Deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac a făcut public un Raport de alternativă al Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la implicarea „Poștei Moldovei” în schema de corupție cu anabolizante.

Potrivit deputatului, care este și președinte al Comisiei de anchetă, Raportul elaborat nu a fost acceptat de ceilalți membri ai comisiei. Mai mult ca atât, aceștia ar fi elaborat un alt Raport, în care ar arăta că schema cu anabolizante prin intermediul „Poștei Moldovei” nu există.

În raportul pregătit de Cobzac se arată că, de cel puțin 3 ori pe săptămână, se exportă ilegal sute de colete cu substanțe anabolizante.

Documentul mai arată că, coletele (până la 2 kg) sunt expediate de persoane fizice din Moldova, iar destinatarii sunt din țări dezvoltate precum, SUA, Germania, Marea Britanie, Australia, România, Noua Zeelandă, Spania, Rusia, Canada ș.a. Identitatea celor care expediază și celor care primesc coletele nu a fost stabilită de comisie.

Săptămânal, în SUA, Rusia şi UE, sunt expediate circa 1.500 de colete, cu o valoare de circa 300.000 de dolari. Schema funcționează încă din 2009, dar comisia a reușit să obțină probe pentru perioada care începe în octombrie 2014 și până în iunie curent.

Potrivit lui Cobzac, Raportul său de anchetă a fost publicat, pentru că mai mulți cetățeni care au ajutat comisia să identifice ilegalitățile sunt identificați, intimidați și amenințați.

De asemenea, el a menționat că pe perioada activității comisiei mai mulți funcționari de rang înalt au încercat să împiedice ancheta prin răspunsuri întârziate, false, neclare sau prin refuzul de a acorda informații. 

În raport este vizat și actualul Premier, Pavel Filip, care a fost ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în subordinea căruia se află Poșta Moldovei. Potrivit documentului, Comisia solicită instituțiilor de drept să stabilească în ce măsură a fost acesta implicat în schemă și ce responsabilitate are.

Lista integrală a persoanelor și instituțiilor publice implicate prin acțiune sau inacțiune în transportările ilegale a substanțelor interzise, prezentată în Raport, mai include: operatorii poștali, angajați ai Centrului de Procesare și Transportare a Poștei; șefi de oficii poștale;directorul actual al CPTP; directorul Î.S. „Poșta Moldovei”; actualul ministru MTIC; ministrul Finanțelor; Procuratura Generală; persoane cu funcții de răspundere la Î.S. „Poșta Moldovei” și la Serviciul Vamal.

În acest context, prin raport se recomandă Guvernului eliberarea din funcție a unor persoane din această listă: ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, ministrului MTIC Vasile Botnari, directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, directorului general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și directorului general adjunct al ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca,  pentru lipsa măsurilor în vederea stopării transportărilor ilegale de substanțe interzise prin „Poșta Moldovei”.

Amintim că, Comisia de anchetă privind activitatea ÎS Poșta Moldovei, a fost creată de Parlament la 13 aprilie curent, după ce în presă au apărut mai multe informații și declarațiilor cu privire la schemele de contrabandă cu anabolizante în care este implicată instituția. Comisia ar fi avut 10 ședințe, a examinat circa 50 de mii de documente și a audiat 12 martori.

Însă, potrivit lui Cobzac, recent Parlamentul a întrerupt nejustificat mandatul Comisiei.

Puteți viziona aici declarațiile lui Grigore Cobzac, iar aici, puteți consulta raportul integral.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii