Cel mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la corupția din universitățile europene, relatează despre cotele alarmante la care a ajuns acest fenomen. În topul primelor 3 state, în care corupția în mediul universitar este considerată ca fiind endemică, se regăsește și țara vecină – România.

Studiul a fost realizat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 5217 de persoane, care au absolvit universități din 10 state europene (Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie), referindu-se la o serie de domenii majore: admiterea, evaluarea, eliberarea diplomelor și recrutarea personalului academic.

Dintre cele 5 domenii, cel mai înalt nivel de corupție este perceput la capitolul evaluare (32%), iar cel mai scăzute la acordarea diplomelor de doctorat (11%). La mijloc se află corupția înregistrată în procesul de admitere (24,5%), recrutarea personalului academic (23%) și acordarea diplomelor(18%). Autorii studiului consideră surprinzător nivelul de corupție înregistrat în domeniul recrutării personalului academic.
 
Din rândul celor 10 state cercetate, cel mai scăzut nivel al corupției a fost înregistrat în Marea Britanie și Suedia, iar cel mai ridicat în Spania, Italia și România.

Potrivit studiului, corupția academică semnifică orice decizie academică care nu se bazează pe criterii academice, ci pe mită, cadouri, legături de familie, calitatea de membru de partid sau pe omisiuni intenționate la supravegherea examenelor.
De asemenea, autorii au notat că femeile au raportat mai puține cazuri de corupție, comparativ cu bărbații.

Potrivit directorului companiei care a realizat studiul, angajatorii ar trebui să intensifice controlul în privința candidaților sau angajaților care au studiat în țările în care s-a înregistrat cel mai mare nivel de corupție, pentru a evita riscuri și costuri suplimentare. Totodată, Paul Milata a menționat că o concluzie notabilă a studiului este faptul că diferența dintre Europa de Vest și cea de Est nu este atât de conturată, cum s-a presupus anterior.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii