Oficial vs neoficial. Scurtă radiografie

Oficial, Vlad Plahotniuc are 3 companii, 2 dintre care le-a înregistrat pe numele său abia în 2015, până atunci fiind oficial, deținătorul unei singure companii: Prime Management. Noile companii care aparțin oficial lui Plahotniuc sunt General Media Group Corp și Radio Media Group INC.

10411952_670756529712538_5918844371300233883_n.jpgPrima declarație publică privind implicarea în afaceri, Vlad Plahotniuc a făcut-o în 2010, întru-un interviu acordat pentru ziarul ”Timpul”: ”Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul Nobil, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”. De asemenea, Plahotniuc a declarat că este fondator  a 2 organizații necomerciale: Asociația Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova AOAM (26.07.10) și Fundația Edelweiss (06.07.10). Fundația Edelweiss deține și statut de utilitate publică (19.12.14-19.12.17), certificat care permite organizațiilor necomerciale să beneficieze de anumite facilități fiscale.

În declarațiile de avere și cele de interese personale ale omului de afaceri, depuse în perioada 2010-2014, în calitate de persoană publică, figurează o singură companie: Prime Management SRL, care oficial nu administrează nici o afacere. Cota de participarea a lui Plahotniuc în această companie a variat: 2012 - 90%, 2013 - 100% (după 29.05.14), 2014 - 85%. Potrivit acelorași declarații, compania i-a adus venituri de: 15, 4 mln în 2012, 14,8 mln în 2013 și 33,8 mln 2014. În 2014 și președintele Parlamentului, Andrian Candu a indicat cote de participare de 5% la această companie, cotă pe care, potrivit declarației de avere din 2014, a vândut-o, obținând un venit de 232914 lei, deși potrivit declarațiilor pentru 2012-2013, venitul generat de dividendele de la această companie ajungea la cca 800 mii lei.

Prime Management a fost fondată în septembrie 2010, cu 2 luni înainte de alegerile parlamentare. Compania are același sediu cu cele 2 organizații necomerciale fondate de Plahotniuc: Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAM) și fundația Edelweiss.

Neoficial, în investigațiile jurnalistice, numele lui Vlad Plahotniuc este de legat de zeci de afaceri, inclusiv cu participarea off-shor-urilor.

Afacerea Finpar Invest/Investigație RISE    

În august 2013, Ziarul National a prezentat într-o investigație, o schemă a afacerilor lui Plahotniuc. Potrivit acesteia, schema afacerilor lui Plahotniuc, arată astfel: compania OTIV Prime Holding BV (Olanda), este fondator la alte 5 OTIV-uri: Prime Real Estate, Prime Hospitality (industria hotelieră), Prime Media (industria media și publicitate), Prime Services (angențiile de securitate, brokeraj), Prime Financial (Victoriabank). Fiecare dintre aceste OTIV-uri este fondator al unor SRL-uri din țară, asociate lui Plahotniuc. 

Afacerile lui Plahotniuc

Sursa: http://ziarulnational.md/

În mai 2015, și RISE Moldova a publicat o investigație despre afacerile lui Plahotniuc. Principala companie a familiei Plahotniuc, este potrivit investigației, Finpar Invest - prima afacere creată de Plahotniuc (1993). Acționari ai companiei au fost soția (95% în 1998),  sora (95% în 2003), precum și companii off-shore.

Potrivit investigației Rise.md, timp de 15 ani, capitalul Finpar Invest s-a majorat de cca 22 ori, ajungând în 2015 la cifra de 498 mln lei, cifră care depășește de zeci de ori averea oficială a lui Vlad Plahotniuc.

Evoluția capitalului social al companiei din 1993 până în 2015, precum și schimbarea acționarilor poate fi văzut în info-graficul realizat RISE:

Istoric-Finpar-Invest-SRL

Sursa: www.rise.md

Potrivit investigației, Finpar deține și o serie de imobile în care își desfășoară activitatea firmele asociate lui Plahotniuc: General Media Group, Global Business Center, Hotelul Nobil și Codru, fosta cafenea Guguță, fostul restaurant Ghiocel Dalb, Argus-S, etc. Unele imobile au fost obținute prin contracted e vânzare-cumpărare, de fuziune, locațiune sau chiar hotărâri de judecată (fosta cafenea Guguță).

Oamenii de încredere    

Datorită numărului mare de afaceri există mai multe persoane care îl ajută pe Plahotniuc. Documentele publicate în investigația ”PlahotniucLeaks” au dezvăluit că Finpar Invest SRL, i-a avut în calitate de acționari și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – șeful Inspecției de Stat în Construcții, Andrei Ursachi – fiul fostului șef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat și Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL și, potrivit registrului ONG-urilor, președinte a Fundației Edelweiss (28.06.10-28.05.15).

Oxana Childescu

Vlad Plahotniuc și Oxana Childescu (soția)

Până la sfârșitul 2010, Finpar a fost controlată de 2 off-shor-uri: Finpar Victoria Ltd (Cipru) și Power Investment LLC (SUA), reprezentate de Olga Dnestrean (soția administratorului de la firma de pază Argus-Teh SRL, Vladimir Dnestrean), Cristina Bălan (director AOAM) și Andrei Ursachi. Cristina Bălan a reprezentat și compania cipriotă Daranian Holding Ltd care a cumpărat ÎS Codru cu 50,3 mln (cu cel puțin 12 mln mai puțin, conform unor evaluări), transferați ulterior la Finpar.

Între 2010-2014, asociat unic la Finpar a fost OTIV Prime Real Estate BV (Olanda), reprezentată de Andrian Candu și Cezara Salinski.

Valentin Zubic și Vlad Plahotniuc

Finpar Invest, a mai fost administrată, potrivit rise.md și de Valentin Zubic, general-maior depoliție urmărit penal în dosarul ”7 aprilie”. Zubic a lucrat și la o altă companie Plahotniuc, Argus-S SRL. El a devenit administrator după ce Gheorghe Sajin, conducătorul oficial al Finpar a devenit șef la Inspecția de Stat în Construcții. Pe site-ul inspecției, Sajin a indicat la experiență profesională, calitate de director la ÎCS Drive SRL (2008-2010) și ICS FinparInvest (2009-2010 și 2010-2015). Potrivit informațiilor din presă, Sajin este cumnatul ex-procurorului general – Valeriu Zubco. Lui Ghenadie Sajin îi aparține și firma care administrează clădirea Global Business Center.

Directori ai Argus-S au mai fost Dorin Damnir, iar administrator, ex-ministrul de interne și director CCCEC – Valentin Mejinschi (care figurează ca conducător oficial al firmei în registrul ÎMM-urilor).

Printre alți conducători ai companiilor lui Plahotniuc se mai numără: Lozovanu Ecaterina (Angel-S), Vladimir Dnestrean (Argus-Teh), Clipco Denis (ÎCS Drive), Latîș Sergiu și Jelihovschi Petru (SRL General Media Group), Pavelescu Dorin (ÎCS Casa Media Plus SRL), Salinski Cezara (SRL Prime Management), Iftodii Olga (ÎCS Codru), Dmitriev Denis (ÎM Agenția de Presă 24H SRL), Victoria Bucătaru (SRL Radio Media Group), etc.

CNI și investigațiile jurnalistice

CNIÎn pofida informațiilor din presă despre nedeclararea tuturor proprietăților de către Plahotniuc, CNI s-a autosesizat o singură dată (decembrie 2013). Examinând rezultatele controlului despre eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, admise de Vladimir Plahotriuc, CNI a stabilit că în articolele publicate în mass-media: www.anticorruptie.md ”Blocul de milioane al clanului Plahotniuc" (24.09.2013), www.ziarulnational.md ”Imperiul lui Plahotniuc" (10.08.2013), www.basarabialiterara.com.md ”În atenția Comisiei Naționale de Integritate a Republicii Moldova: Imperiul lui Plahotniuc" (21.09.2013) se fac referiri la încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Vladimir Plahotniuc. În baza acestora, la data de 31.10.2013, Comisia a dispus inițierea controlului referitor la eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Vladimir Plahotniuc. Prin Decizia nr. 4I/1 din 31.10.2013, a fost aprobat procesul-verbal de inițiere a procedurii de control.

În rezultatul comparării datelor indicate în declarația cu privire la venituri și proprietate, depusă pe propria răspundere la 29.03.2013 și a documentelor recepționate ca răspuns la demersurile înaintate și a informației din bazele de date disponibile, CNI nu a stabilit careva divergențe.

Concluzionând rezultatele controlului efectuat, CNI a constatat că nu există circumstanțe din care să rezulte încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Vladimir Plahotniuc și a decis clasarea cauzei.

Victor CanduȘi după publicarea articolului RISE ”PlahotniucLeaks” în mai 2015, într-o conferință de presă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, fiind vizat în investigație, a solicitat procuraturii generale, CNI, CNA și SIS să investigheze autenticitatea informațiilor prezentate în investigație, iar dacă acestea se vor adeveri, el va demisiona din funcția de președinte al Parlamentului. În caz contrar, Rise, precum și alte surse mass-media care au preluat informațiile, ar trebui să dezmintă informația și să ceară scuze publice pentru informațiile prezentate.


 Declarația lui Candu:

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii