Se pare că Victoriabank și Moldindconbank repetă scenariul celor 3 bănci lichidate în 2014. Potrivit Ziarului National, acestea bat recorduri la capitolul creditelor neperformante acordate. Acest lucru rezultă din ultimul raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), potrivit căruia, în mai 2016, soldul datoriei la creditele neperformante oferite de Victoriabank a ajuns la 1,514 miliarde de lei, depășind de 2 ori soldul creditelor neperformante din ianuarie 2016. De asemenea, Ziarul National precizează că, soldul actual al datoriei la creditele neperformante de la Victoriabank este mai mare decât soldul creditelor neperformante de la Banca de Economii cu o lună înainte ca aceasta să fie lichidată (1,098 de miliarde de lei).

Totuși, cea mai mare rată de creștere a creditelor neperformante de la Victoriabank a fost înregistrată în aprilie curent.

Și la Moldindconbank situația este problematică. Creditele neperformante ale băncii au ajuns în luna mai curent, la 1,341 de miliarde de lei.

Soldul creditelor neperformante a continuat să crească chiar dacă, la sfârșitul anului 2015, la cele două bănci a fost instituită supravegherea specială a BNM. Potrivit unui comunicat al BNM, la data de 27.06.2016, studiile de diagnostic efectuate la Victoriabank și Moldova-Agroindbank nu au identificat riscuri pentru stabilitatea financiară a băncilor, dar au constatat unele arii ce trebuie consolidate: guvernarea corporativă, sistemul de control intern, transparența acționarilor și persoanelor afiliate, activitatea de creditare.

Anterior, ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța a avertizat că piața financiar-bancară din Moldova se află în pragul unei noi crize. Astfel, fostul ministru declara în februarie curent că problemele din sistemul bancar nu s-au încheiat cu lichidarea celor 3 instituţii financiare şi că Victoriabank, Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank ar putea avea soarta Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale : „Problema nu s-a oprit aici. Avem alte trei bănci care de află sub supravegherea BNM. Este vorba despre Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova Agroindbank. Sunt folosite aceleaşi practici ca şi în cazul primelor trei bănci. Este vorba de lipsă de transparenţă în acţionariat şi aceleaşi credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci”, declara Negruţa, citat de jurnal.md.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii