Rambursarea miliardului se realizează cu pași mai mult decât înceți. La 10 luni de la inițierea lichidării celor 3 bănci (UB,BS și BEM), autoritățile anunță că s-a recuperat  1,2 mlrd lei (de 20 de ori mai puțin decât s-a furat). Majoritatea banilor recuperați provin din creditele rambursate de persoane fizice și juridice neimplicate în fraude, sau din vânzarea activelor celor 3 bănci, se arată un material realizat de ZDG.

Potrivit sursei, lichidatorii băncilor refuză să ofere detalii despre procesul de lichidare, iar experții anunță lipsa de transparență a acestui proces.

La sfârșitul lunii iunie curent, pe pagina Ministerului de Finanțe a apărut panoul care prezintă cifre privind banii recuperați de la cele 3 bănci, link-uri la paginile oficiale a acestora și anunțuri privind licitațiile pentru vânzarea bunurilor puse în gaj, în schimbul creditelor.

Astfel, potrivit datelor acestui panou, cei mai mulți bani au fost recuperați de la BS (476 mln lei), urmează BEM, de la care s-au recuperat 403 mln lei și UB cu 383 mln. Din suma totală rambursată, 531 mln lei provin din creditele rambursate (413 mln), iar restul din vânzarea gajului sau executarea unor hotărâri judecătorești. Încă 732 mln lei provin din creditele de urgență acordate de către BNM celor 3 bănci. 

Potrivit ZDG, la licitațiile organizate, majoritatea bunurilor scoase la vânzare, aparțin unor persoane fizice și juridice neimplicate în fraudă. De asemenea, potrivit sursei, rezultatele licitațiilor nu sunt făcute publice, iar lichidatorii celor 3 instituții bancare nu oferă detalii, spunând că acest lucru ține de competența BNM.

Economistul Veaceslav Ioniță, citat de ZDG, a declarat că în procesul de lichidare, trebuie să se implice Guvernul, care este singurul creditor după ce și-a asumat toate riscurile deponenților, și nu BNM. Ioniță consideră că activele financiare se fură în continuare și că recuperarea banilor are loc într-o manieră lipsită de transparență.

Și fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță a subliniat lipsa de transparență în procesul de lichidare a celor 3 bănci, din moment ce se publică doar anunțuri despre organizarea licitațiilor, nu și rezultatele lor. Negruță a mai declarat pentru ZDG, că panoul de pe site-ul MF nu are nimic în comun cu recuperarea fondurilor fraudate, ci doar cu activitatea băncilor aflate în proces de lichidare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii