Sovietul Suprem al Transnistriei, din cele 43. 

Moscova a eliminat Sheriff-ul de la putere

Faptul că business-ul, adică Sheriff, susţine politicul din autoproclamata republică, nu a fost negat şi ascuns de nimeni. Sheriff-ul s-a aflat la putere în Transnistria și înainte ca Şevciuk să devină președinte, pe vremea când liderul regiunii era Igor Smirnov. În 2011, Sheriff a pierdut puterea politică în Transnistria, atunci când Smirnov a fost eliminat, sub critica dură a Moscovei, din fotoliul de preşedinte. Moscova a şi intentat un dosar pe numele lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider transnistrean, pentru faptul că ar fi furat 15% din ajutorul umanitar acordat de Federaţia Rusă regiunii transnistrene. În 2006, Moscova a transferat 1,5 miliarde de ruble rusești Gazprombank-ului, bani care urmau să fie transferaţi pensionarilor, sub formă de compensaţii. Ancheta desfășurată de Moscova a stabilit atunci că, în loc să fie oferite pensionarilor sub formă de compensaţii, fonduri transferate au fost oferite drept credite, băncii din Tiraspol „Gazprombank”. Din suma totală s-au furat cca 160 mln de ruble, sumă impunătoare pentru acea perioadă. În acest context, Moscova a refuzat să mai îndeplinească rolul de vacă de muls pentru familia Smirnov şi compania Sheriff, realizând o adevărată campanie anti-Smirnov, înainte de alegerile pentru fotoliul de preşedinte, din vara anului 2011.

Sheriff ochește președinția

De ce însă, Moscova ar accepta acum revenirea companiei Sheriff la putere în Transnistria? Această revenire se va întâmpla atunci când Sheriff va avea omul său în funcţia de preşedinte pentru stânga Nistrului.

Aici merită să facem o scurtă paranteză. Jurnalistul Serghei Ilcenco, care a fost persecutat de regimul Şevciuk și ținut 5 luni în arest în închisoarea Glinoe (Tiraspol), fiind învinuit de tentativă de lovitură de stat în Transnistria, a explicat pentru Crime Moldova, care este ierarhia politică în stânga Nistrului. Jurnalistul explică simplu de ce Sheriff şi Obnovlenie au nevoie de fotoliul de preşedinte pentru a deţine controlul politic şi administrativ absolut în regiune.

„Republica Moldovenească Nistreană este o republică de tip prezidenţial, iar prerogativele Sovietului Suprem sunt limitate în comparație cu cele ale președintelui, care sunt foarte vaste. De fapt, alegerile în Sovietul Suprem au constituit doar o etapă înainte de marea bătălie pentru fotoliul de președinte. Esența luptei care se duce în Transnistria constă în faptul că, deputații Sovietului Suprem repun în atenția publicului, actele de corupție ale lui Șevciuk. Sheriff are nevoie de a reveni la putere, pentru a-și crea condiții facile de funcționare a afacerii sale: impozite, vamă, lichidarea concurenților etc. Din acest punct de vedere, Sheriff nu este cu mult mai bun decât Șevciuk, doar că e un pic mai adecvat. Sheriff are investiții imobiliare, de aceea îi este mai convenabil să facă un joc de lungă durată, decât unul de scurtă durată. Din punctul de vedere al Chișinăului, fiecare candidat are plusurile și minusurile sale, însă toți au o atitudine anti-moldovenească și pro-rusă”, a explicat Serghei Ilcenco. 

Va fi de acord Moscova să predea pârghiile către Sheriff?

Posibil, Moscova va fi de acord să predea pârghiile puterii în enclava transnistreană, companiei Sheriff, pentru a nu mai avea de-a face cu coruptul Evgheni Șevciuk. Acesta a fost învinuit de presa de opoziție din Transnistria, că acoperă întreaga contrabandă cu țigări și alcool, care ajunge în Ucraina și Federația Rusă. La finele anului 2015, Moscova a refuzat pentru prima dată un ajutor de 100.000.000 de dolari pentru regiunea transnistreană, bani pe care Șevciuk i-a cerut personal la Kremlin.

Liderul Uniunii transnistrenilor din Ucraina, Oleg Hvoșcevski, care locuiește în Odesa, a explicat pentru Crime Moldova ce se va întâmpla în regiune, atunci când Sheriff va deține ambele puteri în republica nerecunoscută, cea legislativă și cea executivă. 

„Sheriff a avut deocamdată de câștigat, în primul rând, dividende politice, și a arătat Moscovei că președintele Șevciuk nu mai este popular în rândul cetățenilor. Sheriff a început să se comporte foarte agresiv”, a declarat Hvoșcevski.

Sheriff-ul în așteptare 

Totodată, Hvoșcevski declară că Sheriff-ul, încă nu a acumulat foloasele pe care le caută de pe urma sprijinului oferit partidului Obnovlenie. Mai mult ca atât, Sheriff se află într-o cădere economică, deoarece, în magazinele grupului au început să dispară produse, iar unele mărfuri sunt deficit în supermarketurile Sheriff. Hvoșcevski leagă acest deficit de produse alimentare din Transnistria, prin dispariția dolarului de pe piața valutară. „Acum în magazinele Sheriff se află în circuit 30-40 de milioane de dolari, iar dacă mâine cursul dolarului va crește de la 11 ruble la 20, ei vor pierde imediat o treime din banii investiți în circuitul din supermarketuri”. Mai mult ca atât, băncile din Transnistria refuză să ofere populației, transferurile bancare din străinătate în dolari americani sau euro, acordându-le doar în ruble transnistrene. „Este un furt al populației, o escrocherie. Băncile își țin valuta pentru ele, iar oamenilor le dau bani transnistreni, care nu sunt recunoscuți nicăieri. Valuta din Transnistria este scoasă din republică în mod intenționat”.

Vinovat de această situație s-ar face anume Sheriff, care a scos o cantitate colosală de valută din regiunea transnistreană, folosind ca mijloc - geamantane de călătorie și transferuri bancare.

Afacerea Agroprombank

Organele de anchetă din regiunea transnistreană au constatat că grupul Sheriff a scos sute de milioane de dolari, folosind genți de călătorie. Agroprombank din Transnistria, care aparține grupului Sheriff, a eliberat dolari SUA, care erau apoi puși în genți de voaiaj și transportați la sediul companiei Sheriff, în biroul directorului general adjunct Sheriff - Porfirii Șkiliniuk. Banca oferea de regulă dolari SUA - bani gheață, în sume cuprinse între 500.000 de dolari și 1.500.000 de dolari. În total, suma scoasă din Agroprombank în bani gheață, a constituit peste 250.000.000 dolari. Acești bani erau transmiși reprezentanților firmelor off-shore și  scoși de pe teritoriul republicii nerecunoscute, prin metode clandestine. Potrivit anchetatorilor și personal lui Evgheni Șevciuk, în perioada 2012-2015 tranzacțiile cu companiile off-shore au constituit 1.328.000.000 dolari. Cea mai mare parte a tranzacțiilor dubioase s-au efectuat prin intermediul Agroprombank - circa 1.085.000.000 de dolari. Companiile au transferat banii în Insulele Virgine și Belize. 

Datele KP

Publicația „Komsomolskaia Pravda” anunţa în 2015 că, la redacţia sa au parvenit documente secrete care demonstrează că, în perioada 2005–2011, din bugetul Transnistriei au fost scoşi circa 1 miliard de dolari. Afacerea fără precedent în Transnistria, a fost posibilă datorită cârdăşiei dintre firma Sheriff şi  Igor Smirnov, care s-a aflat la putere 20 de ani.

Conform documentelor, Smirnov a acordat companiei Sheriff dreptul exclusiv de a importa produse de primă necesitate şi a scutit-o aproape complet de taxe vamale şi impozite, ceea ce i-a făcut pe transnistreni mai săraci cu 1 miliard de dolari. Materialele demonstrează că afacerea a constituit secretul de stat al lui Igor Smirnov şi al firmei Sheriff.

Documentele s-au aflat până atunci,  într-un dosar special al unuia dintre serviciile speciale federale ruse şi aveau statutul de „instrument de influenţă” asupra politicii elitelor locale. Originalele acestor documente au fost distruse în 2011, când a avut loc schimbul de putere în stânga Nistrului.

Băncile nu emit valută 

Pe forumurile și site-urile din Transnistria a apărut, la începutul anului 2015, informația că Agroprombank nu oferă transferul în valută integral. Astfel, locuitorii regiunii, în cazul în care primeau un transfer în dolari americani, puteau primi la această bancă doar 50% din transfer în valută SUA, iar celelalte 50%, în ruble transnistrene, care nu pot fi convertite nicăieri în afară de regiunea transnistriană. Dacă era vorba despre un transfer în euro, persoana ridica doar 30% în valuta europeană, iar celelalte 70%, în ruble transnistrene. Această practică, se pare că, a devenit tot mai des folosită de băncile din regiune. În unele cazuri, acestea refuzau total achitarea transferului în valută străină. Potrivit lui Oleg Hvoșevski, toate aceste scheme sunt ilegale și nu ar putea fi puse la cale într-un stat de drept. Totodată, Hvoșcevski, crede că, atunci când în fotoliul de președinte al autoproclamatei republici, va veni un reprezentant al Sheriff-ului, acest lucru va însemna victoria răului mai mic. 

„Desigur, varianta Sheriff nu este ideală pentru Transnistria. Cel mai probabil, grupul îl va înainta pe Vadim Krasnoselski, actualul președinte al Sovietului Suprem din regiune, ori pe fostul președinte Igor Smirnov, care are o popularitate ridicată în rândurile locuitorilor din regiune, din cauză că, în perioada conducerii regiunii de către acesta, locuitorii simțeau un anumit grad de stabilitate. Astăzi, nu este însă o a treia cale. Acolo va fi ori Șevciuk, ori un reprezentant al business-ului”.

Sheriff nu este novice în politică

Sheriff-ul a știut foarte bine să-și aranjeze afacerile pe timpul lui Igor Smirnov, de aceea, preluarea puteriii de către acesta în Transnistria, nu va fi o premieră. Hvoșcevski crede însă că, business-ul funcționează după alte modele, decât politicul. De aceea, Sheriff-ul va încerca să fie bun cu toată lumea: cu Chișinăul, cu Ucraina și chiar cu România. Sheriff-ul va încerca să lucreze în folosul său, fără a face un mare tam-tam politic, va lucra mai curând încet și liniștit, dar sigur și pe o durată mai mare.

Cert este că, pe timpul când Sheriff se afla la putere, contrabanda din Transnistria, înflorea. Conform EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina), în 2011, au fost 30,7 milioane de țigarete, adică - 800 de cazuri de contrabandă la această frontieră, ceea ce ar însemna aproape 4 tiruri de țigări, care urmau să ajungă în Ucraina.

Din datele EUBAM, în 2011, valoarea contrabandei cu țigări și alcool la granița moldo-ucraineană, a fost de 4,4 milioane de dolari, peste 90% din cazuri, fiind descoperite în punctele de trecere a frontierei. La fâșia care desparte Transnistria de Ucraina, a fost găsită o conductă subterană prin care, conform presei, se făcea contrabandă cu alcool. Asemenea conducte se găsesc și acum. „Contrabanda a rămas astăzi, însă volumul acesteia a scăzut semnificativ, datorită consolidării punctelor vamale, dar și datorită activiștilor din Odesa, care au creat grupuri menite să lupte cu contrabanda. Acești activiști au prins un transport care aducea din Transnistria 10 tone de spirt și l-au predat organelor de drept. Nimeni nu știe cum va înflori contrabanda când Sheriff va deține puterea absolută în regiune”, concluzionează Oleg Hvoșcevski.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii