De la începutul anului 2016 au fost înregistrate deja mii de contracte de achiziții publice. Cele mai multe au fost contractele de livrare a produselor alimentare, câștigate de următoarele companii:

Lovis Angro – 425 contracte de achiziții de la început de an în valoare totală de cca 21, 3 mln lei. Compania a fost înregistrată în iulie 2007, și își desfășoară activitatea pe teritoriul Parcului Industrial Tracom. În calitate de conducător figurează Sofrone Lilian. Lovis Angro a mai avut și câteva contracte de achiziții câștigate în 2015, în valoare de 4,5 mln lei.

Baguette - 386 contracte de achiziții de la început de an în valoare totală de cca 12, 1 mln lei. Compania a fost înregistrată în noiembrie 2014, în Chișinău, str. Varnița 20. În calitate de conducător figurează Agrici Vladimir. Baguette a început să câștige contracte de achiziție la doar o lună din momentul creării – decembrie 2014, devenind într-un an, lider printre companiile de furnizarea a produselor alimentare, care câștigă licitații cu statul. În perioada 2014-2015, compania a mai avut peste 800 contracte, în valoare de cca 24,3 mln lei.

Sanex-Comerț - 328 contracte de achiziții de la început de an în valoare totală de cca 13, 8 mln lei. Compania a fost înregistrată în octombrie 2007, în Ialoveni, Alexandrovca. În calitate de conducător figurează Grosu Stepanida. În anii precedenți compania a avut peste 3000 de contracte de achiziții în valoare de peste 190 mln lei.

Slavena Lux – 143 contracte de achiziții de la început de an în valoare de aproape 9 mln lei. Compania a fost înregistrată în noiembrie 2011, în Chișinău, str. Bîcului 1/1. În calitate de conducător figurează Smirnov Alexandru. În perioada 2013-2015, aceasta a mai câștigat peste 1000 contracte de achiziții în valoare de cca 60 mln lei.

Lactis SA – 76 contracte în valoare de 5,8 mln lei. În 2010, conducerea companiei a fost cercetată penal de CCCEC pentru evaziune fiscală și prejudicierea bugetului de stat cu 4 mln de lei.

Lapmol – 70 contracte în valoare de 3,3 mln lei.

Vlados Com - 64 contracte în valoare de 5,3 mln lei.

oleg-sirbu.jpgPotrivit unui articol recent de pe anticoruptie.md, compania este fondată de deputatul democrat Oleg Sârbu, iar în Registrul ÎMM-urilor, în calitate de conducător. În anii precedenți, compania a câștigat cca 700 contracte de achiziții, în valoare de 51,1 mln lei. Vlados Com nu e singura companie a deputatului, beneficiară de contracte publice. Astfel, compania Maximos Pan a câștigat, doar în 2016, 9 contracte în valoare de 456 mii lei, și peste 140 de contracte în anii precedenți, în valoare de 7,1 mln lei. O altă companie - ”Gloria Qvarc” a câștigat un contract de aproape 1 mln de lei în 2016 și contracte în valoare de peste 3 mln lei în anii precedenți. 

Tiramisa – 49 contracte în valoare de 2,1 mln lei.

Întreprinderea Individuală Nichita Ciobanica – 2,1 mln lei.

Serviabil – 44 contracte în valoare de 3,6 mln lei. Potrivit unui articol din 2011 a ZDG, compania este reprezentantă a companiei Lactis, situată pe locul 5 în topul nostru.

Alte peste 200 contracte a căror valoare depășește 6 mln lei, au fost încheiate cu persoane fizice.

Milionari la un singur contract

Cât privește contractele a căror valoare depășește cifra de un milion per achiziție, întâietatea o dețin întreprinderile de stat, dar au fost și întreprinderi private.

Astfel, mai multe milioane au fost câștigate de întreprinderile de stat din domeniul silviculturii. După cum am scris în articolul ”Agenția Moldsilva sau despre corupția bine înrădăcinată”, de la începutul anului, Agenția a încheiat cu întreprinderile din subordine contracte în valoare de peste 28 mln lei.

De asemenea, ÎS Centrul de Telecomunicații Speciale a câștigat, de la începutul anului 18 contracte de achiziții în valoare de 35,7 mln lei.

Printre alte Întreprinderi de Stat care au încheiat contracte de achiziții a căror sumă este de peste un milion de lei se mai numără Poșta Moldovei, Moldtelecom, gospodării comunale, Fiscservinform (cca 13 mln cu IFPS), Fintehinform (cca 12 mln cu MinFin), Vamservinform (cca 12 mln cu Serviciul Vamal), Radiocomunicații, stațiuni balneare, Regia transport Electric, ÎS Cadastru etc.

În ce privește companiile private care au câștigat licitații a căror sumă este de peste un milion per contract, primele 10 companii cu cele mai mari contracte sunt:

Barzine-Cons – 8 contracte în valoare de 24,5 mln de lei, dintre care unul de 21,9 mln lei încheiat cu primăria Făleștii Noi. Contabilul șef al companiei în 2009 – Mariana Lungu, a figurat cu nr. 57 în lista candidaților la fotoliul de deputat din partea PL, pentru alegerile parlamentare din 2009.

Atractiv Invest – 4 contracte în valoare de 21, 6 mln, încheiate cu 3 primării și un liceu;

Valenscor Design  - 2 contracte în valoare de 16,9 mln lei, încheiate cu 2 primării;

Capital SRL – un contract de 12,7 mln lei cu primăria s. Seliște, Orhei;

Informbusiness – 3 contracte în valoare de 9, 7 mln lei cu Regia Transport Electric;

Regal-Rent – 3 contracte în valoare de 9,2 mln lei;

Basconslux – un contract de 8,3 mln lei încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Basconslux este și compania cu care CSM a încheiat contracte pentru apartamente la preț pentru judecători. Potrivit informațiilor de pe internet, compania are o filială în Constanța, România, a cărui acționar este o firmă din Cipru – Arbitex Enterprises LTD (25 %).

Polimer Gaz Construcții – 3 contracte cu 3 primării, în valoare de 7,6 mln lei. Compania a participat anterior la licitații comune cu alte 2 companii care au câștigat contracte de milioane: Uralis, Capital și Litarcom, primele 2 figurează în acest top.

De asemenea, potrivit unui document BERD, compania a câștigat un contract în valoare de 1,8 mln euro, în asociere cu Polimer Gaz Conducte, în cadrul unui Program de Dezvoltare a apelor în Chișinău.

polimer gaz.jpg

Recepția lucrărilor realizate de Polimer Gaz Construcții în cadrul proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a satului Albina, raionul Cimişlia, care a costat cca 1 mln lei, alocați inclusiv din Fondul Ecologic (a. 2013). Sursa foto: gazetadesud.md

Și în perioada 2009-2010, potrivit informațiilor de pe pagina Unității Consolidate pentru Implementarea proiectelor în Energetică, compania a avut contracte de câteva milioane de dolari cu mai multe primării și consilii raionale. Potrivit unui top a câștigătorilor licitațiilor publice realizat în 2014 de către mold-street, Polimer Gaz s-a clasat pe locul 5 în primii 10.

Pneubox – un contract de 7,3 mln lei cu Regia Autosalubritate;

Uralis – un contract în valoare de peste 7 mln lei.

Contracte de peste un milion de lei au mai câștigat încă cel puțin 18 companii private.

Un singur ONG 

AO Renam este singura asociație obștească care figurează în contractele de achiziții încheiate de la începutul anului. Aceasta a avut încheiate 8 contracte de achiziții cu mai multe universități, în valoare de 1,5 mln de lei pentru diferite servicii.

Conducătorul asociației este Ion Bostan, rectorul UTM. În perioada 2011-2015, asociația a mai avut peste 40 de contracte de achiziții în valoare de peste 8 mln lei.

Milioanele de la Educație    

Ministerul Educației a încheiat de la începutul anului cca 49 contracte de achiziții de aproape jumătate de miliard de lei (483,8 mln lei), fiind instituția publică care a cheltuit cel mai mult pentru achiziții, de la începutul anului curent. Beneficiare a milioanelor au fost Universitățile, care au primit banii pentru prestarea serviciilor educaționale și/sau de instruire. De asemenea, alte câteva milioane au fost alocate pentru manuale școlare, beneficiare fiind mai multe edituri: ARC, Știința ISEP, Prut Internațional, Cartier, Lumina, Epigraf, Litera International.

Happy family Duca

Colaborarea soților Duca nu se rezumă doar la atribuirea în proprietate a terenurilor, dar și la achiziții publici.

3393836bff652112f4f293e8a0df085b.jpg

De la începutul anului 2016, AȘM a încheiat cu Universitatea Acdemiei, condusă de Maria Duca, soția președintelui AȘM – 3 contracte de achiziții, în valoare de peste 10 mln de lei. Acestea au fost încheiate în aceeași zi – 08.02.16, având ca obiect servicii educaționale. 

În toate contractele, Universitatea AȘM a fost și singurul participant.

Contracte de achiziție.png

Cine livrează produse petroliere? 

În contractele a căror obiect îl constituie produsele petroliere, au primat 2 companii petroliere: Lukoil și Tirex Petrol.

Prima a câștigat deja 87 contracte de achiziții în valoare de 28,3 mln lei și este printre operatorii economici care au avut cele mai mari contracte de achiziții.

Cea de-a doua a avut atribuite 51 contracte în valoare de cca 14 mln lei. La Tirex Petrol figurează ca asociați deputații Liberali - Ion Casian (58 acțiuni) și Mihai Ghimpu (35 acțiuni).

Printre alte companii petroliere beneficiare de contracte publice au fost Petrom Moldova, Petrocub, Rompetrol, Basa Petrol, Bemol Retail, Comert Gaz,  ș.a.,  dar cu contracte mult mai puține decât Lukoil și Tirex. Tot aici poate fi inclusă și compania ”Gloria Qvarc”, afiliată deputatului democrat Oleg Sîrbu, care a câștigat un contract de aproape un mln de lei în anul curent și altele în valoare de peste 3 mln de lei, în anii precedenți.    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii