Colaboratorii postului vamal Sculeni, reţinuţi astăzi de procurorii şi ofiţerii anticorupţie, estorcau bani de la cetăţenii care traversau frontiera de stat pentru a nu efectua controalele mărfurilor. Declaraţia a fost făcută marţi, 13 decembrie curent, de către şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit acestuia, urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie curent pentru corupere pasivă comisă de către funcţionari din cadrul Serviciului Vamal. „Persoanele vizate nu indicau valoarea exactă a mărfii şi nu perfectau drepturile de import. În urma acestor acţiuni în bugetul de stat nu ajungeau mijloacele financiare care trebuiau să fie achitate în calitate de impozit sau taxe vamale la importul mărfurilor. Sumele variau între 50 şi 200 de euro, în dependenţă de valoarea mărfii care urma să fie importată”, a menţionat Zumbreanu.

În total, astăzi au fost efectuate 18 percheziţii, în urma cărora au fost reţinuţi 15 angajaţi: şeful Biroului Vamal Ungheni, adjunctul acestuia, şeful postului vamal, trei şefi de tură şi nouă inspectori vamali. „Percheziţiile au fost efectuate la domicilii, la birourile de serviciu şi automobilele persoanelor reţinute. Ulterior, în cadrul urmăririi penale urmează să fie evaluate pagubele aduse bugetului de stat”, a specificat Zumbreanu.

Timp de 72 de ore, procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demers privind  aplicarea măsurii preventive în formă de arest. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii