În pădurea de lângă mănăstirea Ulmu, îngrădită cu un gard din sârmă, sunt ascunse de ochii lumii câteva vile cochete, cu teritorii frumos amenajate, gata să-i adăpostească pe cei veniţi la odihnă. Muritorii de rând nu au dreptul să facă nici un pas pe teritoriu, fiind avertizaţi de un indicator, că pădurea se află în proprietate privată. Construcţiile aparţin unor deputaţi din PDM, unui fost deputat cercetat penal în stare de arest, unor cunoscuţi oameni de afaceri şi unor medici, dintre care, unul prins în flagrant cu luare de mită.

Schema pare a fi una simplă: a fost fondată o firmă, care a luat pădurea în arendă, unde au fost construite vilele. Este vorba despre Societatea cu răspundere limitată Vial Brio, fondată în august 2010, care la câteva zile de la înregistrarea la Camera de Stat, la 3 septembrie 2010, semnează un contract cu Moldsilva. Contractul prevede arendarea a 6 hectare de pădure, pe un termen de 49 de ani, „în scop de recreere”, cu 26 700 de lei pe an. Precizăm că firma Vial Brio nu mai are alte activităţi comerciale.


„Veţi avea probleme, aici sunt oameni competenţi”

Proprietarii vilelor au angajat paznici, care nu permit accesul persoanelor străine pe teritoriul îngrădit. 

pază

indicator

La întrebarea noastră dacă se dau căsuţele în chirie pentru weekend, paznicul ne-a îndemnat să ne ducem la tabăra pentru copii „Poeniţa veselă” şi să nu mai îndrăznim să venim acolo. Mai mult, acesta ne-a ameninţat că vom avea probleme, deoarece „aici sunt oameni competenţi, deputaţi”, apoi a început să culeagă în grabă un număr de telefon. 

Paznicul

Cine sunt proprietarii vilelor

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, SRL Vial Brio are 12 fondatori, care deţin câte 8% din activele firmei, cu excepţia administratorului, care deţine 12 % din întreprindere.

Unul dintre proprietari este fostul deputat PDM, Iurie Bolboceanu, care este cercetat în stare de arest pentru spionaj şi trădare de patrie, fiind învinuit că ar fi transmis contra bani informaţii secrete ataşatului militar de la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău.

bolboceanu
Iurie Bolboceanu. Sursa: timpul.md

În safeurile procurorilor ar mai exista un dosar pe numele lui Bolboceanu, suspectat că ar fi pretins 150 de mii de euro mită, ca să-l ajute pe un ex-viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să revină în funcţie. 

În martie 2015, Bolboceanu a fost snopit în bătăi de către 2 persoane necunoscute, în faţa blocului în care locuieşte. Poliţia nu a reuşit să elucideze cazul.

Printre fondatorii firmei, mai figurează şi numele lui Adrian Hotineanu, şeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Republican şi fiul deputatului PDM (fost PLDM), Vladimir Hotineanu, care a înfiinţat secţia respectivă. Adrian Hotineanu este doctor habilitat în medicină şi, la fel ca tatăl său, efectuează operaţii de transplant hepatic.

adrian hotineanu

Adrian Hotineanu. Sursa: Mednews

Fostul PLDM-ist și actual PD-ist, Vladimir Hotineanu, împreună cu fiul Adrian, se regăsesc printre fondatorii întreprinderii mixte Farmsintez SRL, cu afaceri în domeniul farmaceutic. 

Soţia lui Adrian Hotineanu, Alina, este fondatoare a două firme, dintre care una are în proprietate Centrul Repromed, o clinică modernă, specializată în diagnosticul și tratamentul patologiei funcției reproductive la femei și bărbați. 

vladimir hotineanu

Vladimir Hotineanu. Sursa: timpul.md

Anterior, Vladimir Hotineanu a fost acuzat de mass-media că prin intermediul membrilor familiei sale ar fi monopolizat majoritatea afacerilor din medicină.

Vladimir Hotineanu a deținut și funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Filat. Acesta a părăsit PLDM-ul în ianuarie 2016, activând ca deputat neafiliat până în aprilie 2017, când a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat.

Un alt fondator al SRL Vial Brio este Ananie Dudnic din Vulcăneşti, tatăl deputatului PDM, Corneliu Dudnic. Ananie Dudnic este proprietarul întreprinderii individuale Cornela-Dudnic din UTA Găgăuzia, cu afaceri în agricultură.

Corneliu Dudnic este judocan de performanță şi a candidat la parlamentarele din 2014 cu nr. 26 pe lista PDM. Dudnic, care a intrat în PDM în aprilie 2013, este considerat unul dintre iniţiatorii unui incident în Adunarea Populară a Găgăuziei, în iunie 2014, în urma căruia fostul başcan, Mihail Formuzal, şi fostul spicher local, Dmitri Constantinov, s-au ales cu vătămări corporale. Angajaţii Inspectoratului de Poliţie din Comrat au intentat un dosar penal pentru huliganism, iar Dudnic şi colegul său, Serghei Cernev, erau principalii suspecţi. Dosarul nu a avut finalitate.

dudnic

Corneliu Dudnic. Sursa: parlament.md

Printre fondatorii firmei Vial Brio este şi o firmă, întreprinderea de producţie Chitico, al cărei proprietar este Victor Potorac. Victor Potorac este proprietarul hotelului Iris şi a pensiunii cu aceeaşi denumire, la care ar avea o cotă parte şi sora sa, Eugenia Ciumac, contabila şefă de la Primăria Chişinău. 

Şi Ion Potorac, proprietarul unei firme cu afaceri în domeniul construcţiilor, care este frate cu Victor Potorac, deţine o cotă de 8 % în afacerea Vial Brio. 

Iniţial, adresa juridică a SRL Vial Brio a fost un imobil de pe strada Pavel Boţu din Chişinău, înregistrat pe numele Renatei Potorac, soţia lui Victor Potorac. 

potoracFraţii Potorac, de la stânga la dreapta: Ion Furtună, ex-viceprimar de Chişinău, concubinul Eugeniei Ciumac, născută Potorac, Ion Potorac, soţia sa, Violeta, Valentina Tricolici, născută Potorac, soţul ei, Nicolae Tricolici, proprietarul reţelei Supraten, Renata şi Victor Potorac

Administratorul Vial Brio este Aurel Ţurcan, care deţine cea mai mare cotă din pretinsa afacere. Ţurcan este şeful secţiei de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Clinic Republican şi este cercetat penal într-un dosar de corupţie, pornit la începutul lunii mai. Medicul, care este doctor în medicină,  este bănuit că ar fi cerut 1700 de euro şi a primit 1200 de euro de la ruda unui pacient, pentru efectuarea a două intervenţii chirurgicale.

Surse din cadrul CNA au comunicat pentru CrimeMoldova că Aurel Ţurcan este cercetat în stare de libertate, deoarece şi-a recunoscut vina şi a restituit toţi banii.

turcan aurel

Aurel Ţurcan. Captură PRO TV Chişinău

Printre co-proprietarii Vial Brio se mai regăsesc Veaceslav Gorincioi, Andrei Morari, Daniela Rusu, Galina Spânu, Cornelia Ceban, Sergiu Ungureanu şi Victor Tulbure. Majoritatea din acestea persoane sunt oameni de afaceri și/sau medici, figurând în calitate de fondatori și la alte companii. 

/upload/iblock/ffc/ffcbdc7b72000e745ee2a739a0c5f2da.pdf

Sursa: openmoney.md

Cornelia Ceban este medic oftalmolog la Spitalul Internaţional Medpark din Chișinău, instituție privată. Pe lângă cota de la Vial Brio, aceasta figurează ca fondatoare și la compania SRL Societatea Sanmedico, împreună cu Vitalie Goreacii.

Sanmedico are câștigate sute de contracte publice cu instituții medicale din diferite raioane. Valoarea totală a contractelor este de peste 27 mln de lei. Printre instituțiile cu care compania a încheiat contractele de achiziții se numără și Spitalul Clinic Republican, unde Ceban a activat înainte de a se angaja la Medpark.

Aurel Ţurcan: „Este vorba doar de un şantier”

Solicitat de CrimeMoldova, Aurel Ţurcan a declarat că în pădurea arendată se construiesc căsuţe de vacanţă, care vor fi date în chirie familiilor venite la odihnă. Medicul a mai spus că deocamdată firma nu are activităţi comerciale: „Este vorba de un şantier de construcţie, pe care noi l-am stopat din lipsă de finanţe. Cred că mai este încă mult până vom putea activa. Trebuiesc investiţii şi nu-s”.

Aurel Ţurcan a recunoscut că printre colegii de afaceri sunt mai mulţi medici de la Spitalul Clinic Republican, dar şi foşti sau actuali deputaţi. Totodată, medicul a mai spus că Iurie Bolboceanu ar putea fi exclus din lista proprietarilor pentru că nu a investit în afacere.
Investigații, vile, pădure, deputați, medici, oameni de afaceri
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii