Un fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB şi trei complici ai săi, implicați în dosarul deposedării acţionarilor Moldova-Agroindbank au fost trimişi în judecată. Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei penale vizând deposedarea, prin înşelăciune şi abuz de încredere, de acţiuni a unor acţionari ai Băncii. 

Astfel, pe banca acuzaţilor vor compărea un fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB, fratelui acesteia, administratorul bazei de date al unui registrator independent, dar şi un angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din capitală. 

Potrivit oamenilor legii, în perioada 2010-2013, fostul membru al consiliului de administrație a băncii, care era și capul grupării a identificat o serie de acţionari, ce urmau a fi deposedaţi ilegal de acţiuni. Astfel, au fost identificate 73 de întreprinderi, precum şi două persoane fizice care, conform registrului acţionarilor BC „Moldova-Agroindbank” SA, deţineau acţiuni la bancă. 

Astfel, învinuiţii au reuşit să-i deposedeze pe doi dintre  acţionari de peste 17 mii de acţiuni, valoarea de piaţă a cărora a fost estimată la circa 20 milioane lei. Pentru realizarea planului, complicii ar fi organizat falsificarea unor procuri, prin care s-a dat dreptul unor terţe persoane să reprezinte interesele victimelor, fără ca ele să cunoască despre acest lucru. Ulterior, deţinătorul procurii au transmis pachetul de acţiuni pe conturile unor companii off-shore. 

Totodată, urmărind scopul tăinuirii infracţiunii, a fost organizată o altă schemă, prin intermediul căreia au fost ascunse documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile MAIB. Pentru executarea acestei părţi a planului a fost implicat un angajat al Poliţiei care ar fi efectuat ridicarea fictivă a actelor dubioase de la sediul Registratorului, după care întregul pachet de documente a fost dat dispărut.

Amintim că, acum câteva luni, o altă angajată a consiliului de administrație, din cadrul MAIB a fost reţinută, iar mai tîrziu şi complicii acesteia. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi patru riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii