Circa 6 hectare din suprafața parcurilor din Bălți au ajuns, fără licitații publice, în proprietatea unor patroni de localuri, scrie anticoruptie.md. În timp ce proprietarii localurilor se aleg cu profituri solide, în bugetul primăriei ajung doar câteva mii de lei pe lună, pentru arendă.

Potrivit sursei, în capitala de nord a țării, în mai multe parcuri publice, prin scheme corupționale, se construiesc localuri.

Astfel, în parcul pentru copii „Andrieș” s-au construit 4 restaurante și cafenele, iar un alt edificiu cu 2 etaje este în construcție. Deși lucrările pentru construcția acestuia au fost sistate anul trecut de Inspecția de Stat în Construcții, proprietarii au încercat să asigure jurnaliștii că toate actele sunt în regulă.

În același parc, se regăsește și un local care aparține soției unui consilier municipal  din „Partidul Nostru”, Vladimir Gula. Gula este și președinte al unei Comisii consultative în domeniu, precum și membru al Consiliului urbanistic al municipiului Bălţi, care examinează propunerile venite de la companii pentru construcțiile care se fac în Bălți. Terenul pe care se află cafeneaua „Malîș”, cu suprafața de 0,0294 ha a fost cumpărat tot de o firmă ce aparține familiei lui Gula cu doar 4.647 lei.

Autorizații de construcție în parcuri au fost oferite de diferiți primari, inclusiv de Usatâi, chiar dacă acesta declară că nu a semnat niciodată acte pentru astfel de construcții și dacă legea i-ar permite, le-ar demola pe toate. Astfel, primarul a aprobat 2 construcții, una în parcul Central și alta la „Andrieș” pentru companiile Incomlac și „Rîlschi-Paradis”. Totuși, Usatîi a menționat că în luna septembrie, consiliul a votat un proiect pentru interzicerea activităților comerciale în parcurile mun. Bălți și nu vor mai fi date autorizații de construcție. 

Un alt local din parcul „Andrieș”, restaurantul PRIME, cunoscut ca „Beriozca”, este construit pe un teren vândut de primărie în 2004, cu doar 12.425 de lei.

Încă un parc în care se construiesc localuri este „Victoria”, unde proprietarii restaurantului Vstrecea, au reușit în câțiva ani să obțină arendă pentru circa 1 ha de teren.

Potrivit vice-primarului Igor Șeremet, firmelor li s-a permis să construiască în parc edificii cu multe etaje, în pofida Planului General de Urbanism, care nu permite astfel de construcții. El consideră că a fost posibil așa ceva numai pentru că proprietarii au avut legături în primărie.

Potrivit investigaţiei, cele trei parcuri din Bălți au în total 13,5045 ha, dintre care peste 5743 m.p. au fost deja ocupați de patronii de localuri. Plățile pentru arendă sunt foarte mici, unii achită sute de lei pe an, alții câteva mii, iar profiturile proprietarilor sunt mult mai mari. Astfel, în ultimii 5 ani, primăria a obținut doar circa 150 de mii de lei din arenda terenurilor în cele trei parcuri.

Mai multe detalii cu privire la companiile care construiesc în parcuri, funcționarii implicați și părerile experților, citiți în investigația integrală.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii