Bani pentru mituirea funcționarilor, finanțarea participării lui Fuego în concerte electorale, case și mașini de lux. Toate acestea pot părea o simplă enumerare, dar, de fapt, sunt destinația finală a fondurilor europene oferite Moldovei. Aflați detaliile schemelor cu bani din exterior în continuarea investigației, publicate acum câteva zile. schema_criuleni.jpg

Fonduri europene pentru mituirea funcționarilor

O parte din fondurile europene, destinate proiectelor din Criuleni, au fost folosite pentru mituirea funcționarilor. Acest lucru îl recunoaște însuși Iurie Chesari, în denunțul depus la CNA, la o lună după intentarea dosarului penal pentru delapidarea fondurilor.

În denunțul său, Chesari arată că banii au fost estorcați de către președintele de atunci al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, pentru a transfera din bugetul local cota de 10 la sută din costul proiectului, prevăzută în contractul de parteneriat. Potrivit denunțătorului, Rotaru ar fi primit de la el, în mai multe tranșe, cca 90 de mii de euro. Cel care ar fi asigurat spălarea și transmiterea banilor a fost Veaceslav Botnari, pe care, la insistența lui Rotaru, l-a numit manager de proiect.

În noiembrie 2017, Procuratura Anticorupție l-a reținut și l-a pus sub învinuire pe Rotaru pentru corupere pasivă. Fiind audiat în calitate de învinuit, Rotaru a declarat că Sergiu Ceauș i-a făcut cunoștință cu Iurie Chesari și l-a anunțat că a fost acceptată finanțarea pentru două proiecte în raionul Criuleni.

După reținerea lui Rotaru, este reținut și Veaceslav Botnari. Acesta a recunoscut că a transmis mai multe sume de bani, dar ar fi făcut-o la indicația lui Iurie Chesari. Botnari a mai spus că la indicația lui Chesari a transmis mai multe sume de bani și lui Ceauș. Potrivit acestuia, banii erau destinați pentru susținerea financiară a lui Sergiu Ceauș în campania electorală din toamna anului 2014.

Veaceslav Botnari și-a recunoscut vinovăția, a colaborat cu ancheta și a fost judecat în procedură simplificată, fiind condamnat în final la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Inițial, Sergiu Ceauș avea statut de martor în dosarul respectiv, însă ulterior a ajuns să fie învinuit, aflându-se acum sub control judiciar.

Totuși, acest statut nu l-a împiedicat pe Sergiu Ceauș să intre în posesia mandatului de deputat după plecarea lui Iurie Leancă la Guvern. După ce a ajuns parlamentar, Ceauș declară jurnaliștilor că nu este vinovat.

ceauș.jpeg

Deputatul Sergiu Ceauș. Sursa foto: tribuna.md

Bani pentru Fuego în campania electorală

Candidatura lui Sergiu Ceauș pentru parlamentarele din 2014 a fost susținută activ de către Vitalie Rotaru. În 2014, la ședința Consiliului politic al filialei PLDM din raionul Criuleni, pe lângă Ceauș au mai fost înaintați doi candidați pentru a fi incluși în lista electorală a PLDM. Când s-a ajuns la desemnarea unui singur candidat din cei trei, Vitalie Rotaru i-a avertizat că bani nu-s și pretendentul la parlamentare va trebui să-și sponsorizeze singur campania electorală. Astfel a fost votată candidatura lui Sergiu Ceauș. 

Acesta a fost inclus în lista PLDM cu numărul 37. 

Cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 2014, Sergiu Ceauș a organizat 6 concerte electorale cu participarea interpretului Fuego, din România. Pentru fiecare concert, care a costat în jur de 2 mii de euro, viitorul deputat a semnat personal, în calitate de persoană fizică, contracte cu artistul.

/upload/iblock/16c/16c5568ce725a87f66907bc4cf67875b.pdf

Case de milioane pe numele părinților

Întâmplător sau nu, dar anume în perioada pretinsei implementări la Criuleni a proiectelor finanțate de europeni, atât Sergiu Ceauș, cât și familiile Chesari și Revenco, se aleg cu imobile luxoase.

Deputatul Ceauș locuiește cu familia într-o casă cu suprafața de 146,1 metri pătrați, în comuna Ciorescu, suburbie a capitalei. Imobilul a fost procurat în februarie 2016 și înregistrat pe numele socrilor, Tudor și Emilia Nereuța. 

Case de milioane a părintilor.png

În registrele cadastrale este indicat că soții Nereuța au lăsat casa în gaj pentru un credit de 40 de mii de dolari la Prime-Capital. Experții de la compania finanțatoare au evaluat imobilul la 45 de mii de dolari, cca 800 de mii de lei. Prețul de piață este însă de 2 milioane de lei.

În 2014, soții Nereuța au procurat un apartament de 72 de metri pătrați în Chișinău, pe care l-au vândut mai apoi. În noiembrie 2014, familia Nereuța și-a procurat un automobil Dacia-Logan, cu 75 mii de lei. Cei doi soți au avut în perioada 2014-2017 venituri de 10 mii 500 de lei. 

În anul 2016, cumnata lui Sergiu Ceauș a devenit proprietara unui teren pentru construcții în comuna Ciorescu, a cărui valoare de piață este de 350 de mii de lei, în timp ce pe parcursul a 3 ani și jumătate a avut venituri de puțin peste 130 de mii de lei.

În perioada respectivă, soții Ceauș au călătorit de mai multe ori peste hotare, inclusiv de două ori în Antalya, unde și-au petrecut vacanța.

Veniturile declarate ale familiei Ceauș în perioada 2014-01.05.2017 au fost de aproape 986 de mii lei.

Familia Chesari deține un imobil de peste 200 de metri pătrați în orășelul Sângera, suburbie a capitalei, care este înregistrat pe numele mamei Svetlanei Chesari. 


casa2.png

Tot pe numele mamei, Raisa Revenco, este înregistrată și casa de 118 metri pătrați, în care locuiesc Andrei și Aura Revenco.

Soții Chesari ar mai deține o livadă și o podgorie, ambele înregistrate pe persoane terțe.

Livada.jpg

Nu a rămas în urmă nici Vitalie Rotaru. În perioada respectivă, acesta și procurat o casă în Stăuceni, cu 1 milion 149 mii lei, și un automobil Porshe-Macan, cu 900 de mii de lei. Rotaru și membrii familiei sale au petrecut vacanțele în Antalya, și au călătorit în Veneția și Paris.

În 2015, mama lui Vitalie Rotaru a procurat un apartament în Chișinău, a cărui valoare de piață este de 1,3 milioane lei. În perioada anilor 2013-2017, Silvia Rotaru a avut venituri oficiale de doar 1299 de lei.

Ce spun reprezentanții ASSA Asstreia

Procuratura Anticorupție a intentat un dosar penal pentru delapidarea granturilor europene de către șefii de la Asstreia, în baza articolului 191, alineatul 5, care prevede de la 8 la 16 ani de detenție pentru delapidarea averii străine. 

În calitate de bănuiți, în dosar figurează Iurie și Svetlana Chesari, precum și finii lor, Andrei și Aurica Revenco. Informația a fost confirmată pentru CrimeMoldova de către Mihail Ivanov, procurorul Anticorupție, care instrumentează cazul.

Iurie Chesari și Andrei Revenco ar fi dat bir cu fugiții cu o zi înainte de efectuarea perchezițiilor. Svetlana Chesari a fost reținută și a stat timp de 5 luni în arest preventiv, iar la moment se află sub control judiciar. Și Aura Revenco a fost reținută, însă eliberată în aceeași zi pentru că trebuia să îngrijească de cei doi copii ai săi, dintre care unul este bebeluș.

Solicitată de CrimeMoldova, Aura Revenco a declarat că nu știe nimic despre delapidarea fondurilor europene, nu este cercetată penal și că acum se află în concediu de maternitate. Femeia a respins faptul că Andrei Revenco s-ar ascunde în România: „Soțul meu are afaceri în România, dar vine foarte des acasă, chiar o zi în urmă a fost”.

Svetlana Chesari pledează nevinovată și susține că ea este adevărata victimă, iar cei vinovați sunt Rotaru cu Botnari. „Noi am denunțat luarea de mită. Botnari a făcut declarații ca să scape de pușcărie și m-a incriminat pe mine și pe soțul meu”. 


Investigații, fonduri europene
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 13.03.2018

despre acest caz grav nici jurnalTv a lui Nastase ,nici mass-media ,,democratica ,, nu vor difuza. Fiindca sunt implicati chiar jurnalisti si figuranti din tabara Nastase .mai mult ca ,,democratii ,, prin acest caz cu dosar penal constrang deputatul neafiliat Ceaus sa adere la tabara lor.3 *Dar va dati seama ca aud/vad europenii inca o data cum moldovenii europeni le ciordesc fondurile...*Apropo,aici figureaza si jurnalista de la JurnalTV.md ,ala revenco care a descoperit ca rudele lui Vlad Plahotniuc a contribuit la deportarea basarabenilor in Siberia....Ridicol va fi ca acesti figuranti in delapidari de fonduri EU acum au evadat in EU si tot de la ei cer azil politic si le demonstreaza ca e dosar politic chiar daca au fost prinsi la furat tot banii lor europeni.De la excroci te poti astepta la orice..dar ma intreb,ce prost oare sa ne ajute dupa aceste fraerele?

Ответить

Luminita

24:67 13.03.2018

Pentru asa hotii in F.Rusa sau in U.E erau de mult la duba!!!!!Dar din pacate in Moldova, acest CLAN mafiot сontinua sa stea la libertate!De ce Procuratura Anticoruptie si CNA actioneaza asa???????Sa credem ca din start au luat-o cu stingul la autodenuntul Familiei Chesari-Revenco?E greu,dar speram сa adevarul si dreptatea v-a triumfa.crimemoldova.com continuati ,faceti lucruri marete,Poporul trebuie sa-si cunoasca eroii!

MATASARU

24:67 12.03.2018

tutorial si curs practic pentru guzagani si dihori, despre cum sa ciordesti milioane de euro/fonduri europene si sa nu stai in puscarie *Partea II

Ответить