Cinci locuitori din raionul Criuleni vor achita amenzi de 10 mii de lei pentru că, la alegerile locale din 2015, au desfășurat acțiuni de corupere a alegătorilor.

Potrivit Procuraturii Generale, atât în cadrul acţiunilor de urmărire penală, cât şi în instanţa de judecată s-a stabilit că pe 27 şi 28 iunie 2015, în cadrul turului II al alegerilor locale generale, inculpaţii au oferit mai multor locuitori ai satului Cimişeni bani (câte 50 şi 100 de lei fiecăruia), precum şi sticle cu băuturi alcoolice.

În schimbul acestor sume, sătenii au fost convinşi să voteze pentru un anumit candidat la funcţia de Primar al localităţii, ceea ce ultimii au şi făcut, candidatul respectiv câştigând alegerile locale din Cimişeni.

Potrivit ZDG, în turul II al alegerilor locale din Cimișeni, mandatul de primar a fost câștigat de candidatul PLDM, Valentina Pisarenco, care l-a învins pe contracandidatul independent, Ghenadie Rabei, obținând 50,82 la sută din voturile alegătorilor.

Rabei postase ulterior pe o rețea de socializare, următorul mesaj:

Снимок.PNG

Cazul a fost reflectat și într-un raport al Asociației Promolex cu privire la monitorizarea alegerilor locale generale din 14 (28) iunie 2015. Acolo se menționa că la SV (secția de votare) 12 din Cimișeni, Criuleni, fratele unui candidat oferea alegătorilor țigări și băuturi răcoritoare. Raportul se referea la primul tur al alegerilor.

Inculpaţii nu şi-au recunoscut vinovăţia în comiterea infracţiunii incriminate. Aceștia pot ataca sentința.

Amintim că, la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă, deputații PLDM au fost cei care au propus modificarea Codului Penal cu o prevedere, prin care, să fie pedepsită coruperea alegătorilor nu doar în alegerile locale, parlamentare sau referendum, ci și în cadrul celor prezidențiale. 

De asemenea, proiectul de modificare prevedea și răspunderea celor care acceptă cadourile electorale, nu doar a celor care le oferă. Totuși, propunerea de modificare a fost susținută doar de 39 de deputați din cei 101. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii