Cei 28 de angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) reţinuţi marţi, 25 octombrie, ar fi luat mită în sume de la 100 de lei, până la 1 000 de dolari, pentru a nu întocmi procese verbale şi pretinse contravenţii care urmau să fie documentate în traficul rutier. Declaraţia a fost făcută de către şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în cadrul unui briefing de presă.

Morari a precizat că acţiunile de corupţie au avut loc în perioada anului curent. „Drept temei al pornirii cauzelor penale au servit adresările şoferilor, a conducătorilor unor firme de transport, precum şi rezultatele unei monitorizări efectuate de Ministerul Afacerilor de Interne, care constată că Inspectoratul Naţional de Patrulare este o subdiviziune cu cel mai mare risc de comitere a faptelor de corupţie. Totodată, există şi înregistrări audio şi video care demonstrează acest fapt”, a spus Viorel Morari.

Potrivit Procurorului Anticorupţie, contravenţiile care urmau a fi documentate se referă la conducerea automobilului în stare de ebrietate, trecerea la semnalul roşu al semaforului, depăşirea vitezei, etc. „În prezent, se întreprind acţiuni pentru identificarea şi reţinerea altor cinci persoane pentru aceleaşi învinuiri. Toţi colaboratorii reţinuţi astăzi au fost plasaţi în arest pentru 72 de ore”, a menţionat Morari.

Cei 28 de inspectori de patrulare au fost reţinuţi în timpul unei ședințe la Ministerul de Interne,  după ce au fost filaţi timp de mai multe zile.

Potrivit  portalului deschide.md, poliţiştii reţinuţi ar fi fost citaţi în timpul adunării de pe o listă, iar imediat ce se ridicau în picioare, erau reţinuţi de către procurorii anticorupţie sub privirile colegilor.

Operaţiunea ar avea la bază mai multe acţiuni de flagrant, care s-ar fi desfășurat în ultimele zile, în care agenți sub acoperire i-au filmat pe polițiști cum luau mită, ca să nu dea amenzi pentru diferite contravenții din legislația rutieră, inclusiv consum de băuturi alcoolice la volan.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 10 ani de închisoare, cu aplicarea amenzii de până la 8 000 de unităţi contravenţionale şi privarea de dreptul de a exercita anumite funcţii, până la 10 ani.

Colegii celor arestați au declarat pentru CrimeMoldova că reținerea este o înscenare înainte de alegeri: „Băieții nu au văzut în viața lor cum arată miia asta de dolari, ei toți sunt băieți simpli, fără „crîșă” și pe ei și îi acuză, de cei care chiar iau mită, nici nu se ating pentru că se împart cu „nacealinișii””, ne-a declarat sursa.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Vasea

24:67 25.10.2016

10 ani nahui sai dea..

Ответить