Într-un material publicat de Ziarul National pe 24 mai curent ”BOMBĂ//„Spălătoria rusească” continuă să funcționeze în R. Moldova. În 2015 au fost spălate 10 miliarde de dolari”, se arăta că, așa-zisa „spălătorie rusească”, a continuat și pe parcursul anului trecut.

Ziarul National a făcut trimitere la agenția TASS, care l-a citat pe șeful Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko, care ar fi afirmat că schemele de spălare de bani proveniți din Rusia au continuat să funcționeze în R. Moldova și în 2015: „În 2015, au fost descoperite 23 de astfel de infracțiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instanțelor judecătorești moldovenești și al unor companii off-shore”, ar fi declarat acesta. Potrivit oficialului rus, în această schemă au fost implicate 10 bănci comerciale și 20 de companii off-shore.

De asemenea, în articol se mai menționa că, în luna februarie, în cadrul unei întrevederi a reprezentanții băncilor comerciale și Băncii Naționale din Federației Ruse, mai mulți bancheri s-au plâns de creșterea numărului de cazuri în care băncile sunt obligate să facă transferuri în baza unor ordonanțe judecătorești, prin care două părți, inclusiv o companie off-shore, își recunosc niște datorii.

Reprezentanții Băncii Naționale a Rusiei au declarat, în cadrul unui interviu pentru ziarul moscovit „Kommersant”, că problema este și astăzi „actuală”.

Instituțiile de resort infirmă însă aceste informații. Astfel la numai o zi de la publicarea acestui material, Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor (SPCSB) al CNA a venit cu o replică privind neveridicitatea informației diseminate în presă.  Într-un comunicat de presă oficial SPCSB  afirmă că, la 16 mai 2014, fluxul de mijloace băneşti tranzitate pe conturile corespondente ale celor 19 instituții financiare din Federaţia Rusă, deschise la Moldindconbank, către diferite companii off-shore cu conturile deschise în bănci din Letonia, a fost stopat. Instituția mai menționează că, acțiunile au fost efectuate în cadrul unei cauze penale, pornită în februarie 2014, pentru spălarea de bani.

RISE_MD_GENERAL_FINAL_infografic_laundromat-3.gifrise.md

SPCSB afirmă că, pentru identificarea provenienței exacte a mijloacelor bănești executate silit de către executorii judecătorești şi a beneficiarilor acestora, Serviciul a inițiat cooperări externe cu 65 de servicii similare străine, prin intermediul rețelei securizate Egmont: Letonia, Estonia, Cipru, Lituania, Elveția, Germania, Franța, Finlanda și inclusiv, Federația Rusă.

Urmare a cooperării inițiate, în perioada anilor 2012 – 2015, Serviciul ar fi solicitat de la serviciul similar și alte servicii speciale din Federația Rusă, informații cu privire la companiile rusești ce au participat în litigiile de judecată, date financiare din conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă, cât și beneficiarii de facto a mijloacelor bănești transferate prin conturile Moldindconbank .

În 2014, informația acumulată a fost transmisă inclusiv Departamentului combaterii crimelor economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne rus. În baza acestor informații, organele de drept din Federația Rusă ar fi inițiat 4 cauze penale în privința a 3 persoane fizice, manageri ai instituțiilor bancare şi ai băncii ruse OAO RUSSKIY ZEMELNIY BANK.

SPCSB menționează că, toate dosarele pornite de organele de resort din Rusia au  avut la bază informațiile puse la dispoziție de către ei, fiind rezultatul unor investigații complexe comune desfășurate pe parcursul ultimilor ani de către Republica Moldova, care continuă și în prezent.   

Amintim că așa-zisa „spălătorie rusească” a implicat 17 judecători din R. Moldova care au semnat ordonanțe judecătorești dubioase, prin intermediul cărora, timp de 3 ani (2010-2014) au fost spălate cca 18 miliarde de dolari, provenite din Rusia. Despre această schemă presa din Moldova a publicat mai multe anchete jurnalistice.

spalatorie ruseasca.jpgziarulnational.md

 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii