Se pare că divinurile și covoarele nu sunt atrăgătoare pentru investitori. Mai multe com­pa­nii cunoscute şi de o impor­tanţă stra­te­gică pen­tru Mol­dova, au fost scoase la mezat de către stat la începutul acestui an. Valuri de privatizări a societăților în care statul deține cote de participare au loc în fiecare an. Privatizările anunțate în acest an au fost catalogate drept o cale de ”căutare a miliardului”, pentru că statul și-a propus să obțină mai mulți bani pentru situații de criză, scoțând la licitație mai multe bunuri importante.

La ora actuală, pe pagina Agenției Proprietăți Publice, la capitolul bunuri supuse privatizării sunt indicate 2 Societăți pe Acțiuni: SA Pentru Producerea Covoarelor ”Floare Carpet” și SA Barza Albă, care deja mulți ani la rând sunt scoase la mezat, dar nimeni nu se grăbește să le privatizeze.

La moment, în lista bunurilor nepasibile de privatizare sunt incluse 161 bunuri.

Oferta statului în 2016

La începutul acestui an, runda 19 februarie – 08 aprilie 2016, statul a scos la licitație mai multe întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni în care deține cote importante: S.Tutun - CTC, SA UNIC, SA Aeroport Catering, SA Pentru Producerea Covoarelor Floare Carpet, SA Barza Albă, SA Amelioratorul ș. a. Expe­rţii, consideră că, în unele cazuri, cea mai mare miză a privatizării, nu sunt com­pa­ni­ile propriu-zise, ci tere­nu­rile pe care aces­tea le deţin.

În urma organizării acestui val de privatizări, potrivit Ministerului Economiei, pachetul de acțiuni al Magazinului UNIC (cota statului 85,45%) a fost vândut la prețul de peste 252 milioane de lei. Pentru SA Aeroport Catering (100%) – statul a primit peste 5 milioane lei, iar în cazul SA Amelioratorul (99,385%) – peste 982 mii lei. Astfel, pentru oferta de la începutul acestui an, statul a obținut cca 260 mln lei (sau peste 11 mln euro). Societățile Floare Carpet și Barza Albă nu au făcut cu ochiul nici unui investitor. Astfel, la moment, acestea sunt incluse pe pagina Agenției Proprietăți Publice, la capitolul bunuri supuse privatizării.

În ședința Parlamentului din 23 iunie curent, deputatul PPEM, Iurie Leancă a solicitat ca Guvernul să prezinte informații (raport) privind de-etatizarea proprietății publice, iar pe 1 iulie acesta ar putea fi prezentat.

Prețul acțiunilor SA”Floare Carpet” în continuă descreștere 

SA Floare Carpet a fost fondată în anul 1978, iar în 1993 a fost transformată în societate pe acțiuni. Compania este specializată în fabricarea de covoare și preșuri, fiind cel mai mare producător de covoare din țară, controlând, potrivit unor estimări, circa 13% din piața producerii covoarelor și articolelor de covoare din țară. 

balti_5.jpg

Statul este acţionar majoritar la Floare-Carpet cu 59,48 % din capitalul social al companiei. Încă 16,81% sunt controlate de FinComBank, bancă la care este asociată și soția lui Vladimir Voronin.

Floare carpet.pngStatul încearcă să îşi vândă participaţia încă din 2008, însă, pachetul de acțiuni de 59,486% - la Floare-Carpet, rămâne nerevendicat până în prezent.

Potrivit informațiilor făcute publice de Agenția Proprietăți Publice (APP), capitalul social al societății este de 60 862 090 lei; suprafața încăperilor este de 47321,8 mp și teren aferent de 9,792 mp.         În cadrul societății sunt cca 563 de locuri de muncă. Salariul mediu în 2015 a unui salariat al Floare Carpet  a fost de 3 879 lei, iar salariul directorului de peste 400 mii lei.   

Deși, în comparație cu alte societăți de stat, Floare-Carpet este considerată o societate de succes, în ultimii 5 ani, acțiunile societății sunt scoase la vânzare la un preț tot mai mic. S-ar părea că statul încearcă să micșoreze la maxim valoarea acestora, ca în final, cineva să cumpere societatea la un preț de nimic:

Valoarea unei acțiuni.png  

Dinamica valorii acțiunilor SA Floare-Carpet

Economiștii susțin că aceste ieftinirile la acțiunile unor societăți de stat nu sunt întâmplătoare, iar cineva a pus ochiul pe aceste proprietăți de stat.

Dacă dinamica costului acțiunilor Floare-Carpet este în continuă descrește, profitul din ultimii ani a crescut doar în 2013, fiind de cca 8 ori mai mare ca cel din 2012, iar în următorii 2 ani s-a aflat în descreștere.

Profit vs Datorii ale SA Floare-Carpet.png

Profit vs Datorii ale SA Floare-Carpet

În 2015, Floare Carpet a fost pe locul 130 în lista marilor contribuabili la bugetul de stat, cu 12 poziții mai sus ca Aeroport Catering, care a fost privatizat.

Potrivit unui articol publicat de ziarul Timpul în 2010, în campaniile electorale din 2009, „Floare-Carpet” a sponsorizat Partidul Comuniştilor, împărțind prin satele Moldovei covoare în valoare de peste 100 mii de lei. Aceste donații electorale se explicau prin faptul că pachetul de acţiuni majoritar al Floare-Carpet aparţine statului, preşedinte al Consiliului fiind Ministerului Economiei (condus la acel moment de comuniști), iar alte cca 17% din acţiuni aparţin  „Fincombank”, printre conducătorii căreia se număra şi fiul liderului comunist, Oleg Voronin.

În perioada 2011-2014, Floare Carpet a avut 7 contracte cu statul (CSM, IGP, Secretariatul Parlamentului, Curtea de Conturi etc.) în valoare de 819195 lei.

Nimeni nu se grăbește să privatizeze cel mai mare producător de divinuri

Combinatul „Barza Albă” a fost fondat în iunie 1944, iar în 2000 a fost transformat în societate pe acțiuni, fiind unul dintre cei mai mari producători de divinuri din Moldova. SA Barza Albă este localizată în mun. Bălți și are un capital social de cca 2 ori mai mare ca SA Floare-Carpet – 136712000 lei, cota statului în această societate, fiind de 100%.

balti_3.jpg

Ca și Floare Carpet, Barza Albă a fost de mai multe ori scoasă la licitație, însă nimeni nu s-a grăbit să privatizeze combinatul. Unii experți susțin că atractivitatea societății a scăzut din cauza embargoului impus de Federația Rusă, care nu mai accepta băuturi alcoolice din Moldova.

Potrivit paginii oficiale a companiei, astăzi, ea este una dintre ”cei mai mari producători de băuturi alcoolice în regiune, colaborând cu cei mai buni distribuitori, iar piața de desfacere se extinde din Australia până în SUA, incluzând țări ca Rusia, întreg teritoriul CSI, Germania, Cehia, China și țările Baltice.” Cu toate astea, statul a decis să o scoată la privatizare, dar investitorii n-au dat buzna.

În 2013, fiind nemulţu­miți de valul de pri­va­ti­zări, dar mai ales de companiile propuse pentru privatizare, opo­zi­ţia, reprezentată de PSRM a propus un pro­iect de lege prin care ar urma să fie inter­zisă pri­va­ti­za­rea bunu­ri­lor sta­tu­lui de o impor­tanţă strategică, printre care și SA Barza Albă.  Ei pro­puneau atunci ca Mol­d­te­le­com, Tutun CTC, Barza Albă sau Aroma, dar şi alte insti­tu­ţii “care au rezis­tat în 22 de ani de inde­pen­denţă unor situ­a­ţii şi mai difi­cile” şi care aduc mili­oane de lei în buge­tul sta­tu­lui, să fie scoase din lista bunu­ri­lor pasi­bile pri­va­ti­ză­rii. Proiectul opoziției nu a fost însă susținut, iar astăzi numele Barza Albă se află pe pagina AAP la categoria bunuri supuse privatizării.

Spre deosebire de Floare Carpet, Barza Albă a avut doar 2 contracte cu statul: 2011 - 13.903 lei și 2015 - 44.179 lei, ambele cu Secretariatul Parlamentului.

Deși are un capital social dublu, în comparație cu Floare-Carpet, Barza Albă, în 2015, s-a aflat pe locul 369 în lista marilor contribuabili la bugetul de stat.

Profiturile companiei în 2012-2014, au fost fluctuante, la fel ca și datoriile, care totuși, spre deosebire de SA Floare-Carpet au scăzut.

Profit(datorii).png

Potrivit analistului politic, Victor Ciobanu, privatizările se fac contra unor sume mult mai mici decât prețul real, pentru că guvernarea a avut grijă să aducă aceste societăți, la o stare financiară proastă, care ajunge să constituie pretextul de a scoate la vânzare o societate sau alta. Potrivit lui Ciobanu, schema a devenit deja una clasică, prezentând cazul BEM, când statul a cedat pachetul de control contra unei sume simbolice.

Situația celor 2 compania este interesantă în condițiile în care, acestea sunt totuși cunoscute și specializate în domenii strategice pentru economia țării. Singurul motiv pentru care investitorii nu se grăbesc să apară, pare a fi faptul, că aceștia așteaptă ca valoarea acțiunilor acestor 2 companii să scadă tot mai mult.   

Investigații, SA Floare-Carpet, SA Barza Albă
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii