Actualul șef – apropiat a lui Plahotniuc, fostul șef – milionar

Recent, Moldtelecom-ul a anunțat oficial numele noului director al companiei – Dan Mitriuc. Crime Moldova a publicat articolul ”Noul șef de la Moldtelecom apropiat a lui Vlad Plahotniuc”, în care a prezentat profilul și legăturile noului șef cu Vlad Plahoniuc.
Înțelegând că șefia Moldtelecom-ului este o funcție râvnită, am hotărât să vedem ce au reușit să realizeze foștii șefi și ce interese se ascund/s-au ascuns la Moldetelcom.

Anterior la șefia Moldtelecom s-a aflat Vitalie Iurcu, actual vice-ministru al Economiei.  Timp de 6 ani, acesta a reușit să adune o avere impresionantă: casă de lux, Porsche Cayenne (cca 1 mln lei), terenuri de milioane, afaceri (prin intermediari).

moldtelecom.jpg

Sursa foto: zdg.md

Potrivit unei investigații a ZDG, în perioada administrării Moldtelecom-ului, Iurcu a trecut cu traiul dintr-un apartament de 94 mp, într-o casă de lux (cca 6 mln lei). Imobilul ar fi fost obținut în 2010, la un an de la numirea sa în funcția de șef Moldtelecom. De asemenea, în 2013, familia Iurcu a mai obținut un imobil pe un teren de 770 mp, care ar fi fost cumpărată de la nepotul lui Iurcu.

De asemenea, fostul șef deținea mai multe afaceri: ÎI Iurcu Vitalie, Progestact SRL (deținută inclusiv de ex-ministrul de interne Dorin Recean și Iurie Muntean, ex-deputat comunist), „Hellis&Partners Imo­bi­li­are” (România). Activitatea unora dintre aceste companii s-a intersectat cu activitatea Moldtelecom-ului. Însă, potrivit declarațiilor de avere, în ultimii ani, Iurcu nu a avut profit de la aceste companii.

Alte afaceri (în agricultură), Iurcu le-ar fi deținut prin intermediul nepotului său – Dmitrii Mironov, și a unor rude (naș) care activau în cadrul Moldtelecom.

De asemenea, Moldtelecom a figurat și ca partener al unui proiecte de afaceri deținut de soția lui Vitalie Iurcu -„Art Stu­dio Pica­sso”.

Oficial, în 6 ani de șefie la Moldtelecom, Iurcu ar fi obținut 3 milioane de lei (cca jumătate de milion de lei per an, din salariu).

La sfâr­șit de 2014, decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tăți a ex-directorului Mol­d­te­le­com a fost veri­fi­cată de CNI, dar cauza a fost cla­sată.

Până a ajunge șef la Mol­d­te­le­com, Iurcu a con­dus, timp de 2 ani, Agen­ția Națio­nală pen­tru Regle­men­tare în Ener­ge­tică (o instituție nu cu cea mai bună reputație).

Însă, despărțirea lui Iurcu de Moldtelecom nu este una definitivă, întreprinderea fiind în subordinea MEC-ului, unde Iurcu deține funcția de vice-ministru.

Și un alt șef al Moldtelecom-ului - Gheorghe Ursachi, fusese bănuit pentru corupție, pentru prejudicierea întreprinderii în proporții deosebit de mari (cca 40 mln pentru procurări fără licitații) și pentru eschivarea de la prezentarea declaraţiilor cu privire la proprietăţi, pentru perioada anilor 2004-2009.

De ce Moldtelecom?

Funcțiile în cadrul Moldelecom-ului sunt destul de solicitate. și soțul actualului ministru al culturi – Monica Babub (membră PD) deține o funcție de conducere în cadrul companiei.

Amintim că, compania este cea care stabilește ordinea posturilor TV. În timpul protestelor de la Parlament din ianuarie, curent, compania a blocat mai multe posturi TV. De asemenea, Moldtelecom gestionează serviciile tradiţionale de telefonie fixă, serviciile de Internet de bandă largă, telefonie mobilă 3G şi televiziune digitală interactivă, fiind unicul operator național de pe piața de telecomunicații.

Piața ale furnizorilor

Sursa foto: rise.md

Nici salariul de șef la Moldtelecom nu este unul de neglijat, fiind mai mare ca a deputaților. Acesta ajunge la cca 50 mii lei lunar.

La sfârșitul 2015, actele privind activitatea economico-financiară a Moldtelecom, alături de cele ale Moldovagaz și Metalferos au fost ridicate de procurori, pentru a analiza acțiunile administrațiilor companiilor. Acțiunile procurorilor au urmat după ce Vlad Filat l-a acuzat indirect pe democratul Vlad Plahotniuc în plenul Parlamentului că ar controla mai multe întreprinderi cu capital de stat: "Clarificați-vă câte miliarde s-au furat din Moldtelecom, câte sute de milioane se fac din Metalferos, câte milioane se fac din tarifele la gaz, energie electrică. Atunci veți avea un răspuns la întrebarea de ce trăim atât de prost în această țară. Aici păpușarul (așa este numit Plahotniuc) a reușit să mai facă un joc”. Astfel, acțiunile șefilor acestor întreprinderi urmau a fi analizate sub aspectul comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor și cauzarea prejudiciilor intereselor publice şi ale consumatorilor de servicii. Noutăți privind mersul investigației nu au fost publicate, dar știm că ex-șeful Moldtelecom – Vitalie Iurcu s-a ales cu o altă funcție importantă – viceministru al Economiei.

Prin intermediul companiei de telefonie mobilă Unite, Moldtelecom-ul a fost implicată și în scandalul legat de concertul organizat pe 6 septembrie 2015 (în timpul unor proteste ample în Chișinău). Deși Unite-ul înregistra pierderi financiare, acesta a finanțat concertul, estimat la cca 4-6 mln lei sau cca 5% din veniturile companiei.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii