Consulul general al Republicii Moldova la Instanbul, Veaceslav Filip, a fost plasat în arest la domiciliu. Informaţia a fost confirmată de către Adrian Popenco, adjunct al Procurorului Anticorupţie.

Veaceslav Filip este suspectat de procurori că ar fi eliberat acte pentru cetăţeni de origine arabă, veniţi din zona de conflict. Diplomatul a fost reţinut în luna noiembrie curent, de către procurorii anticorupţie, chiar la scara avionului care decolase pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Procurorul general, Eduard Harunjen, a comunicat anterior că Filip este suspectat de corupţie pasivă. „Consulul este bănuit că ar fi eliberat acte de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova persoanelor de provenienţă arabă. Este foarte grav. Aceste infracţiuni deveniseră sistemice”, a spus omul legii.

Potrivit lui Harunjen, cauza penală în cadrul căreia a avut loc reținerea diplomatului, viza o schemă de escrocherie efectuată de cetățeni arabi, care estorcau bani de la concetățenii lor pentru a le facilita intrarea sau aflarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, în cadrul operațiunilor de investigație s-a stabilit că consulul și întreg personalul consulatului era complice la această schemă de escrocherie și acte de corupție. Aceștia participau la eliberarea actelor consulare în schimbul unor remunerări, de câteva sute de dolari. Oamenii legii au precizat că au fost transmiși și bani sub control.

De asemenea, directorul SIS, Mihai Balan, a declarat că consulatul din Istanbul favoriza și elemente cu tentă teroristă.

Cauza ar avea legătură și cu un dosar penal anterior, în care a figurat consulul onorific al Siriei la Chișinău. În februarie 2015, acesta, împreună cu fratele său, au fost bănuiți de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, la domiciliul lor fiind petrecute mai multe percheziții. Aceștia, ar fi pretins bani în schimbul eliberării actelor prin care să permită intrarea pe teritoriul RM, al cetățenilor din Siria. Anume această cauză ar fi stat la baza documentării activității consulului RM la Istanbul.

Tot pe acest caz, procurorii anticorupţie şi ofiţerii SIS l-au filat pe Veaceslav Filip pe parcursul a trei luni şi au acumulat probe. Totodată, forţele de ordine au descins cu percheziţii şi la domiciliul acestuia. În afară de corupţie pasivă, Veaceslav Filip ar putea fi atras la răspundere penală şi pentru încălcarea normelor legale ce ţin de combaterea terorismului.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii