Afacerile a încă unui moldovean se regăsesc în seria de documente Panama Papers. Rise Moldova scrie că, afacerile din industria telecomunicațiilor ale moldoveanului Gheorghe Nicolaiescu, s-au intersectat cu persoane publice din Republica Moldova: ex-premierul Chiril Gaburici, sora președintelui Comisiei Electorale Centrale, dar și cu o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

            Relația Nicolaiescu-Plahotniuc

În perioada 2008-2009, Nicolaiescu a avut calitatea de administrator al companiei Local Media SRL, care prin tranzacții între companii offshore a ajuns în proprietatea  OTIV Prime Media (asociată lui Plahotniuc), reprezentată în acea perioadă de actualul președinte al Parlamentului – Andrian Candu.

Activitatea Local Media este legată și de Partidul Democrat căruia compania, în 2014, i-a oferit servicii de publicitate stradală în valoare de peste 270 mii lei. Amintim că și Candu și Plahotniuc sunt membri ai acestui partid.

panama nicolaiescu1.pngrise.md

Afaceristul Nicolaiescu are relații și în România, unde este asociat cu Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc. Cei doi sunt asociați în compania Stretch Design SRL, dar relația lor de afaceri s-a mai intersectat și cu activitatea companiilor, Vin SRL și Megapolis Advertising SRL, care deja nu mai activează.

            Relația Pavelescu – Candu

În noiembrie 2010, compania Media Production SRL, deținută de Media Resources LLC și reprezentată de Dorin Pavelescu, a fost vândută cu 3,5 milioane euro, companiei OTIV Prime Media BV, reprezentată la acel moment de Candu.

Candu-si-Pavelescu_tranzactie.jpgrise.md

Pavelescu este cel care administrează în prezent compania Casa Media Plus, care deține dreptul exclusiv de comercializare a spațiului publicitar la Publika TV, Prime TV, 2 Plus, Canal 3, N4 și alte televiziuni.

Casa Media SRL este și ea proprietatea OTIV Prime Media BV, companie care a deținut posturile Publika TV, Prime TV și Canal 3, până ca Plahotniuc să figureze oficial ca beneficiar final al celor 3 televiziuni. 

Pavelescu mai figurează ca asociat unic al firmei Real Radio SRL, pe numele căreia au fost înscrise posturile TC - CTC Moldova și Super TV, care ar fi fost cumpărate de Plahotniuc în ianuarie curent.

            Relația Nicolaiescu - Gaburici

În Moldova, Nicolaescu este asociat unic al companiei de telecomunicații KVK-Moldova. Încă din 2012, atunci când ex-premierul Chiril Gaburici, era director general la Moldcell, KVK-Moldova era distribuitor și partener al companiei.

O altă afacere a lui Nicolaescu este legată de firma M-Docs SRL, în care el deține 34% din capital. În această afacere fostul prim-ministru Gaburici apare ca asociat cu 33%. Cei doi mai au ca asociat pe Liliana Iliescu cu 33%. Ultima este sora lui Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale. 

Relația dintre Nicolaiescu și Gaburici este legată și de o tranzacție imobiliară, care a avut loc în 2011, când Nicolaescu i-a vândut un apartament de 130 m.p. din centrul Chișinăului lui Vasile Gaburici, tatăl fostului prim-ministru. 

            Nicolaiescu și afacerile offshore

În 2011, Gheorghe Nicolaescu a apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a înregistra 2 companii offshore: Framelight Limited și Safeline Limited. 

Activitatea celor două este legată de oferirea serviciilor pentru operatorii de telefonie mobilă la nivel mondial, dar și a consultanței în industria telecomunicațiilor. Potrivit Rise Md, cele două companii au menționat că vor desfășura activități în Marea Britanie, Israel, Hong Kong, Republica Moldova și SUA. 

panama nicolaiescu.pngReporterii RISE Moldova au aflat că Nicolaescu a folosit una dintre cele 2 companii (Framelight Limited) pentru a crea firma Giness Limited, înregistrată în Marea Britanie. Firma se prezintă ca dezvoltator de tehnologie și furnizor de servicii pentru sectorul telecomunicațiilor mobile și are adresă de contact inclusiv în Republica Moldova.

Investigația a fost realizată de Rise Moldova în cadrul proiectului de investigație global #PanamaPapers. Mai multe documente care confirmă informația din articol pot fi găsite pe rise.md.

Începând cu 9 mai curent, documentele care aparțin companiei de avocatură Mossack Fonseca, pot fi consultate de orice utilizator internet aici.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii