Recent în presă a apărut informație despre rapoarte financiare contradictorii ai companiei MoldGRES, situate în Transnistria. Motivul principal al unui fenomen neobișnuit- creșterea profitabilitații întregii companii în timp ce veniturile scad este, după părerea experților, compania intermediară «Energocapital».

молдова-приднестровье.jpgDeci, Moldova procură electroenergie în Transnistria. Pînă în anul 2015 contractele se încheiau direct cu «MoldGRES», însă apoi a apărut firma intermediară «Energocapital». Oferta ultimei companii a fost mai mică, deși statul era nevoit să încheie contract cu ea. «Energocapital» procură, în rîndul său, energie de la «MoldGRES», ceea ce înseamnă că compania lucrează în pierdere.

Schema mai detaliată urmează să fie: «Energocapital» primește gaz de la «Tiraspoltransgaz» și îl transmite pentru prelucrare la MoldGRES. În acest moment se poate găsi locul de slăbiciune al schemei, în care se spală banii. O explicare clară pentru aceasta a dat expertul din Intstitutul politicii și a reformelor europene, economistul Seghei Tofilat: «În Transnistria în formarea prețului de energie niciodata nu se lua în considerație sinecostul. Ei au gaz gratuit, de aceea prețul se stabilește după condițiile de piață– cît le propune Ucraina, cît România. Luînd în considerație aceasta în 2014 a fost fondată compania «Energocapital». Ea achită, de fapt, numai costul pentru prelucrare, apoi adaugă costul pentru gaz și formează prețul după condițiile de piață». S-a stabilit că diferența care formează profitul e de 3-5 cenți.

«Energocapital» este fondată de companii off-shore– una din Hong Kong și alta din Belize. În Consiliul Suprem al Transnistriei ne-au povestit că stăpînul companiei este președintele Evghenii Șevciuc. După alte informații el, chiar dacă nu este stăpîn, este asociat cu firma.

Interesant e că licența pentru companie a fost eliberată de Agenția pentru Reglamentare în Energetică din Moldova, iar contractele sunt încheiate cu firma «Energocom», controlată de Ministerul de Economie. Ambele structure sunt, în rîndul său, controlate de Partidul Democrat, adică de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.

1421239093_gres.jpgImpresia e că afacerile între  «MoldGRES», «Energocapital» și «Energocom» fac parte de un mare business de stat, de la care suferă oamenii. După incheierea contractului a fost promisa scăderea prețurilor pentru energie, ceea, ce nu s-a întîmplat. Diferența, care permitea scăderea, a revenit la companii, implicate în scemă. 

În opinia multor experți guvernările din Transnistria și Moldova nici nu încearcă să rezolve  «conflictul înghețat», fiindcă acesta este o bază excelentă pentru a spăla banii.

Evident e că sumele spălate prin schemă sunt foarte mari, sumele, pe care acum Transnistria nu le numără in budgetul său și riscă devalorizare. Serghei Tofilat susține că se pregătește un raport cu privire la contractele de energie. Raportul va fi prezentat în UE și FMI, după care în Moldova poate apare încă un scandal sensational dupa furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al țării. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii