Instituțiile publice din Republica Moldova au făcut anul trecut, achiziții în valoare de 2,7 mlrd lei, iar numărul documentelor de achiziții semnate în 2015 este de 26861. Dacă de la începutul anului curent, cele mai multe contracte au fost încheiate de stat cu companii care livrează produse alimentare, atunci în anul 2015, cei mai mulți bani au fost cheltuiții pentru achiziții de medicamente, inclusiv de la companii învinuite în dosarul licitațiilor trucate.

De cele 2,7 mlrd lei, în 2015, au beneficiat inclusiv companii care au/au avut în calitate de fondatori sau conducători, persoane cu funcții publice.

   Criza medicamentelor și milioanele companiilor

În 2015 a izbucnit dosarul licitațiilor trucate în medicină. Companiile care au vândut statului medicamente, au câștigat zeci de milioane de lei. Din cele 2,7 mlrd de lei, 410 mln au fost pentru medicamente.

Iată topul primelor 15 companii care au avut cele mai multe și cele mai mari contracte publice pentru medicamente/produse farmaceutice:

15 companii_achiziții publice.png

Una dintre companiile care au câștigat cele mai multe, dar și cele mai mari contracte este Dita Est Farm, care a încheiat doar în 2015 cca 1000 (996) de contracte, inclusiv acorduri adiționale. Valoarea acestora a depășit cifra de 243,6 mln lei (!).

Dita Est Farm.pngCompania aparține în proporție de 100% omului de afaceri Iurie Chirtoacă și a figurat în mai multe scandaluri legate de piața medicamentelor, cel mai recent legat de tranzacțiile suspecte cu o companie bosniacă. Dita Est Farm este fondatoare la alte 4 companii farmaceutice: Aquafarm-Grup, Farmacia Familiei, Val-Ghimbir, Farmstyl. Potrivit site-ului tender.gov.md, acestea 4 nu sunt beneficiari de contracte publice.

Rihpangalfarma - întreprindere moldo-ungară, a câștigat în 2015 cca 640 contracte și acorduri, în valoare de 19,5 mln lei. Fondatorii companiei, sunt și fondatori la alte 3 companii farmaceutice: Gedeon Richter, care a câștigat în 2011o licitație publică de cca 30 mii lei; Panacea și Civa. Compania Panacea, alături de alte companii care se regăsesc în acest top, se numără în rândul fondatorilor companiei Reunifarm.

Distrimed – 636 contracte/acorduri, în valoare de 29,1 mln lei.

Esculap-Farm – 597 contracte/acorduri, în valoare de 23,9 mln.

Tetis International – 460 contracte/acorduri, în valoare de 50,7 mln. Compania este și fondatoare a companiilor Prodiafarm și Liafarm. Până în 2016, nici una din aceste două nu au fost beneficiare a contractelor publice. Însă, în anul curent, Prodiafarm a câștigat un contract de achiziții de aproape 200 mii lei. Și compania Tetis a câștigat în 2016 un contract în valoare de peste 200 mii lei.

Sanfarmprim – 21,4 mln lei, câștigați în baza a 439 contracte/acorduri publice. Sanfarm este și fondatoarea unei companii moldo-cehe, Cehmedprod, dar și a companiei Reunifarm, alături de Panacea, fondată la rândul ei de Rihpangalfarma.

Întreprinderea cu capital străin Eurofarmaco a câștigat în 2015, 3,8 mln de lei în urma încheierii a 425 contracte/acorduri cu statul. Conducătorul companiei – Băluțel Boris, figurează și în calitate de fondator a companiei Andromed.

Medeferent – 367 contracte în valoare de 22,9 mln lei.

Metatron – 315 contracte în valoare de 4,5 mln lei.

Întreprindere cu capital străin, Farmina SRL – 280 contracte, în valoare de 3 mln lei. Fondatoare companiei – Investpharma Ltd, este și fondatoarea SRL Farmina Plus.    

Vinamex – 11,1 mln lei în baza a 271 contracte publice. Fondatorii companii au mai fondat, potrivit datelor publice, încă cel puțin 11 cca companii. Una dintre acestea – Viorica-Farm, se numără printre fondatorii companiei Reunifarm, despre care am menționat.

Becor – 248 contracte, în valoare de 2,6 mln lei. Compania are ca fondator o firmă străină - Sunstring Ltd, alături de o persoană cu numele Bezer Iurie. Becor figurează ca fondatoare a companiei Fitosfera, care a câștigat în 2013 un contract public în valoare de peste 100 mii lei. Sunstring Ltd și Bezer Iurie mai figurează ca fondatori la Elodi-Farm, care tot a câștigat în 2013, un contract de peste 100 mii lei. Bezer Iurie mai figurează ca fondator și la Limar-HH și Pati-Farm.

GBG-MLD a câștigat în 2015 - 29, 2 mln lei, în urma încheierii a 151 contracte de achiziții. Compania aparține faimosului om de afaceri Ceaicovschi Tudor, implicat în dosarul licitațiilor trucate din 2015. Numele GBD-MLD a figurat în dosar, alături de altă companie asociată lui Ceaicovschi – Intermed.

tudor-ceaicovschi.png

Tudor Ceaicovschi/sursa: jurnal.md

În 2015, Intermed a câștigat 10 contracte de achiziții, în valoare de 1,1 mln lei.

Potrivit reprezentanţilor CNA, persoanele vizate în dosarul licitațiilor trucate au inclus intenţionat în caietele de sarcini parametrii tehnici care corespundeau produselor comercializate în exclusivitate de companiile lui Ceaicovschi, GBG-MLD SRL şi Intermed SRL.

Întreprinderea cu capital străin Globalpharm a câștigat în 2015, 130 contracte în valoare de 6,2 mln lei. Fondatorul Globalpharm – Mustafayev Matlab, are fondată și compania Health Service Company.

M-Inter-Farma, 104 contracte, în valoare de 6,1 mln lei. Companie este fondatoare a întreprinderii mixte Excellence.    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii