Procuratura Generală a publicat astăzi, 13 iunie, Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de la BEM, BS și UB. Potrivit documentului, autoritățile intenționează să recupereze peste 10 miliarde de lei timp de aproximativ 3 ani, deși recunosc că suma exactă a mijloacelor sustrase nu este cunoscută la moment.

În Strategie se menționează că jumătate din cele 10 miliarde figurează în dosarele penale examinate sau în curs de examinare în instanțe, iar altă jumătate în cauze aflate la faza urmăririi penale.

Autoritățile își propun să recupereze banii prin sechestre și recuperări dispuse în cadrul dosarelor penale, dar și prin recuperări rezultate din lichidarea băncilor (2,1 mlrd lei).

Circa 4 miliarde de lei urmează a fi încasate din conturile lui Ion Rusu, Vladimir Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

4mlrd.PNG

Strategia prezintă două grupuri majore de beneficiari ai fraudării celor trei bănci: grupul Gacikevici – 3,2 miliarde lei și grupul Șor, Filat, Platon – 6,5 miliarde lei. 

În cadrul primului grup sunt investigate 97 persoane juridice și 15 fizice. În cadrul celui de-al doilea grup - 12 persoane juridice și 21 fizice.

Numele persoanelor fizice și juridice, cu excepția celor cunoscute deja în presă (Grigore Gacikevici, Vlad Filat, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Ion Rusu, Chiril Lucinschi), rămân confidențiale.

Potrivit autorităților, au fost identificați beneficiarii finali ai peste 90% din prejudiciu.

/upload/iblock/c68/c688fee839c71acb40dce0bf2b4f3973.pdfPotrivit informațiilor publicate pe pagina Ministerului Finanțelor, la moment, din activele fraudate, au fost recuperate 1,1 miliarde de lei. Aceștia provin din încasări aferente creditelor, vânzarea activelor, titluri executorii și proceduri de insolvabilitate.

miliard.PNG

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii