Portalul deschide.md scrie că o firmă-fantomă, ajunsă în proprietatea unui transnistrean cu reputație dubioasă, vrea să modernizeze Aeroportul Internațional Bălți-Ledoveni.

Potrivit sursei este vorba despre compania letonă Polo Invest, care în octombrie 2016, ar fi fost cumpărată de o persoană dubioasă de la Tiraspol - Veaceslav Lichiorov.

Portalul a publicat și acte de la Camera de înregistrări de la Riga, care confirmă ne-credibilitatea companiei respective: capital social mic, neplata TVA, un singur angajat, etc.

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a declarat pentru sursă că știe despre faptul că firma nu are activitate însă, statul nu ar avea nimic de pierdut dintr-un contract cu aceasta. Chirinciuc a mai declarat că Polo Invest a trimis la sfârșitul lui 2016 o cerere în adresa Ministerului, prin care și-au exprimat intenția de a lua în arendă Aeroportul Internațional Bălți-Ledoveni. Totuși, semnarea unui contract între MTID și Polo Invest nu este sigură, deoarece compania letonă cere garanții de stat pentru investițiile sale, iar MTID nu le poate oferi.

Noi am studiat portofoliul companiei. Știm că ea în principiu nu are activitate, dar ei ne-au prezentat extras de cont pe care au 4,5 milioane de euro. În general, noi nu riscăm nimic chiar dacă semnăm contractul cu ei, însă alta e problema - ei vor ca eu să le garantez investițiile. Noi le-am răspuns că nu putem face asta, iar ei urmează să se decidă. Între timp, am înțeles că o altă companie ar vrea să depună o cerere similară. Vom vedea care ofertă este mai avantajoasă”, a declarat Chirinciuc, citat de deschide.md. 

Lichiorov, cel care a cumpărat compania în octombrie 2016, ar fi fost implicat în organizarea protestului violent din preajma PMAN, pe data de 27 august - de Ziua Independenței. 

Acesta este vicepreşedinte al Congresului Comunităţilor ruse din RM şi a fost membru al mişcării „Ravnopravie”. El a mai fost desemnat în calitate de observator la aşa-numitele scrutine electorale din Transnistria. Totodată, potrivit deschide.md, Lichiorov este și adjunctul atamanului suprem al Uniunii trupelor de cazaci din Rusia și din străinătate și participă la mai multe evenimente și mișcări de susținere a vectorului pro-rus.

Potrivit ministrului MTID, numele lui Lichiorov nu figurează în actele depuse la minister și nu cu el se poartă discuțiile despre modernizarea aeroportului. 

Cu referire la același subiect, Eugen Luchianiuc a publicat pe blogul său și o știre, care ar fi fost distribuită de presa online din Moldova, Transnistria și Ucraina, despre cum va moderniza Polo Invest, Aeroportul din Bălți.

Снимок.PNG

Sursa: luchianiuc.com

În știre se precizează că Guvernul a transmis studiul de fezabilitate către BERD, BEI și alte structuri financiare, iar potrivit sursei, Ministerul caută încă bani să facă acest studiu.

Luchianiuc mai scrie că, noul proprietar al companiei, Veaceslav Lichiorov, este originar din Transnistria, dar și-a făcut și cetățenie RM, obținută prin acte false. În legătură cu aceasta el ar fi avut și dosar penal, care a fost clasat.

Din căutările de pe pagina Ministerului Transporturilor, puteți găsi următoarele informații referitoare la modernizarea Aeroporului (perioada 2016):

02.01.2016: Ministrul Iurie Chirinciuc: „Calea de modernizare a Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni o poate decide doar un Guvern plenipotențiar”  

a2.PNG


23.08.2016: Chinezii vor să investească în dezvoltarea infrastructurii moldovenești


a1.PNG

26.08.2016: Se împlinesc 50 de ani de la fondarea Moldaeroservice


a5.PNG

 14.09.2016: Întrevederea Ministrului Iurie Chirinciuc cu Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Chinei în Moldova 

     a4.PNG

30.11.2016: O delegație a Uniunii Europene a efectuat o vizită de lucru la MTID
 
a3.PNG

Potrivit MTID, activitatea Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni este sistată din 14.09.2015 în legătură cu retragerea licenței de activitate conform demersului Dlui Mircea Maleca, directorul Autorității Aeronautice Civile.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii