Potrivit unei publicații Soros Moldova: ”Pluralismul extern al mass-media în Republica Moldova: între oportunitate și realitate”, este imposibil să discuţi despre pluralismul media în Moldova, fără ca numele lui Vladimir Plahotniuc să nu apară în conversaţie. Cu numele lui Plahotniuc sunt asociate mai multe posturi TV și Radio, care fac partizanat politic.

Conexiunile lui Vlad Plahotniuc cu trustul „General Media Group”

Într-o investigație RISE Moldova,”PlahotniucLeaks”, publicată în mai 2015 au fost prezentate mai multe documente care demonstrează conexiunile lui Vladimir Plahotniuc cu trustul „General Media Group” (GMG), din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 și Canal 2 (patru din cinci posturi cu acoperire națională).

Investigația Rise arată că, GMG SRL, care deține posturile de televiziune menționate a fost fondată de OTIV Prime Media BV (parte a grupului OTIV Prime Holding BV), o companie de tip offshore înregistrată în Olanda. Investigația citată scoate la iveală și faptul că, sediul trustului (str. Ghioceilor 1), alături de alte imobile, aparțin companiei Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc, fondată în 1993 și cea care finanțează posturile de televiziune.

Server-Finpar-Invest-SRL-1024x649.jpg

Sursa: www.rise.md

Despre ”OTIV Prime Media B.V.” în calitate de fondator al companiilor lui Plahotniuc, Ziarul Național a scris încă în 2013. În investigație se menționa că, companiile fondate de ”OTIV Prime Media B.V.” administrează afaceri în domeniul media: „Media Production” SRL (fondatorul postului TV „Canal 3”, dar și al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), „Telefe M International” SRL (fondatorul postului TV „2 Plus”), „Prime TV” SRL (proprietarul posturilor „Prime TV” și „Prime FM”), „24h” SRL (fondatorul portalului de știri 24h.md). Aceeași companie off-shore este și fondatoarea agențiilor de publicitate „Angel-S” SRL și „Casa Media Plus” SRL (lider în domeniul publicității), deținătoarea drepturilor exclusive de vânzare a publicității de la posturile „Prime TV”, „2 Plus”, „Canal 3”, „Publika TV”. Potrivit unei cercetări în domeniul pieței de publicitate pentru 2013, citate de media-azi.md, „Casa Media Plus” deține 48,5% din volumul pieței de publicitate televizată.

Și mai devreme, în 2012, și Asociaţia pentru dezvoltarea culturii şi protecţiei drepturilor de autor şi conexe „Apollo“ a făcut o investigaţie pe subiectul proprietăţii media în Republica Moldova, citată în publicația Soros: ”Pluralismul extern al mass-media în Republica Moldova: între oportunitate și realitate”.  Apollo a arătat aceleași conexiuni între instituţii media asociate lui Plahotniuc și OTIV Prime Media BV -  OTIV Prime Holding - Finpar Victoria Limited. Potrivit informațiilor din publicația Soros, Asociaţia „Apollo“ a solicitat de la Finpar Victoria Limited date privind proprietarul acesteia. „Ca rezultat al scrisorii emise de Finpar Victoria Limited, se certifică faptul că Plahotniuc este proprietarul direct al Finpar Victoria Limited care finanţează radiodifuzorii menţionaţi“. În iunie 2012, Asociaţia „Apollo“ s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău cu o cerere de chemare în judecată a CCA pe motiv că aceasta a încălcat prevederile articolului 66, alin. (4) din Codul audiovizualului, conform cărora „nici-o persoană fizică sau juridică, din ţară sau străinătate nu poate fi investitor sau acţionar majoritar la mai mult de 2 radiodifuzori de diferite tipuri“. Dosarul se afla în procedură la Judecătoria Centru a municipiului Chișinău.
plahotniuc.pngÎn noiembrie 2015, Vladimir Plahotniuc  a declarat oficial că este proprietarul posturilor Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3 și al posturilor radio Publika FM, Muz FM şi Maestro FM (în total  acestea ar acoperi  potrivit estimărilor apărute în presă, circa 60-70% din piața TV), înregistrând 2 firme noi - General Media Group Corp și Radio Media Group Inc la care Plahotniuc deține cota de 100%. Potrivit anticoruptie.md, firmele au fost fondate la 10 noiembrie 2015, termenul-limită când trebuiau să fie depuse declaraţiile cu privire la transparenţă în mass-media. În aceeaşi zi au fost depuse şi cererile de cesionare.  Companiile au acelaşi sediu: strada Ghioceilor 1 din Chişinău (pe teritoriul complexului Moldexpo - n.r.), acolo unde se află televiziunile şi posturile de radio.

În capul listei  

În februarie 2016, posturile TV ce aparțin lui Plahotniuc, au fost confirmate în primele poziții, după ce operatorul naţional de telecomunicaţii "Moldtelecom" a efectuat noi modificări în ordinea posturilor de televiziune în grila serviciilor de IPTV. "Moldtelecom" şi-a motivat decizia făcând referire la, "analiza popularităţii posturilor, tematica lor, comoditatea utilizării precum şi solicitările abonaţilor".

Canalele lui Plahotniuc.png

Sursa: jurnaltv.md

De la 4, la 6

În ianuarie curent, Vlad Plahotniuc ar mai fi cumpărat 2 televiziuni: CTC Moldova și Super TV. Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dinu Ciocan, a confirmat în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare mass-media, că, noul patron al celor 2 posturilor private este Dorin Pavelescu, şeful de la Casa Media, companie de publicitate care i-ar aparţine lui Plahotniuc. Legătura dintre Dorin Pavelescu şi Plahotniuc este confirmată și de o investigaţie RISE, unde se menţionează că Pavelescu este directorul agenţiei de publicitate „Casa Media Plus” SRL, cu sediul pe strada Ghioceilor 1, unde se află şi holdingul media GMG. 

TV.png

Sursa: www.agora.md

Portavocile lui Plahotniuc în Rapoartele de monitorizare a presei 

În Raportul asupra situației presei din RM în anul 2015, instituțiile media asociate lui Plahotniuc au figurat de mai multe pentru încălcări. În Raport se menționează că, CCA a  constatat abateri de la Regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale, aplicând 15 sancțiuni, 8 dintre care pentru televiziunile Prime TV,  Publika TV, Canal 2  și  Canal 3. Monitorizările au demonstrat că cele 4 televiziuni - Prime, Publika TV,  Canal2 și  Canal3  au reflectat în mod prioritar interesele Partidului Democrat în alegeri, în detrimentul pluralismului mediatic.

La posturile Prime, Publika, Canal 3 au fost constatate omisiuni și în relatările despre profilul lui Vlad Plahotniuc, când acesta a fost înaintat la funcția de premier, fiind prezentat ca om de afaceri prosper. Jurnaliștii au prezentat hobby-urile acestuia, dar nu au spus nimic despre afacerile și proprietățile sale, inclusiv proprietatea asupra posturilor media. Publika a mai fost citată în Raport pentru denaturarea mesajului ambasadorului americii, amenințarea unei jurnaliste de la Europa Liberă, favorizarea PDM-ului prin prezentarea în context negativ a concurenților electorali PL și PSRM la alegeri. Totodată, instituțiile de presă aflate în proprietatea lui Plahotniuc, în perioada discuțiilor pentru desemnarea unui premier, au publicat o serie de materiale anti-Sturza și anti-Sandu, prezentându-le exclusiv din punctul de vedere al Partidului Democrat.

În 2016, la o conferință de presă, reprezentanții CJI menționat despre unele tehnici de manipulare utilizate de unele posturi TV, printre care și cele asociate lui Plahotniuc. Conferința de presă a fost organizată în scopul prezentării primului Raport trimestrial (01.11.2015-31.01.2016) de monitorizarea a mass-mediei, realizat în cadrul campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase “STOP FALS!” desfășurată de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Centru pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Republica Moldova (ATVJI). În cadrul campaniei urmează să fie publicate, trimestrial, rapoarte de monitorizare a presei. 


Rapoartele de monitorizare a presei, demonstrează că, posturile TV controlate de politicieni își racordează politicile editoriale la interesele proprietarilor, sfidând pluralismul de opinie.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii