Potrivit informațiilor de pe pagina Agenției de Achiziții Publice, valoarea totală a contractelor atribuite de stat, prin intermediul achizițiilor publice, în cursul anului 2014, se ridică la peste 7,6 mlrd lei. Printre companii care au beneficiat de cele 7,6 mlrd lei bani publici, pot fi regăsite companii străine, companii cu reputație pătată, dar și cele care au figurat în calitate de donatori la partide politice.

De asemenea, în topul firmelor plătite cu bani publici în 2014, există companii care s-au aflat și în top 2015 și 2016 pentru cele mai mari sau cele mai multe contracte.

Companii străine, companii compromise și donatori ai partidelor printre firmele care au câștigat cele mai valoroase contracte în 2014

În topul firmelor care și-au adjudecat cele mai valoroase contracte în 2014 - peste 10 mln lei pentru un singur contract, se regăsesc peste 60 de companii. Primele 10 dintre aceste sunt:

1. Aco-Deal - 67,5 mln lei pentru un singur contract. Contractul pentru cele 67,5 mln a fost încheiat cu ÎS Calea Fer(mec)ată pentru lucrări de modernizare a punctelor rutiere de trecere cu calea ferată și instalarea barierelor automate fără personal de serviciu.

În calitate de fondator al Aco-Deal este indicată compania Î.C.S. A&B Acorex SRL. Tot Acorex este și fondatoarea companiei Aco-Drinks, Gazacor, Toleghest-Grup și Acorex-Trading. Nici una din acestea nu este beneficiară de contracte cu statul. Și contractul Aco-Deal cu Calea Fer(mec)ată este singurul câștigat de companie.

Potrivit Raportului nr.1 de monitorizare a achizițiilor publice, realizat de către Asociația AGER în cadrul campaniei ”Banii Publici sunt și Banii Mei”, pe marginea acestui contract nu au putut fi obținute prea multe detalii din cauza faptului că membrilor AGER le-a fost refuzat accesul la informația privind implementarea contractului dintre CF și Aco-Deal. Potrivit Raportului, valoarea contractului pare exagerată pentru obiectul acestuia. AGER și-a propus să verifice dacă cel puțin contractul a fost realizat, căci termenul expirase pe 5 noiembrie 2015, însă nu a putut obține lista celor 20 de puncte, care urmau a fi modernizate. Autorii Raportului au înțeles de la funcționarii de la CF că este un contract ”problematic” și că nu vor oferi date despre acesta.

2. Conest SA – un contract de 49,9 mln lei pentru lucrări de construcție a sediului judecătoriei Ungheni, iar la 4 aprilie curent, a mai fost încheiat un acord adițional de majorare a sumei cu încă peste 1 milion de lei. Pe lângă acest contract, tot în Ungheni, compania a mai câștigat în 2014, un contract de cca 436 mii lei pentru lucrări de reconstrucție a stadionului din oraș.

conest.pngCompania este din Iași și aparține omului de afaceri Vasile Cozma, unul dintre cei mai bogaţi ieşeni (locul 11 în topul celor mai bogați). În baza de date a companiilor din Republica Moldova, Conest SA, figurează ca fondator al firmei Conest Construct, înregistrată la 10 aprilie 2014. Potrivit presei din România, firma câștigă în România, licitații de zeci de milioane de euro, în special cu Primăria Iași.

În Republica Moldova, contractele cu autoritățile din Ungheni sunt singurele câștigate de companie. Este curios că aceasta a fost și singurul participant în cazul licitației pentru construcția judecătoriei. În cazul reconstrucției stadionului, la licitație mai participase 2 companii.

3. Întreprinderea Municipală Exdrupo, fondată de Primăria Chișinău a avut în 2014 un acord de majorare de 48,9 mln de lei pentru un contract încheiat cu Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație, Chișinău.

big-dezastru-pe-strada-negristeni-din-capitala-muncitorii-im-exdrupo-isi-bat-joc-de-banii-oamenilor.pngReputația companiei nu este dintre cele mai bune. În 2015, muncitorii companiei au fost învinuiți de calitatea proastă a lucrărilor de asfaltare pe strada Negreșteni din capitală, dar și străzii pietonale. Potrivit unimedia.info, de amenajarea străzii pietonale s-ar fi ocupat, în calitate de subcontractant compania Lucet-Comerț, care ar aparține fratelui primarului capitalei – Lucian Chirtoacă. 

În 2015, șeful întreprinderii, Efim Cheptănari, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de delapidarea averii statului în proporţii deosebit de mari (cca 700 de mii de lei). Popov nu a vrut să ofere mai multe detalii precizând că oamenii legii vor veni cu informaţii suplimentare.

În total, în perioada 2011-2014, întreprinderea a avut contracte în valoare de 378,6 mln lei. Cel mai mare a fost în valoare de 128,9 mln, câștigat în 2013.

petas srl.jpg4. Compania italiană Petas SRL a câștigat în 2014 licitația privind construcția pavilionului Republicii Moldova  în cadrul expoziției Mondiale "Milano -2015". Contractul a valorat peste 37 mln lei. Deși presa scria că compania a fost selectată dintre 17 participanți, potrivit site-ului AAP, la licitație participase 4 operatori economici.     

Compania italiană nu a avut alte licitații câștigate în Republica Moldova.

5. SA Orizontul-Lux a câștigat în 2014 un contract de 34,2 mln lei, la licitația organizată de Agenția Apele Moldovei pentru construcția complexului de măsuri pentru lichidarea unei construcții. În afară de acest contract, aflat în top 10, SA Orizontul-Lux a mai câștigat în 2014, șase contracte încheiate cu autorități publice din Cahul, Hîncești și Cantemir, în valoarea totală de peste 11 mln lei.

În total, veniturile companiei din achiziții publice a constituit în perioada 2012-2016: 89,7 mln lei. Jumătate din această sumă a fost câștigată pe parcursul anului 2014.

Compania își are sediul în orașul Cahul.

6. Accent Electronic a vândut în 2014, tehnică de calcul în valoare de 32,3 mln de lei, Comisiei Electorale Centrale. 

accent e.pngDe asemenea, compania a mai câștigat, tot în 2014, încă 10 contracte/acorduri în valoare de 2,8 mln lei, dar a avut și 2 acorduri de micșorare în valoare de peste 3 mln lei.

Potrivit portalului firme.md, Accent Electronic participă activ la toate licitațiile mari din Moldova și în majoritatea din ele oferta propusă de Accent Electronic este recunoscută drept cea mai bună.

7. Bantcarad SRL a obținut în 2014 un contract de 30,9 mln lei, pentru reparația drumului de acces spre s. Crocmaz, r. Ștefan Vodă. Dar, în afară de aceste cca 31 mln, doar în 2014, compania a mai adjudecat contracte în valoare de peste 4 mln lei pentru lucrări aferente construcțiilor. De asemenea, compania a avut acorduri de micșorare a contractelor de achiziții în valoare de cca 830 mii lei.

Fondatoarea Bantcarad este Carolina Codreanu, fiica fostului căpitan al Portului Girgiulești, Petru Codreanu, despre care am mai scris în seria de articole ”Portul Giurgiulești – zona liberă a afacerilor murdare”. Compania a fost investigată de CNA pentru fals în acte contabile, fiind cea care se ocupa de colectarea plăților navale.

Numele Carolina Codreanu figurează și în calitate de fondator la compania Lacta Trade (2015). Deși Lacta Trade nu are contracte de achiziții câștigate, Bantcarad, în afară de contractele pentru lucrări de construcție/reparație, are și contracte de livrare a produselor alimentare, majoritatea lactate.

8. ÎM Pro Ex 2005 SRL a avut 2 contracte de peste 10 mln lei, unul de peste 2 mln și încă 5 de până la 1 mln lei. Cel mai mare contract - 30,4 mln lei a fost încheiat cu Consiliul Raional Hâncești pentru lucrări de construcție a sălii polivalente la Centrul sportiv din oraș. La o zi diferență, compania a mai câștigat o licitație, de peste 11,4 milioane de lei, pentru lucrări de reparație a rețelelor de ventilare, condiționare și electrice la Spitalul raional din Hâncești. Majoritatea licitațiilor, compania le-a câștigat în raza raioanelor Hâncești și Anenii Noi.

Compania a fost fondată în 2002 și aparține, în proporții egale, femeii de afaceri Larisa Papanaga și unei societăți comerciale din România - S.C. PRO EX 2005 S.R.L. Papanaga Larisa figurează și ca fondator a ÎI Papanaga Larisa.

Potrivit Jurnal de Chișinău, administratorul Pro Ex 2005, Pavel Plămădeală s-a aflat printre donatorii generoși ai partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Plămădeală a donat partidului liberal-democrat din Moldova – 360 mii lei. Contractele de 30,4 și de 11,4mln lei au fost cele mai mari contracte câștigate de companie. Întâmplător sau nu, compania și le-a adjudecat în același an în care a fost făcută donația pentru PLDM.

În total, în procesul achizițiilor publice, Pro Ex 20015 a câștigat de la stat cca 64,1 mln lei. Jumătate din sumă a fost adjudecată în 2014.

9. Deși a câștigat doar o singură licitație publică, Tandarel Grup se află în top 10 companii cu cele mai valoroase contracte în 2014, pentru că a obținut un contract de 30,3 mln lei de la Consiliul Raional Sângerei pentru reparația străzii Independenței din oraș, fiind și singurul operator economic participant la licitație.

Tandarel a fost fondată în 2003 de către Furculița Mihail și Petrov Mihail. Furculița Mihail figurează și ca fondator al întreprinderii individuale cu același nume, care a câștigat 2 licitații  (2011 și 2012) cu produse alimentare în s. Rădoia din r. Sângerei, în valoare de  peste 150 mii lei.

10. Prima Fichir  a avut în 2014, două contracte de peste 20 mln lei. Unul de  29, 4 mln pentru construcția apeductului și rețelei de canalizare în s. Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia și unul de 20,6 mln pentru lucrări de renovare a staţiei de epurare şi a reţelei de canalizare din oraşul Comrat.

Prima-Fichir este din orașul Comrat și este un fel de stăpân al achizițiilor din acest oraș și în raza UTA Găgăuzia. În afară de cele 2 contracte de peste 20 mln lei fiecare, compania a mai câștigat în 2014 peste 7 mln de lei cu autorități din Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat, Basarabeasca ș.a.

Без названия1.pngZiarul National

Alături de compania Exdrupo, Prima-Fichir a fost inclusă în lista companiilor care câștigă licitații publice propunând cel mai mic preț, iar ulterior majorează considerabil costul lucrărilor, invocând diferite motive. Potrivit Ziarului Național, care a făcut această listă, în unul din zece cazuri în care instituțiile de stat încheie contracte de achiziții, costul lucrărilor este majorat pe parcurs. Legislația RM permite „scumpirea” cu 30 la sută a prețului inițial, iar această prevedere legală este folosită de unele companii pentru a-și umple buzunarele, uneori și cu zeci de milioane de lei. 

Și întreprinderile de stat au avut contracte de milioane de lei. În rândul acestora pot fi menționate: Centrul de Telecomunicații Speciale cu 2 contracte de câte 23,3 mln fiecare, Vamservinform cu un contract de 10,8 mln, Fiscservinform – 15,9 mln și Radiocomunicații – 25,3 mln.

 

  

    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii