Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani al capitalei, locuiește într-un imobil luxos și deține în proprietate un apartament într-un bloc de elită din centrul capitalei. Deși a lucrat aproape întotdeauna în administrația publică, acest lucru nu l-a împiedicat să-și permită cheltuieli care-i depășesc veniturile.

Valeriu Nemerenco a ajuns la conducerea sectorului Buiucani încă în perioada sovietică, în 1990, pe când avea 31 de ani, după o scurtă carieră în Procuratură, fiind numit președinte al Comitetului Executiv al raionului Frunze (nr. în prezent raionul Buiucani). După declararea Independenței Republicii Moldova și reforma administrativ teritorială, în 1992, Nemerenco rămâne în același fotoliu, deja în calitate de pretor al sectorului Buiucani. 

Nemerenco cu sotia.png

Valeriu Nemerenco și soția sa. Sursa: facebook.com

În 2001, pretorul de la Buiucani încearcă să ajungă în Parlament, candidând pe lista Partidului Renașterii și Concilierii din Moldova, care nu accede în legislativ.

Nemerenco a ajuns deputat în urma alegerilor anticipate din iulie 2009, candidând pe lista Partidului Liberal. Pe aceiași listă Nemerenco a candidat și la anticipatele din noiembrie 2010, însă nu a intrat imediat în posesia mandatului de deputat, ci peste un an, după plecarea predecesorului său pe lista electorală, Vladimir Lupan.

De această dată, Nemerenco a deținut funcția de deputat timp de 1 an. Acesta a fost impus să-și dea demisia în noiembrie 2012, în urma unui scandal, după ce jurnaliștii au descoperit că Nemerenco nu renunțase la funcția de pretor, în timp ce legislația interzice deținerea a două funcții publice de către aceiași persoană.

De fapt, și în perioada primului mandat, Valeriu Nemerenco a exercitat funcția de pretor al sectorului Buiucani, lucru depistat de către de către activiștii de la Hyde Park.    
Casa de milioane

Valeriu Nemerenco locuiește cu familia sa într-o casă cu 2 nivele, amplasată pe strada George Enescu din Chișinău. Casa se află pe un teren de 0,088 ha, în ogradă fiind încă o construcție accesorie și o piscină. 


Potrivit documentelor cadastrale, casa familiei Nemerenco are suprafața de 236,5 metri pătrați.

În Declarația de avere pentru anul 2009, depusă de către Nemerenco în 2010, în calitate de deputat, casa are 465 de metri pătrați și costă 4 milioane 27 de mii de lei. 

În Declarația de avere pentru anul 2017, pretorul de Buiucani a indicat că imobilul are suprafața de 440 de metri pătrați și costă 3 milioane 139 de mii lei. 

Potrivit datelor cadastrale, terenul pentru construcții i-a fost atribuit pretorului Nemerenco în noiembrie 1996, de către administrația publică locală. Procesul verbal de recepție finală a imobilului a fost semnat la 16 mai, 2011, cu câțiva ani mai târziu de la finalizarea construcției.

În 2016, Valeriu Nemerenco a împărțit proprietatea în 4 cote egale, înregistrându-le pe numele său, al soției și ale celor 2 copii, Victor și Victoria.

Vecin cu Marian Lupu și Nistor Grozavu

Cuplul Nemerenco deține în proprietate un apartament cu suprafața de 86 de metri pătați în centrul capitalei, la intersecția străzilor Armenească cu 31 august 1989.

vecinii.png

În blocul respectiv locuiește și fostul președinte al Parlamentului, Marian Lupu, dar și viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu. Cuplul a intrat în posesia imobilului în 2006, investind într-o cooperativă de construcții a locuințelor. 

Potrivit Declarației de avere, valoarea imobilului este de 818,8 mii de lei, cca 41 de mii de euro. Prețul de piață al imobilului este dublu decât cel indicat în Declarația de avere.

În 2016, funcționarul a dat locuința în chirie Întreprinderii Delta din România, de la care a încasat 92,9 mii de lei, în jur de 400 de euro lunar.

Precizăm că, Întreprinderea cu capital străin Delta este o firmă românească, care a câștigat licitația organizată de către Primăria Chișinău privind reparația drumurilor în capitală, licitație contestată de către o întreprindere din Bulgaria. 

În 2017, venitul obținut de la Delta pentru chiria apartamentului a fost puțin de peste 73 de mii de lei. 

Nemerenco mai deține în proprietate două garaje, de 40 și de 22 de metri pătrați, pe care le-a obținut în 1992 și 2007.

De asemenea, funcționarul mai deține în proprietate și un teren agricol cu suprafața de 1 hectar. Terenul se află pe teritoriul întovărășirii pomicole Apicultorul din Trușeni.

Chiar dacă are două garaje, pretorul de Buiucani nu are în proprietate nicio mașină.

Vera Nemerenco .png

Vera Nemerenco, în pragul casei de la Buiucani. Sursa; facebook.com

Cariera urmașilor

Cei 2 copii ai familiei Nemerenco se află la început de carieră. Sursele noastre susțin că Victor Nemerenco se pregătește pentru a-și începe activitatea în justiție. În perioada anilor 2014-2015, acesta a fost angajat în calitate de asistent judiciar la Judecătoria Buiucani, care își avea sediul în aceiași clădire cu Pretura.

Valeriu, Vera, Victoria și Victor Nemerenco.png

Valeriu, Vera, Victoria și Victor Nemerenco. Sursa: facebook.com

În 2015, fiica pretorului, Victoria a absolvit liceul privat Prometeu, apoi a aplicat la o universitate din Olanda, unde studiază relațiile internaționale. 

Victoria Nemerenco.png

Victoria Nemerenco în casa părintească. Sursa: facebook.com

Veniturile familiei Nemerenco

Pretorul Valeriu Nemerenco declară venituri din salariul de funcționar public, mai rar din activitatea didactică sau de creație. Pe parcursul ultimilor 10 ani, funcționarul a avut în mediu un salariu de circa 12 de mii lei lunar. Salariul soției pretorului, Vera Nemerenco, care lucrează economistă la BC Moldindconbank, a fost în mediu de 8 mii de lei lunar.

Investigații, pretor, Chișinău, Valeriu Nemerenco
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii