Valeriu Didencu a lucrat toată viaţa ca funcţionar în administraţia publică locală, iar din ianuarie 2008 este secretar al Consiliului Municipal Chişinău. Deşi a fost a remunerat cu un salariu, caracteristic pentru bugetari, care abia acoperă necesităţile unei familii, Valeriu Didencu nu este nici pe departe un om sărac, fiind proprietarul unui imobil de lux și a unei vile în Chișinău, dar și a unui apartament. Se pare că secretarul CMC a profitat de fiecare dată de funcţia pe care o deţine, atunci când a avut nevoie să-şi satisfacă interesele sale şi a celor două fiice.

didencu

Sursa foto: chisinau.md

Pe parcursul celor 8 ani de activitate, Valeriu Didencu a fost subiectul mai multor scandaluri ce ţin de corupţia din Primăria Chişinău, s-a cerut să fie demis, a fost supus verificărilor de către CNI şi CNA, însă de fiecare dată a scăpat basma curată.

Valeriu Didencu a figurat alături de viceprimarul Nistor Grozavu şi arhitectul-șef Ivan Carpov într-un dosar penal pornit de către CNA în februarie 2016, pentru că ar fi prelungit ilegal autorizaţia de construire a unui bloc multietajat într-un parc din Chişinău.

Surse din cadrul Primăriei Chişinău susţin că Valeriu Didencu ar fi protejat de însăşi Dorin Chirtoacă, pentru că l-ar ajuta sa-şi promoveze interesele în CMC.

Casa de milioane şi terenul acaparat ilegal

Secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu, locuiește într-o vilă somptuoasă, cu 4 nivele, pe Dealul Schinoasei din Chişinău.

vila didencu1

vila didencu2

Potrivit datelor cadastrale, imobilul a fost procurat în august 2009, aproximativ la un an şi jumătate după ce Didencu a preluat fotoliul de secretar al CMC. Se pare că soţii Didencu au continuat construcţia imobilului, iar în decembrie 2011, acesta a fost dat în exploatare. 

/upload/iblock/87f/87f4edfc7eda1ecf3d7c4e44a7c6e042.pdf

În Registrul cadastral este indicat că vila are o suprafaţă de puţin peste 150 de metri pătraţi, iar potrivit declarației de avere a lui Didencu, imobilul este de 181,3 m.p. În realitate, vila pare să aibă cel puţin 300 de metri pătraţi. Imobilul este estimat la prețul de 1,5 milioane de lei, adică puţin peste 71 de mii de euro. În regiunea dată, o casă veche, gata să se surpe, cu suprafaţa de 56 de metri pătraţi, se vinde cu 60 de mii de euro.

Experţii imobiliari estimează imobilul de lux al secretarului CMC la cel puţin 350 de mii de euro. În 2009, anul în care au procurat vila, soții Didencu au luat un credit de 100 de mii de euro, pe care urmează să îl restituie până în 2019.

În registrul bunurilor imobiliare este indicat că suprafaţa terenului, pe care se află imobilul de lux al familiei Didencu, este de 0.0605 ha. Funcţionarul de la Primărie s-a extins însă, pe o suprafață dublă, îngrădind terenul, care, de fapt, se află în proprietate publică.

Pe terenul acaparat ilegal, Didenco şi-a amenajat o alee de toată frumuseţea, cu arbori decorativi, conifere şi viţă de vie.

În ziua în care au fost făcute filmările cu drona (duminică, 12 februarie 2017), în ograda secretarului CMC au fost surprinse 3 automobile, dintre care unul este automobilul de serviciu al funcţionarului. 


Valeriu Didencu a declarat anterior pentru Ziarul Naţional că a cumpărat casa de la bancă cu 1,5 milioane de lei, iar banii i-ar fi luat cu împrumutat de la o rudă de-a soţiei, care are o afacere în Rusia.

Vila nedeclarată de la Ialoveni

Valeriu Didencu deţine în extravilanul oraşului Ialoveni de lângă Chişinău, un lot cu suprafaţa de 0.1054 ha, pe care are construită o casă de vacanţă cu suprafaţa de 159 metri pătraţi.

casă didencu1

casa didencu2

casa didencu3

Construcţia nu este la fel de luxoasă, ca şi imobilul de la Schinoasa, însă în regiunea respectivă un teren de 6 ari se vinde cu 29 de mii de euro. 

/upload/iblock/a5b/a5b82ea6a8da5c919f10eb6f26b19e5f.pdf


Imobilul respectiv nu este indicat de către Didencu în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate.

Casa este dată în chirie unei familii tinere. Cel puţin aşa ni s-a comunicat după ce am telefonat la numărul de telefon înregistrat pe adresa respectivă.

Până în 2016, familia Dinencu a deţinut un apartament de 48 mp pe strada Alexandru cel Bun din Ialoveni, care a fost donat fiicei Diana. În martie 2016, apartamentul a fost vândut. Imobilul din Ialoveni, la fel ca şi casa de vacanţă, nu s-au regăsit în Declarațiile cu privire la venituri şi proprietate.

/upload/iblock/30d/30dfcc654efcd3cccea0f07c08773556.pdf

Afacerea cu terenul de la Stăuceni

În vara anului 2011, Valeriu Didencu ajunge în dizgraţia primarului Dorin Chirtoacă, care solicită demiterea acestuia. Potrivit primarului, Didencu ar fi facilitat trecerea unui lot de teren de 6 ari din comuna Stăuceni, suburbie a Capitalei,  în proprietatea Dianei Danilişin, care este fiica lui Didencu.

Schema a fost una simplă. Diana îşi retrage viza de reşedinţă din Ialoveni şi se mută cu traiul la familia din Stăuceni, pe strada Nucarilor 38, unde îşi perfectează viza de reşedinţă.

diana.PNG

La doar două luni după ce se mută în Ialoveni, fiica lui Didencu primeşte un lot pentru construcţii de 6 ari, iar CMC aprobă în scurt timp decizia Consiliului local din Stăuceni.

Precizăm că, în comuna Stăuceni, preţul unui teren pentru construcţii cu suprafaţa de 6 ari începe de la 70 de mii de euro, iar familiile tinere din localitate aşteaptă în cel mai bun caz 10 ani pentru a intra în posesia unui teren pentru construcţii.

Până la urmă, edilul Chişinăului a rămas doar cu ameninţările.

Încăperile de pe bulevardul Moscovei

Scandalul cu terenul de la Stăuceni pare să nu fie unicul, când Valeriu Didencu încalcă legea de dragul fiicelor sale. În toamna anului 2014, secretarul CMC facilitează darea în locaţiune a unei suprafeţe de 10 metri pătraţi pe bulevardul Moscovei 14 din Chişinău, fiicelor sale Diana şi Evelina. Potrivit deciziei CMC din 13 noiembrie 2014, încăperea a fost oferită în locaţiune pentru amplasarea unui depozit, pentru care sunt prevăzute cele mai mici tarife de locaţiune.

/upload/iblock/0dd/0dd1e948a0853213c818e47a4120850c.pdf

Contractul de locaţiune pentru cele două fete ale lui Didencu a fost trecut prin CMC şi perfectat într-un termen record de 5 săptămâni, de la depunerea cererii. Cei care s-au confruntat cu problema locaţiunii încăperilor de la Primăria Chişinău, cunosc cât de anevoios este acest proces. Unii chișinăuieni au fost nevoiţi să aştepte chiar şi 2 ani pentru a lua în locaţiune subsolul, care se află sub apartamentul lor, pentru necesităţi gospodăreşti.

evelina d

Evelina Didencu. Sursa foto: facebook.com

Surse demne de încredere au comunicat pentru CrimeMoldova că familia Didencu foloseşte de mai mulţi ani încăperile aflate la parterul blocului nr.14 de pe bulevardul Moscovei.

La adresa respectivă am găsit mai multe firme, care desfăşoară activităţi comerciale.

firme d1

firme d2

firme d3.png

firme d4

firme d5

Nu am putut stabili care din firmele care au activităţi comerciale pe bulevardul Moscovei 14 ar fi ale familiei Didencu. 

Ştim că Evelina Didencu este proprietara firmei Evelina Prim SRL, fondată în anul 2011, iar printre genurile de activitate ale firmei figurează activități de proiectare pentru toate categoriile de construcții, pentru urbanism, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții, restaurări, precum și construcțiile de clădiri și construcții inginerești.

A scăpat nepedepsit, după ce a cărat ciment cu maşina Primăriei 

În iunie 2014, Valeriu Didencu a fost surprins la un magazin de materiale de construcţii de pe şoseaua Hânceşti din Chişinău, în timp ce încărca saci cu ciment în automobilul de serviciu de la Primărie.

Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat, şi peste câteva luni a decis sa transmita dosarul CNA. Comisia a constatat că Valeriu Didencu a admis un conflict de interese atunci când şi-a rezolvat problemele personale, folosind maşina de serviciu. Oricum, secretarul CMC a scăpat de amendă, cei de la Centrul Anticorupţie invocând că a expirat termenul de prescripţie. 

Articolul 313² din Codul Contravenţional prevede o amendă de la  2000 la 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese.

Veniturile şi proprietăţile oficiale ale secretarului CMC

În ultima declaraţie  cu privire la venituri şi proprietăţi, pentru anul 2015, Valeriu Didencu declară 3 terenuri agricole, vila de la Schinoasa, un apartament cu suprafaţa de aproape 95 de metri pătraţi din sectorul Botanica, procurat în 2008, şi un garaj în apropiere, procurat în 2012.

Secretarul CMC susţine că în 2015 a avut venituri din salariu, care au constituit în jur de 15 mii de lei pe lună şi un venit de 2126 de lei de la o firmă agricolă, căreia i-a dat în arendă cotele de pământ moştenite de la părinţi.

Aceleaşi proprietăţi le declară şi Valentina Didencu, care din martie 2012 ocupă funcţia de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului.

valentina didencu

Valentina Didencu, în dreapta lui Andrian Candu. Sursa foto: facebook.com

Valentina Didencu, la fel ca şi soţul ei, declară că trăieşte doar din salariu, care în 2015 a constituit 108 880 de lei. 

Investigații, CMC, Primăria Chișinău, Valeriu Didencu
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

igor

24:67 08.04.2019

https://www.facebook.com/Mafia-imobiliara-652367125192436

Ответить

matasaru

24:67 13.02.2017

am impresia ca si direcatoarea de la Primarie fura si are conacuri de milioane..
* ei au nevoie urgent de amnistia fiscala si sa fie protejati de Legea ,, protectia datelor cu caracter personal,,

Ответить